Premiere în atribuirea „Premiului Turner”

Prestigiosul premiu britanic, purtând numele importantului pictor Wiliam Turner, este acordat, din 1984, unui artist contemporan mai tânăr de 50 de ani, care este născut sau trăieşte în Marea Britanie. Cei mai mulţi dintre laureaţii acestei importante distincţii, organizată de Tate Britain din Londra, au devenit figuri marcante ale artelor vizuale contemporane.

Steve McQueen, Anish Kapoor, Damien Hirst… Aceste trei nume sunt semnificative. Primul are un omonim cineast, al doilea a cunoscut câteva întâmplări nefericite cu Dirty Corner instalat de el la Versailles, Damien Hirst tocmai a deschis un muzeu la Londra. Toţi trei au un punct comun: au obţinut importantul Premiu Turner.

Fericiţi că au câştigat Premiul Turner

La începutul acestei luni au apărut două premiere în istoria acestei distincţii. Premiul a fost acordat unui colectiv, nu unui singur artist, cel mult doi, cum s-a întâmplat în 1986, iar colectivul londonez Assemble, fondat în 2010, în jurul unui nucleu provenind de la Universitatea Cambridge, este format din arhitecţi, şi nu din plasticieni.

Muzicianul şi artistul vizual Kim Gordon a remis laureaţilor Premiul dotat cu 25.000 de lire sterline (34.700 de euro) la Galeria Tramway din Glasgow, unde au fost expuse operele celor patru finalişti.

Proiectul celor 18 arhitecţi, toţi în vârstă de sub 30 de ani, constă în colaborarea cu locuitorii cartierului defavorizat Granby dinLiverpool pentru a-l readuce la viaţă după decenii de abandon. Zona, care a fost centrul comunităţii de culoare din oraş, a fost practic închisă după 1981, în urma unor conflicte ale tinerilor din cartier cu poliţia. S-au închis cluburi şi magazine, locatarii au fost evacuaţi, proprietarii au fost şi ei îndemnaţi să se mute, iar casele tipic victoriene au fost distruse pentru a face loc locuinţelor sociale lipsite de personalitate.

Atelierul colectivului Assemble

Au fost salvate numai patru străzi, aşa-numitele Granby Four Streets, graţie unor proprietari care au refuzat categoric să părăsească locul. Dar toate proiectele succesive de restaurare au eşuat, astfel încât trei sferturi din cele 200 de case existente au rămas nelocuite timp de peste 20 de ani.

În 2010-2011 acăzut ultimul proiect, iar locuitorii zonei au decis să iniţieze ei mici proiecte, constând în crearea de grădini, înfrumuseţând cu plante şi flori fiecare metru pătrat, vopsind ferestrele şi uşile zidite ale caselor abandonate şi organizând, lunar, un marş de protest.

Situaţia a atras atenţia, în 2011, acabinetului de arhitectură Steinbeck Studios, a cărui fondatoare, Xanthe Hamilton, căuta un proiect pentru un investitor. Acesta a considerat reacţia locuitorilor ca pe un atu şi a considerat că dacă oamenii locului investesc atâta timp şi energie, merită să investească şi el bani.

Steinbeck Studios a apelat la Assemble, un colectiv de tineri arhitecţi specializaţi în proiecte ce mixau arta, designul şi arhitectura.

Perspectiva viitoarei sere din Granby Four Streets

Graţie unui împrumut de 500.000 de lire sterline, acordat de misteriosul investitor, care a dorit să rămână anonim, a început restaurarea a 10 case, dintre care cinci vor fi în curând terminate. Activitatea grupului de arhitecţi a atras şi alte organisme, astfel încât două din cele patru străzi care compun zona sunt pline acum de schele şi de muncitori.

În plus, a fost organizat Granby Workshop, un atelier realizat împreună cu tinerii din cartier, în care sunt fabricate elementele care decorează casele: şeminee, clanţe deuşă, taburete…

Printre proiectele în lucru se află şi o Seră amenajată în carcasa unei case vechi.

Arta, designul şi arhitectura se aliază pentru a găsi soluţii concrete, locale şi artizanale. Totul, în spiritul teoriei atât de apreciate în zilele noastre: Do It Yourself, absenţa mijloacelor materiale fiind suplinită nu o dată de creativitate.

Vederea unei străzi din Grandby Four Streets

O veche benzinărie abandonată a fost transformată în cinematograf efemer, numit Ciroleneum, amenajat în întregime din materiale reciclate, dar jucând pe codurile vechilor cinematografe stil empire, grandilocvente şi baroce.

Premiul Turner a onorat deci un colectiv care depăşeşte frontierele dintre discipline. Acest fapt şi prezenţa a trei femei în colectivul Assemble l-au făcut pe criticul de artă de la BBC, Will Gompertz, să afirme: “Este Premiul Turner cel mai puţin egoist, pretenţios sau autoreferenţial pe care l-am văzut vreodată”.

Perspectivă de sus a Granby Four Streets

Mulţi specialişti au asemănat practica grupului Assemble cu cea a unor şcoli din secolele trecute, cum ar fi Bauhaus, Omega Group sau Arts and Crafts. Aceasta din urmă, condusă de William Morris, care a avut o puternică influenţă în Anglia secolului al XIX-lea, refuza să separe arta de viaţă, propovăduind întoarcerea la fabricarea artizanală a obiectelor cotidiene de ornamentare, a tapiseriilor sau mobilelor, considerând industrializarea acestui domeniu dezumanizantă.

Într-o perspectivă mai largă, unii văd în victoria acestui colectiv şi o saturaţie a lumii artelor faţă de excesele pieţei de artă, a privatizării crescânde a galeriilor.

Membrii colectivului Assemble au declarat că vor folosi banii primiţi odată cu premiul pentru dezvoltatea Atelierul din Granby, unde tinerii din cartier vor putea realiza tot felul de obiecte casnice, destinate vânzării.

Atelierul din Grandby

Assemble se gândeşte să extindă experienţa de la Liverpool şi în alte oraşe, cum ar fi Glasgow sau Londra. Ei au avansat deja 28 de propuneri de regândire a spaţiului urban.

Alegerea grupului Assemble pentru Premiul Turner nu este lipsită de interes, mai ales în contextul britanic actual când s-a înregistrat o creştere a preţurilor imobiliare.

Întoarcerea la o arhitectură la scară umană, marcată de proiectele Assemble, şi la valori ca solidaritate şi ajutor reciproc a arătat că Premiul Turner, ironizat adesea pentru inaccesibilitatea lui, ar putea rezerva multe surprize de acum încolo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.