Politicieni de top, pe lista Fiscului

Câștigă cel puțin câteva mii de euro pe lună, au făcut și fac afaceri care le permit să învârtă banii cu furca, însă le place să pozeze în români de rând, cu datorii.

Mulți politicieni de top care au în mâini soarta națiunii au ajuns de râs, pe lista rușinii alcătuită de cei de la Fisc. Și nu de ieri, de azi, pentru că datoriile unora dintre ei au devenit deja istorice. Doar câțiva dintre veteranii datornici la Fisc au catadicsit să-și plătească restanțele parțial sau chiar integral. Restul numelor grele care figurează pe lista rușinii se complac, în continuare, în situația de a împovăra bugetul statului prin neplata restanțelor lor financiare. Robert Negoiță, Gigi Becali, fostul ministru Adriean Videanu sau Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sunt doar câteva dintre numele grele care îngroașă rândurile datornicilor.

Fost deputat PNL și europarlamentar, finanțatorul clubului sportiv Steaua, Gigi Becali, apare cu o datorie în ușoară creștere, de la 9,6 milioane lei la aproape 9,7 milioane lei. Becali avea datorii de doar 3,99 milioane lei în primăvara anului trecut.

La fel ca și adversarul său în afaceri, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, figurează și el cu o datorie în ușoară creștere, de la 232 milioane lei la 233,4 milioane lei.

Amic de petreceri cu edilul de la 3, omul de afaceri Silviu Prigoană, fost deputat din partea PDL, este inclus și el pe lista rușinii Fiscului, cu o datorie de 4,1 milioane lei.

Un alt fost primar, cel al sectorului 5, Marian Vanghelie, are și acum o datorie neachitată de 87.600 lei, în ciuda averii sale fabuloase cu care s-a tot lăudat de-a lungul timpului, cât era în diverse funcții de conducere în PSD.

Un alt politician de linia întâi, fost ministru și fost edil al Bucureștiului, Adriean Videanu, și-a crescut din nou gradul de îndatorare. Semn că Videanu nu s-a lăsat definitiv de manevre financiare stă faptul că penelistul și-a redus mai întâi datoria la stat de la 12.091 lei la 10.858 lei. Însă, pe parcursul anului 2016, Adriean Videanu a reușit să-și ducă datoria la 16.650 lei. Mult mai rău stă fosta sa colegă de partid Crinuța Dumitrean.

Fosta Miss Bistrița care a condus Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților în intervalul 2009-2011 cu ajutorul concitadinului său, fostul lider PDL Ioan Oltean, apare în continuare cu datorii la Fisc de 1,2 milioane lei.

Ciorbea are 1,2 milioane euro în conturi, dar și datorii

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este și el pe lista întocmită de inspectorii Fiscului. Dacă în 2015 Ciorbea trebuia să dea la stat aproximativ 200.000 de lei, anul trecut a făcut în așa fel încât să-i scadă îndatorarea de la 193.869 lei la 186.700 lei. Soția sa, Lacrima Ciorbea, este în urcare ușoară pe listă, de la circa 370.000 de lei în primăvară și 373.693 lei în vară la 380.000 lei. Ciorbea a avut mai multe funcții importante în trecut. Premier al României timp de doi ani, actualul Avocat al Poporului a fost și primar al Capitalei, lider de sindicat și parlamentar. Până în 2014, când a fost numit Avocat al Poporului, fostul premier și-a profesat meseria de avocat. În declarația de avere depusă la numirea în această funcție, Ciorbea a specificat că între 2005-2014 a obținut onorarii de circa 1,2 milioane de euro.

Victor Ciorbea și soția sa, Lacrima, au împreună o firmă de avocatură, cei doi specializându-se în dosare privind retrocedările. După ce a ajuns Avocat al Poporului, Ciorbea s-a suspendat din avocatură, lăsând-o pe soția sa să se ocupe de firmă. Averea familiei Ciorbea constă în două case în București și alte două în comuna Ponor din Alba.

Elena Udrea și Daciana Sârbu s-au achitat de datorii

Soția fostului premier Victor Ponta, europarlamentarul Daciana Sârbu, nu mai apare cu obligații neachitate din vară, după ce, în primăvară, îi erau imputate datorii de 48.923 de lei. Și fostul ministru Elena Udrea și-a reglat, în sfârșit, conturile cu cei de la Fisc. Udrea și-a plătit ultima datorie de 50.742 lei, motiv pentru care a fost ștearsă de pe listă.

De asemenea, fostul ministru Eugen Teodorovici, care a condus Fondurile Europene și Finanțele în guvernele Ponta, s-a derobat de obligațiile financiare către bugetul statului. Pesedistul nu mai figurează cu niciun fel de restanțe.

Teodorovici a preferat să facă plata datoriilor eșalonat. Acesta și le redusese, în vara anului trecut, de la 73.000 de lei la 56.861 de lei. Fiscul a anunțat luna trecută că ridică semnificativ pragurile sub care datoriile companiilor, PFA și persoanelor fizice nu mai pot fi prezentate public pe site-ul instituției.

Din aceste considerente, lista datornicilor cu nume sonore a devenit mai puțin accesibilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.