Posibile discuţii informale între Putin şi Obama

Preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite, Vladimir Putin şi Barack Obama, s-ar putea întâlni la summitul G20, care va avea loc pe 15-16 noiembrie la Brisbane, Australia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de presa moscovită.

În prealabil, Vladimir Putin se va deplasa, pe 10 şi 11 noiembrie, la Beijing pentru a lua parte la summitul Organizaţiei pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC).

Întrebarea principală dinaintea summitului este dacă se va întâlni sau nu Vladimir Putin cu omologul american? Atât Kremlinul, cât şi Casa Albă spun că, deşi o astfel de întâlnire nu este planificată, „nu este exclus” ca ea să aibă loc. „Fireşte, la summit nu se pot trece sub tăcere actuala criză din Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei şi toate urmările lor”, consideră expertul Serghei Luzianin, citat de sursa amintită.

Potrivit unor informaţii noi, în ultimul timp, SUA fac presiuni asupra Beijingului pentru a-l obliga să se alăture sancţiunilor antiruseşti, dar China declară că nu va recurge niciodată la această măsură. „Experţii chinezi, dimpotrivă, vorbesc despre faptul că, în viitorul apropiat, conducerea Chinei va propune UE să fie desemnată mediator oficial în vederea normalizării relaţiilor ruso-europene. Ţinând cont de ponderea economică uriaşă şi influenţa pe care o are Beijingul în Europa, Bruxelles-ului îi va fi greu să ignore această propunere”, scrie Vocea Rusiei.

Un eveniment interesant al forumului APEC promite a fi întâlnirea lui Putin cu premierul australian Tony Ebbot. Recent, acesta din urmă a promis că-l va lua „de piept pe Putin” şi-i va cere „colaborare deplină” în investigarea tragediei avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, surse diplomatice din Moscova, citate de agenţii de presă, susţin că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să se întâlnească, sâmbătă, la Beijing, cu secretarul de Stat american, John Kerry. „La 8 noiembrie, la Beijing, în marja summitului APEC, este prevăzută o întâlnire între Lavrov şi Kerry”, a declarat o sursă anonimă din Ministerul rus de Externe citată de agenţiile de presă moscovite şi reluată de France Presse. Cei doi sunt artizanii dialogului dintre Moscova şi Washington, în pofida crizelor din Siria şi Ucraina, ei dialogând ultima oară la 14 octombrie, la Paris. De altfel, în cursul anului 2014, Lavrov şi Kerry s-au întâlnit de peste zece ori.

Conducătorii din zona Asia-Pacific, bloc care reprezintă peste jumătate din bogăţiile mondiale, se reunesc pe 10 şi 11 noiembrie, la Beijing, pentru întâlnirea anuală a APEC. Cu acest prilej vor fi prezenţi şi preşedinţii Putin şi Obama. Până acum, între cei doi nu sunt prevăzute contacte informale, dar Kremlinul nu le exclude.

Summitul APEC este urmat de cel al G20, prevăzut la 15-16 noiembrie, în Brisbane, Australia, la care, cum spuneam, mai multe surse susţin că Obama va relua dialogul cu Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.