Ucraina: mandatul expiră, încrederea se evaporă, Blinken concertează

Mandatul prezidențial al lui Volodimir Zelenski s-a încheiat pe 20 mai. Alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în martie-aprilie, la fel ca și cele din 2019. S-a încheiat și mandatul actualei Rade Supreme, dominată de partidul Servitorul Poporului (după numele serialului TV în care a jucat Zelenski). Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 2019.

Constituția Ucrainei este confuză, scrie The Economist, care publică un articol intitulat sec ”Mandatul lui Volodimir Zelenski expiră pe 20 mai”. Un articol al constituției stipulează că președintele este ales pentru un mandat de cinci ani, iar un alt articol, fără a face vreo specificație temporală, arată că președintele rămâne în funcție până la învestirea noului președinte. Mai există o lege care stabilește că alegerile nu se pot desfășura pe perioada legii marțiale, iar legea marțială a fost prelungită regulat, începând din februarie 2022. În SUA, la care Zelenski face deseori referire ca far al democrației, președintele Franklin Delano Roosevelt a caștigat al patrulea mandat în timp de război, în 1944. În Marea Britanie, Winston Churchill, cu care lui Zelenski îi place să fie comparat, a evitat alegerile până la încheierea războiului și le-a pierdut.

În urmă cu o săptămână, pe 14 mai, secretarul de Stat Antony Blinken a efectuat o vizită neanunțată la Kiev, a patra de la începutul războiului. Blinken a ținut un discurs în care a justificat decizia președintelui Zelenski de a amâna alegerile. Bliken a declarat că SUA și Europa ajută Ucraina să construiască ”stâlpii democratici”, inclusiv ”alegeri libere și corecte”. ”În acest fel, când ucrainenii vor cădea de acord că sunt întrunite condițiile, toți ucrainenii – inclusiv cei refugiați din zonele de război – își vor putea exercita dreptul de vot. Oamenii din Ucraina și din toată lumea pot avea încredere că procesul electoral va fi liber, corect și sigur”, a spus Blinken.

Volodimir Zelenski părea să accepte organizarea alegerilor. În august 2023, el a declarat că alegerile pot avea loc, dacă susținătorii din Vest vor plăti pentru organizarea lor. Zelenski fusese atunci presat de senatorul neoconservator Lindsey Graham să organizeze alegerile parlamentare și prezidențiale. ”Logica este că, dacă aperi democrația, atunci trebuie să te gândești la apărarea ei și în vreme de război. Alegerile sunt o forma de apărare a democrației”, spunea Graham. Zelenski a venit cu un contraargument: ”Nu voi da pentru alegeri banii pentru arme”. Și așa a rămas.

Într-o discuție la Council on Foreign Relations, David Sanger, unul dintre veteranii din redacția The New Yor Times, a spus că președintele Zelenski nu are nicio șansă să supraviețuiască politic încetării focului. ”Este greu de imaginat că Zelenski ar putea supraviețui situației în care acceptă voluntar negocieri și cedează teritorii”. Prezența lui Zelenski în politica ucraineană depinde de continuarea războiului – un acord de pace sau un armistițiu îl elimină din politica. Inclusiv președintele rus Vladimir Putin a sugerat că, în cazul în care se va ajunge la negocierea unui acord de pace, Moscova nu ar putea semna acel acord cu un președinte ucrainean ale cărui mandat a expirat.

Iar, dacă este să-l ascultăm pe fostul magnat și disident rus Mihail Hodorkovski,  momentul negocierilor poate fi acum, în 2024, sau cel mai târziu în 2026. Făcând o comparație între efortul de război al Rusiei, Ucrainei și Vestului, raportându-l la costul mult mai mare al armelor și muniției din Vest, ținând cont de disproporția (care ar putea depăși 10:1) dintre ratele de înlocuire a trupelor pierdute de Rusia și Ucraina, Hodorkovski spune că Ucraina poate pierde Harkovul în 2014, Odesa în 2025 și restul țării până în 2026.

The Washington Post a marcat încheierea mandatului constituțional al lui Zelenski printr-un articol dur la adresa principalului său consilier, Andriy Yermak (producătorul serialului conceput pentru a-l lansa pe Zelenski în politică). ”Apropierea sa de președinte – și influența evidentă pe care o are asupra lui – a dus la un val de acuzații: că și-a consolidat puterea în mod nedemocratic; că a pus la cale o epurare de proporții și de care nu era nevoie în rândul oficialilor, inclusiv demiterea generalului Valeri Zalujnîi; că a restricționat accesul la Zelenski; că a urmărit să aibă control asupra oricărei decizii importante în vreme de război”. ”Acum, legitimitatea președintelui și a consilierului său principal se confruntă cu provocări și mai mari, pentru că mandatul lui Zelenski expiră oficial pe 20 mai. Câtă vreme Zelenski se va află în funcție, va fi vulnerabil la acuzația că s-a folosit de război pentru a eroda democrația, preluând controlul asupra presei, trecându-și criticii și rivalii pe linie moartă, promovându-l pe Yermak, prietenul sau neales de ucraineni, în dauna unor funcționari și diplomați de carieră”, scrie The Washington Post.

”Mandatul lui Zelenski expiră. Pentru a-și menține credibilitatea, Zelenski trebuie să beneficieze de încredere, spune un oficial, sub protecția anonimatului, pentru a-și păstra relațiile politice și pentru a evita eventuale răzbunări. Credibilitatea li se prăbușește, spune oficialul, pentru că acțiunile lui Yermak se reflectă supra președintelui”, mai scrie The Washington Post.

Un asemenea articol publicat de un ziar american  cunoscut pentru sursele pe care le are în comunitatea de informații și la vârful puterii politice ar putea fi interpretat ca o încercare de a pune presiune pe președintele Ucrainei pentru a accepta negocieri cât mai repede.

Orice articol referitor la alegerile din Ucraina conține o trimitere la demiterea din fruntea armatei a generalului Valeri Zalujnîi, despre care se amintește că ar fi cel mai puternic rival al lui Zelenski, în cazul în care ar decide să candideze. La începutul acestui an, sondajele arătau că Zalujnîi ar fi fost votat de circa 41% dintre ucraineni, în timp ce Zelenski de doar 23,7%.

Zelenski știe că puterea pe care o are depinde de continuarea războiului. Pacea sau înghețarea conflictului ar duce la pierderea relevanței liderului de război. De aceea, Zelenski face presiuni pentru suplimentarea și grăbirea ajutorului occidental. În timp ce Antony Blinken se afla la Kiev, trupele ruse avansau spre Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Analizele acestei mișcări ruse sunt împărțite – de la ideea unei ofensive pe întregul front, pentru a ajunge cât mai repede la Nipru, și până la ideea unei operațiuni limitate menită să atragă trupe ucrainene de pe frontul din sud-est, pentru  facilita o penetrare rusă în acea zonă. Indiferent de calculele de la Moscova, Zelenski se folosește de situația dificilă de pe front pentru a-și prelungi mandatul și pentru a solicita mai mult sprijin – pe lângă cele 60 de miliarde aprobate de Congresul USA, Zelenski face presiuni pentru trimiterea de sisteme Patriot in Ucraina, iar SUA transmit această presiune asupra aliaților europeni: Spania, Germania, Olanda, Grecia, România, Polonia.

Europa de Est, reconfigurată între saxofonul lui Clinton și chitara lui Blinken

Zelenski are și aliați în acest demers. După ce generalul american Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, a propus ca România și Polonia să doboare rachetele ruse lansând interceptori de pe teritoriul lor național, au apărut și politicieni germani care susțin această idee. Deputata ecologistă Agnieszka Burger și colegul ei Anton Hofreiter au declarat că ideea apărării Ucrainei de pe teritoriul României și al Poloniei nu ar trebui exclusă. O asemenea abordare, alături de ”ambiguitatea strategică” țesută de președintele Emmanuel Macron în jurul ideii de a trimite trupe aliate în Ucraina, îndepărtează atenția de la eventuale soluții diplomatice și ajută la prelungirea mandatului lui Zelenski.

Cât timp la putere se va afla administrația Joe Biden, principalul aliat al Ucrainei pare să fie pentru continuarea războiului. În timpul vizite sale la Kiev, secretarul de Stat Blinken a declarat că ”ajutorul de 60 de miliarde este pe drum și va face cu adevărat diferența”. Blinken nu a comentat nimic despre sistemele Patriot. A reacționat la insistențele lui Zelenski spunând: ”Știm că este o perioadă foarte dificilă…” Apoi secretarul de Stat a renunța la costum, a mers într-un bar din Kiev unde a cântat, chitară și voce, Rockin’ in the free world, făcându-i pe nu puțini jurnaliști americani să spună că Nero ar fi mândru de Blinken și să se întrebe cum a putut echipa lui să permită acest spectacol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

53 de Comentarii

 1. Bingooo bre..Jelensky nu poate exista decît in situație de război,.La fel Bibi e la putere doar in situație de război.. La fel america există doar prin starea de război.. Deci, de ar fi pace, greu de imaginat in situația de crize economice, de indatorire imbecilă a prea multor state, borfași nu ar putea să-și justifice existența..

 2. Las că va nivelează rusul pe toți, după cum binemeritați. Leprele de nemți, sa lanseze „interceptori” de la ei din curte.

 3. „Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, a propus ca România și Polonia să doboare rachetele ruse lansând interceptori de pe teritoriul lor național”

  Americanii vor sa scoata castanele din foc cu mana altora, adica al III-lea razboi mondial !

 4. Li🌈icii și sclaveții din UE au creZut că Rușii o vor lua la fugă văzând Abramșii, LeoparZii și alte ARME MINUNE.
  S-au înșelat !
  Nu au un plan B, sunt ca maniacii păcănelelor. Trag în neștire de manetă în speranța deșartă că vor da lovitura.
  Și se infundă și mai tare în 💩, măR🤣g…
  ●}RumburKaK- UrKaK BuimaK -RumburKK{●

 5. Marele Urs , din pacate nu ai creier nici macar in capul s……ii. debitind asemenea timpenii.Sa traiesti ca un mic urs.

 6. fac apel la cei care au studii adevarate dar si la cei care inca cred ca Romania poate redeveni stat suveran .

  Videoclipul – adresat in principal publicului ukrainean – in care Antony BLINKEN canta pe scena aparent relaxat si sugestiv uitind de pericolul armat rusesc este un MESAJ DE RECUPERARE A INCREDERII in SUA .
  O incercare , printre ultimele , de a crede in victoria ukraineana .

 7. Nu contează cum Blinken mestecă sau bate coarda ci unde a făcuto: la Veterano Pizza, un lanț de pizzerii deschise de veterani schutzstaffel-divizia Donbas, de fapt gropașii de pe Aleea Îngerilor. Veterano Pizza se vrea rampa socială unde se întâlnesc azovii cu mercenarii, externii cu internii, pistolul cu furculița, bunica cu robotul de bucătărie. (Grandma’s Smuzi inposibil de ânghițit)

 8. Facerea de bine……, asa a patit Rusia acceptand unificarea Germaniei.
  Cum se spune, nici un bine nu ramane nepedepsit.

 9. STRANIU !
  Noutati relativ la „27 mai”
  In IRAN se duc chiar acum lupte politice interne … CEVA URMEAZA … si nu e exclus 🙁 ca USA sa cada in zona
  … din lac in putz !

  mai multe nu va pot ante-spune pentru ca-s … urmarit ! de oamenii lui mishteaux -> 3301 🙂

 10. Deputata ecologistă Agnieszka Burger și colegul ei Anton Hofreiter au declarat că ideea apărării Ucrainei de pe teritoriul României și al Poloniei nu ar trebui exclusă – HAI SICTIR JIGODIILOR!
  În goana lui după o funcţie ca să scape de Justiţie, nu ar fi de mirare dacă nemernicul de la Cotroceni ar accepta aşa ceva – HAI SICTIR PUTOARE NEMERNICĂ!

  ZELENSKI TREBUIE SĂ FIE ATÂRNAT DE O CRACĂ CÂT MAI CURÂND!

 11. O aiureala .Mandatul unui Presedinte in timp de razboi nu expira decit in momentul in care se instaureaza pacea o data cu pierderea sau cistigarea razboiului .In timp de razboi ajutorul oferit de catre SUA ,UE si natiunile aliate este esntial .Occidentul a pregatit cel putin 150 de mii de militari ucrainieni .Occidentul a stocat mari cantitati de arme si munitie in Ucraina âi in Romania si Polonia si in tarile nordice .Momentul unei lovituri concertate se apropie .Vedem ceea ce am asteptat de multa vreme .Depozitele de munitie si rafinariile sunt lovite laolalta cu fabricile de armament si de componente .Principiul este simplu .Si cea mai redutabila arma nu functioneaza fara „surub ” si cel mai performant tanc nu merge fara motorina .In momentul in care gamela cu fasole nu mai ajunge in transee esti pierdut .Asta se intimpla chiar acum .

 12. Ce-ai avut cu Byby … PROPHETULE ? Sau ce-a avut dumnezeul tau ce i-a arestat soarta ?

  De ce nu slujesti si tu, ca evreu (aparte), VITELULUI DE AUR ? 🙁

  Mah … tu chiar esti mascat-anost-pueril … premeditat:

  -TATA LOR ! („stapanul paianjenilor din retea” 3301)

  PS: Razi de „noi” ? 🙁 🙁 🙁

  🥲🦨🥲

  PPS: „cica 27 mai” … doar daca sunteti implicati puteti pre-sti atat de para-statistic coi-ncindental atatea ! Muuult atatea ! 🙁
  Trisstese ! 😐

  QUO VADIS USA ? -> „NINGE PE FED” …pretul aurului metalic AZI denota destabilizarea dollarului in care-i ca metal galben cotat … (e adevarat ca IRANUL trece pe moneda etalonata-n aur ? 😮 )

 13. Singura solutie este vaccinarea obligatorie asa incat sa putem sa iesim din nou la o terasa impreuna cu toti prietenii.

 14. @Mihnea
  DA ! … cu ideologia unei „lumi bazate pe reguli” ! -> LGBTQ+ ul ucide „BIBLE BELT-ul” !
  „IN GOD WE TRUST” … cui ne lasi ? 🙁 🙁 🙁

  Bine le zici, mancatzi-as ! ❤️

 15. Vizibil america, NATO vor război, escaladează, mituiesc, doar să intrețină războiuul. Insă ukranul e cam terminat și epuizat,. O nouă ecuație e de introdus, adică intră polonia, romania, țările estice in război,. evident proxi război cu spatele asigurat de american, care te mai și pune să cumperi arme in neștire,…Deci rusul va fi forțat să scoată din arsenal arme poate nucleare, prin care estul europei va fi ras.. Poate pe urmă părțile adică america și rusia, vor sta la tratative de pînă unde să mai fie granița NATO,..E prea străvezie politica americană și prea ticăloasă presa europeaă pentru a fi credibilă o altă variantă..

 16. Dimitrie ba trol putinist Editat. Adică unificarea Germaniei nu trebuia sau ce? Faptul ca Stalin criminalul a împărțit Germania în doua producând crime violuri și tragedii umane a fost bine? Cum va răbda dumnezeul ortodox rusesc?

 17. „gica spune:
  21 MAI 2024 LA 15:09”

  MDA ! IQ=?

  Sti ce uiti batrane ? Uiti ce-i paste pe regii si presedintii care pierd raboiul pe care se catzara …
  De-aia-mi fac griji (SHALOM!) de soarta post-belica a etnicului Zelensky !

  AUD ?

 18. @MYSEBI

  ca persoana cu nu doar cu „studii adevarate” ci si ne-intrebat dotat la intamplare c-un remarcabil IQ=155
  te fac atent la cuvintele intregului CANTEC fredonat fragmentar si cu prosta scoatere-din-context … de BLINKEN !

  Percepi ! Intreaba-ma ce nu-ntelegi din cantec, dupa ce-l cauti pe net ! 😉

  IQ=?

 19. „There’s colors on the street
  Red, white and blue
  People shufflin’ their feet
  People sleepin’ in their shoes
  But there’s a warnin’ sign on the road ahead
  There’s a lot of people sayin’ we’d be better off dead
  Don’t feel like Satan, but I am to them
  So I try to forget it any way I can

  Keep on rockin’ in the free world … x4

  I see a woman in the night
  With a baby in her hand
  There’s an old street light (near a garbage can)
  Near a garbage can (near a garbage can)
  And now she put the kid away and she’s gone to get a hit
  She hates her life and what she’s done to it
  There’s one more kid that’ll never go to school
  Never get to fall in love, never get to be cool

  Keep on rockin’ in the free world … x4

  We got a thousand points of light
  For the homeless man
  We got a kinder, gentler machine gun hand
  We got department stores and toilet paper
  Got Styrofoam boxes for the ozone layer
  Got a man of the people, says keep hope alive
  Got fuel to burn, got roads to drive

  Keep on rockin’ in the free world … x4

  ____________________
  -> 🙁 🙁 🙁
  But there’s a warnin’ sign on the road ahead
  There’s a lot of people sayin’ we’d be better off dead
  Don’t feel like Satan, but I am to them … … … (BLINKEN say it!) 🙁
  So I try to forget it any way I can

 20. Înaintea oricărei analize, trebuie să stabilim dacă Ucraina se afla pe 20 mai în stare de război și răspunsul – poate că pe unii vă va surprinde – este „Nu”.
  Indiferent cum interpretăm cele 2 informații din Constituția Ucrainei cu privire la termene (interpretarea corectă este că ambele sunt obligatorii și președintele rămâne în funcție până la învestirea noului președinte dar nu mai mult de 5 ani – altfel, ar însemna că ar trebui să considerăm legal să rămână președinte pe viață președintele în funcție care ar refuza să facă alegeri), faptul că nu se află în stare de război face ca singura realitate să fie faptul că mandatul dl. Z. a încetat de drept.
  Și ca să fie și mai limpede acest lucru, precizez că în Constituția din Ucraina se prevede explicit faptul că, în cazul stării de urgență sau a legii marțiale, doar parlamentarii vor avea mandatele prelungite până după alegerile care se țin după expirarea stării nu și președintele.

 21. Daca si baskhetbalustu ala a fugit e groasa. Evvreul Blinkhen e disperat. Canta la dramba. Ciolacu a fugit la ai lui la Istambul. Cine a doborat elicopterul amerucan incarcat cu iranieni. La un numar de ire se ipreste motorul de la sine in aier.
  Ghinion . Asa vor face si tancurile si rachetele amerucane daca Romania nu e de partea cui trebuie. Fuare vechi cumpar. Faceti ba prostovanilor fabrica de piese electronice inapoi. IPRS BANEASA. Facem aeroport langa Bucyresti sa fiim cuceriti intr-o noapte prin desant aerian…

 22. „Ucraina: mandatul expiră, încrederea se evaporă, Blinken concertează” iată pentru ce au murit 500 000 de slavi, iată pe ce s-au cheltuit 500 miliarde de dolari, iată pentru ce s-a ajuns la o Europa în pragul colapsului economic, social, climatic și uman! „TOTUL PENTRU ZELENSKI,CARGILL,MONSANTO ȘI BIDEN! SLAVĂ!!

 23. Poporul ukrainian nu vede in ce hal ia adus acest psihopat Zelenski ? Acum ar trebuii sa profite ca mandatul lui de presedinte a expirat si sa faca alegeri pt. a nu il mai lasa incontinuare pe acest dement sa distruga si mai rau de cit arata la ora actuala Ukraina .

 24. Pe SCLAVETII SOVIETICI ii framanta pana la TURBARE prezenta EROULUI POPORULUI UCRAINEAN in fruntea STATULUI SUVERAN Ucraina, asa cum se observa din DEJECTIILE de pe forum!!! SCLAVETII lu Rasputin nu vor sa priceapa cu dovlecelele lor seci, precum declaratiile ILEGALILOR SOVIETICI din SUA, ca in STATUL SUVERAN Ucraina functioneaza LEGEA MARTIALA dupa INVADAREA CRIMINALA din februarie 2022!!!
  „Schimbarea sefilor bucuria nebunilor(sovietici!)”…E 17:30…

 25. Vrajeala noua, numita Zelenski, s-a intalnit cu vrajeala veche,numita democratie liberala.Zelenski s-a jucat cu toate expresiile politice precum””noi va aparam pe voi””,deci platiti-ne!Numai ca ,plata inainte se face intr-un singur loc, bine cunoscut din antichitate.A mers odata acest stil,dar americanii ca si europenii dau bani lui Zelenski folosindu-se de banci care traiesc din manipularea banilor nu din risipirea lor catre aventurieri ca Zelenski.Trubadurul american s-a gandit sa-si faca loc de o afacere prin Ucraina ca si familia Biden.De acum incolo pentru Zelenski incep platile.US a schimbat piata gazelor cu acest razboi bine ticluit dar si Rusia a schimbat macazul bine ticluit.Un adevarat luptator recunoaste ca are in fata tot un luptator.Doar Zelenski a ramas actor.Actor slab.In lume se mai si munceste nu numai se scalambaie.

 26. Profetule , mai plimba si tu catelul . E nepi sat de cateva zile . Adica , permanent bati campii .

 27. Păi, Rusia nu era în plin război și s-au ținut alegerile la termen ?
  Nu știu cum se face că revine în actualitate o veche zicală :
  Dacă se strâng la un loc trei ruși se pune de-o formație muzicală, dacă se adună trei nemți se descoperă o nouă lege din fizică, dacă se strâng trei români se apucă de furat, iar acum, dacă se adună trei ovreiași ( Blinken, Zelenski și Netanyahu ) se pune de-un nou război mondial ! 😎

 28. @Gigeone, rus imputit ce esti, provi dintr-o nattie de naziti, rusii! Nu-ti mai imprastia duhoarea de fascist rus nespalat p-aici!

 29. Aglomeratie de propagandisti putinisti!Domnilor,ucrainienii lupta si pentru noi!Daca tineti la tara asta,daca vreti ca elementul romanesc sa supravietuiasca in R.Moldova-atunci puneti in balanta ce ar insemna-un cosmar-ca sa fim vecini cu un regim al crimei,al dispretului si urii istorice fata de tot ce este romanesc!

 30. Stai linistit ca nemtii,austriecii ,francezii si toti aliatii ne dispretuiec la fel de mult ca rusii

 31. @ Charlie – ai schimbat articolul sa poti elucubra ?Cum e cu minciuna? . Nu te slabesc . Or nu mai ai ” morti” la Tamadau ?Iar schelalai ? Iar copy-paste?

 32. @cu lita

  PROPHETUL … AURUL SI … ARDELENII !
  🙂

  PS: Diferenta dintre „cumanii negri” si „cumanii albi”
  e exact aceea dintre regateni si ardeleni …
  (in cazul tau se vede … 😐 si fara sa fi invatat sa diferentiezi intre ei, asta, in armata … cand se facea ea ! 😛 )

 33. Peste câte doze trebuie să sari, sau să iei, în caz că ești bolnav, sau sănătos, după caz, ca să poți decreta în aplauzele întregului batalion de glumeți instalat la Bălăceanca , sau sub privirile compătimitoare ale celorlalți sănătoși la cap,
  că piticania ucrană pe numele lui rusificat Volodimir Zelenski este ( țineți-vă bine 😉 ) – „ EROUL POPORULUI UCRAINEAN in fruntea STATULUI SUVERAN Ucraina…..” !
  Bietul , bine zdruncinat e în stare să pupe tot ce-i decalotat cu briciul numai să i se recunoască ceva apartenență, fie ea și din flori, la familia unuia care nu s-a protejat deloc în cele câteva minute petrecute în compania, deloc militară a celei care l-a născut nu doar prematur, ci și cu mari probleme de sănătate ce s-au agravat pe parcursul unei vieți irosite în căutarea unei recunoașteri ce pare posibilă doar până la momentul în care observi ce poate face omul la beție :
  Un monstru ce-și strigă numele în timp ce-și linge…. rănile ! ,) , că altfel nu trece…o zi fără atenția lui bolnăvicioasă ! 😎

 34. @ cu lita Trebuie anuntzata ambulantza. „Profetul” a sarit iar gardul de la ospiciu. Am in familie un psihiatru care spune ca omul e dus cu pluta si trebuie tratat cu dusuri reci si socuri electrice. Vezi numai cate emotzicoane pune pe un mesaj. Si-a crescut si IQ – ul de la 145 la 155.

 35. Zelensky a ratat șansa de aur de a părăsi puterea în februarie 2022, când i-a fost oferită de americani. Aceștia i-au sugerat comediantului să părăsească Kievul și să își facă eventual un guvern în exil ( ar fi fost mult mai ieftin pentru americani și nu ar fi murit atâția ucraineni și ruși,că să nu mai vorbim de distrugeri materiale masive,de sute de miliarde de dolari )

  Zelensky a refuzat mâna întinsă de americani, spunând că el are nevoie de arme, nu de o călătorie, ( ” I need guns,not a ride ! „)remarcă care este în prezent afișată pe toate culoarele trenurilor ucrainene, ca o dovadă a patriotismului și ” inteligenței” lui Zelensky …

  Blinken cântă acum la chitara a pagubă, comedianul sprijinit de Washington a transformat situația din Ucraina într-o tragedie în trei acte deocamdată, fără un epilog previzibil,din nefericire. Au fugit din Ucraina 8 milioane de localnici, numai cine trebuia să o facă, nu.

 36. “ secretarul de Stat a renunțat la costum, a mers într-un bar din Kiev unde a cântat, chitară și voce, Rockin’ in the free world, făcându-i pe nu puțini jurnaliști americani să spună că Nero ar fi mândru de Blinken și să se întrebe cum a putut echipa lui să permită acest spectacol.”

  de ce ?
  deoarece ăsta e nivelul.
  USA a ajuns să își creadă proriai-i harnelă a lui shinny city on the hill , a ajuns să creadă că e destul să controlezi narativa ca să controlezi realitatea .

  cât despre cei care “cred” că ucrainienii luați cu arcanul la oastea sectorului de dreapta hahaha “luptă și pentru noi” am o zicere.
  “put your money where your words are”, “put your skin on the game”
  Luptă ei pentru “noi” ? Hai pashli na turninca și du-te șì luptă șì tu pentru ei .
  Hai poate cu ocazia asta scăpăm și de acești “paki-boy”, de acești supuși ai imperiului.

 37. Actualul comandant al trupelor SUA din Europa, gen. Christopher Cavoli e absolvent de …biologie, cu teza de licenta ”Rolul râmelor in afanarea pamantului”, asa ca nu-i cereti prea multe.

 38. Estul Germaniei se distinge clar pa hartile ce arata starea economica, somajul si alte nemultumiri, astfel incat bine sustin rusii scenariul ca harta Germaniei se va schimba. Nimic nu e imuabil, mai ales dupa ”facerea de bine” cu reunirea Germaniei.

 39. @Dimitrie: Estul Germaniei se distinge clar pa hartile ce arata starea economica, somajul si alte nemultumiri, astfel incat bine sustin rusii scenariul ca harta Germaniei se va schimba. Nimic nu e imuabil, mai ales dupa ”facerea de bine” cu reunirea Germaniei.

 40. ce-o mai face Dmitri Yaroș, cel care-l ameninta pe Jale-nski ca daca tradeaza va fi atarnat de o craca in Pța Basarabiei din Kiev? A disparut din peisajul politic?

 41. Perversă încercare a lui Lavrov-Skorpion! Marchievici este în mod sigur un propagandist al Rusiei, care încearcă să destabilizeze situația în Europa!
  Da, fără alegeri actorașul de la Kiev nu mai are prea multă credibilitate, deși într-adevăr situația nu permite organizarea de alegeri, deci din punct de vedere legal nu e tocmai vreo ilegalitate. Dar perversa grupare de crimă organizată care a pus gheara pe Rusia știe foarte bine de ce trebuie să pună accentul pe organizarea de alegeri în Ucraina, chiar și cu riscul ca Pianistul cel Viteaz să fie reconfirmat în post cu o largă majoritate, din primul tur!
  Vedeți voi, dacă s-ar organiza de fapt alegeri în Ucraina în aceasta situație, teritoriile ocupate de ruși nu ar putea să participe la scrutin, ceea ce le-ar da posibilitatea rușilor să declare că Ucraina a renunțat de facto la aceste teritorii! Perversul Skorpion de la Ministerul de Externe al Rusiei știe acest lucru, și de aceea face atîta tapaj pe această chestie, incercind să îi facă pe ucrainieni să clacheze.
  De aceea s-a și început o campanie furibundă prin Europa, cu mii de mesaje chipurile emise de cetățeni europeni oripilați de situația politică din Ucraina, și care cer ca Kievul să organizeze de urgență alegeri!
  Iar Marchievici face parte din schemă. Ce dracu’ o fi făcînd el, cu rublele primite pentru porcăriile și bazaconiile debitate aici? Probabil are mobila făcută numai din teancuri de ruble! 😂

 42. daca ai oroare de Dostoievski, citeste comentariul lui @RASKOLNICOV ETRANGERUL, ca ai de invatat la cata ură ai pe tine. Existentialism in trei randuri doar.

 43. Va repet … e de rau …se pare ca „din senin” avertizand decadenta evreiilor in lume
  PROPHETUL avertiza NU IN VAN ca vin … POGROMAE 🙁 !
  Si pentru cei care-au uitat … marele mishteaux avertiza asta inca intr-o vreme cand evreii credeau ca pot lua ne-mpartit frateste semit bazinul gazeifer LEVIATHAN cu filistenii … chiar SULLIVAN yankeul, contrazicandu-l pe mishteaux cu 2-oua saptamani inainte de „eveniment” (avertizat de-o „SYNAGOGA DIN NORD” 🙁 ) cum ca.n ISRAEL e OK !

  Nu doar ca n-a fost sa fie (desi MOSSAD-ul e calr ca stia! 🙂 ) ci si mai MISTERIOS-STRANIU …
  obscur anostul MISHTEUAX a spus CLAR si fara metafore in „7 octombrie” ora 19
  ca ISRAELUL va face un GENOCID care v-a fi incercat-acoperit „moral” de USA 🙁 !

  Se prea poate ca PROPHETUL sa fie nebun spunand prostimii ce ante-stia din ce stia si MOSSAD-ul …insa
  privind in urma …stadial prognozelor lui
  TOTUL imi pare … „prost-premeditat” undeva !

  PS: Cred ca MISHTEAUX (QANON? … Dr Q) ante stia de CLENCI-ul in care va fi impobilizat ELECTORAL (dintr-un PARIU intre genii) … PARTIDUL DEMOCRAT
  care azi dupa problemele UKRAN-IUDEICE (grave si cu voite implicatiim la alegatorii yankei) pierde in fata lui TRUMP !

  „CINEVA” v-a PRE-zis (1/1000) „pas cu pas” ce urma sa se-ntample si s-a straniu intamplat … evenimentele cheie (incepand cu BORIS J. Si imposibilitatea Angliei de-a pierde FINACIAR la FRANKFURT ce-avea ante-BREXIT UE la Londra in CITY) -> SHALOM !

  Ochii pe „27 mai” … Grupul celor 3 😉
  aidoma (FICO, RAISI, …) 3x !
  IQ=155 ! PUP ! (ROMANIA … NU MUSHKA MOMEALA NATO ! Fi anti-russnaca insa nu prosteste ! vezi ce-a reusit Urkania 🙁 !)

 44. Lasand analizate de-o INTELIGENTA ARTIFICIALA „textele” misto
  ale misterios-straniu-propheticului MISHTEAUX
  mai ales faza straniu „ghicita” cu … august-ul 2023 lui TRUMP si
  imposibilitatea FBI de-a ajunge la CONTINUTUL dossarelor gasite cu COPERTI GOALE
  raspunsul algirthmic primit
  a fost

  IQ>145 ~ IQ=155 !

  MISHTEAUX e o morkkar rara avis …intre limbosii obscuri … genial plictisiti !

  CREDEA inainte de avertismentul luim MSIHTEAUX … de pe vremea cand nici CIA (deci nici SULLIVAN yankeul) nu anticipa
  POGROAMELE la iudei 🙁 … cum ca POGROAME 🙁 🙁 🙁
  seful ISRAELULUI („popor victima”) 🙁 va ajunge sa fie
  acuzat cu fapte de … GENICID si „solutie finala” exact cum la NUREMBERG au fost acuzati cei care-au priginit 🙁 evreii ?

  AUD ?

  (Putea unul fara IQ=155 ante-stia asta si … MOSSAD-ul sa n-o ante-stie ? Putea sti ca evreii nu pot sa nu-mparat cu filistenii GAZUL din GAZA …acum „LEVIATHAN”-ul fiind pus pe zero pana la armistitiu ! 😛 )

  -> 😉 Multi vad putini pricep INSA … multe-s stranii PENTRU CA PARA_STATISTI imposibile de ghicit „din senin” cum
  se „lauda” faptic arhivat … „ghicite” si pre-zise 1/1000 de voit-anostul MSITERIOS
  MISHTEAUX … un evreu „partial” de treaba ! (fara virgula!) 🙁

  SHALOM ! (mishetaux IQ>145 -> IQ=155) PUP !❤️
  [Grave nu e ce a deja stiut mishteaux … grav e ca tace stiind INAINTE … 🙁 ! Odessa se duce sigur buuuh ! 🙁 ]

 45. @Dan Doran: Deci, după logica dumitale, inseamnă că în Ukraina nu se vor mai organiza niciodată alegeri prezidențiale și/sau generale/locale, fiindcă, în mod evident, teritoriile controlate acum de Rusia nu vor mai reveni niciodată înapoi…

 46. Prophetul … are matza nu potaie !
  😐
  (Poate „informatia” asta-ti zice fragmentar ceva despre personalitatea lui, apta sa-si tina ca animal de companie o fire independent-felina nu una docil-canina !)

  OCHII pe „27 mai” ca nici
  ca seful Israelului va fi invinuit ca GENOCIDAR ca la NUREMBERG n-ati crezut nici ca ce face Israelul va chiar fi contrar-eforturilor USA …considerta LEGAL-INTERNATIONAL
  GENOCID
  n-ati crezut !

  [cati cred acum … 🙁 ca TOATE CELE ISTORICE-s pre-planificate ? Hmmm ? ]

  Au ajuns sperjurii sub juramat si semntaura
  sa zica ca TRUMP e fraier ! Nimeni insa nu poate contesta genialitatea PLAN-ului lui QANNON-ante-stiind-viitor de-ai prinde pe DEMOCRATI in actualul CELNCI iudeo-rus …ce-i va face sa piarda in favoarea MARELUI BLOND … cum pariat de GENIUL „cotidian” !

  Toate vin cum au fost … pre-vazute ! De asta va sigur …si …va mai dau si hint-uri 1/1000 ! 🙂
  =
  Candva ve-ti crede in mishteaux ! 🙂
  SHALOM!

  🙁

 47. eu … prin insa-mi natura mea cred in mishteaux ! 🤣🤣🤣
  tristi cei care nu inteleg mishteaux -ul in general si pe cel al IQ-specialului MISHTEAUX in special 🙁 !

  MAGA !
  (mishteaux castiga CLAR pariul ! TRUMP stia ce face: cerandu-si scuze pentru „evenimentul MINNEAPOLIS” de la QANNON 🛀!)

 48. În Piața Euromaidan,
  S-a pus de-un concert de seară.
  Cântă Blinken la chitară
  Și Zdrelenski la pian.

  Iar poporul stă și moare
  Ascultându-i pe cei doi,
  Cum că Ucraiana-i coi
  În a lumii larg’ căldare …

 49. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Chiar v-aț’ închipuit că Vașin’tuonu’ riespectî regulili diemuocratișie, șî că-l dă-gios di pi truon pi mascariciu’ criminal jîd Jale’n’sky, sluga luor dievuotatî?
  Aț’ uitat cî Vașin’tuonu’ UO DAT UO LUOGHITURÎ DI STAT LA KIEV (5 melearde di $$ – Nuland, $$oroș șî C.I.A., în 2014) șî l-uo alungat astfiel pi Președintele Ukrainei Yanukovici, a cărui alegere Vașin’tuonu’ uo riecunuoscut-uo ca fiind cuoriectî șî liegalî? …șî că Vașin’tuonu’ uo instalat apuoi la Kiev un guWern di jîz’ aduș’ di pisti mări șî țări, cari sî tieruoriziezî minuoritatia rusî di 40% a Ukrainei, șî astfel sî provuoași un razbuoi țivil, șie sî justifișie apuoi timp di 8 ani înarmarea șî pregătirea amerlokă a arrrmiyei ukrainene naziste vîndute luor, pintru un razboi șie urma a hi dieclanșat cu Rusia? Ghiniuonu’ lu’ Nula’ uo fuost cî Putin „s-uo prins” di manevrî șî uo atacat iel înainti di a hi atacat, strîcînd planu’ amierluoșîlor. Di-aia uo fuost Nula’ șchimbatî dîn fuon’țîie la Vașin’tuon! Sic transit gloria Mundi……[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.