Premierul britanic le cere imposibilul lui Merkel și Hollande

Premierul britanic Theresa May i-a cerut președintelui francez Francois Hollande și cancelarului german Angela Merkel un răgaz mai lung până la începerea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE, scrie Suddeutscje Zeitung.

Însă Hollande i-a cerut Theresei May să activeze ”cât de repede posibil” Articolul 50 din Tratatul UE, care prevede ”divorțul” dintre uniune și un stat membru.

Președinția franceză a felicitat-o pe Theresa May pentru învestirea în funcția de premier, iar cei doi lideri au discutat telefonic despre dezvoltarea relațiilor bilaterale. Însă Hollande a reamintit că ”negocierile pentru ieșirea din UE trebuie să înceapă cât mai repede”.

Berlinul a transmis aceleași felicitari protocolare, alături de mențiunea că Marea Britanie și Germania ar trebui să conlucreze în același spirit prietenesc al relațiilor bilaterale și în timpul negocierilor pentru ieșirea din UE.

Franța, Germania și în special instituțiile UE isi doresc începerea cât mai rapidă a acestor negocieri, în caz contrar activitatea Comisiei Europene urmând să sufere un blocaj. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat imediat după referendum că, în urma consulatărilor cu juriștii UE, s-a ajuns la concluzia că numai și numai Marea Britanie poate activa clauza ieșirii din UE, iar această decizie aparține strict guvernului de la Londra. Până atunci însă, Marea Britanie își păstrează statutul de membru deplin al UE și tot ce pot face instituțiile UE pentru a nu permite imixtiunea în decizii majore a unui stat care urmeaza să părăsească UE este să blocheze întregul mecanism decizional.

Graba Franței și a Germaniei și, pe de altă parte, temporizarea pe care o dorește guvernul de la Londra (condus de un premier care a susținut, chiar dacă nu vocal, rămânerea în UE) poate indica și o evoluție către neaplicarea deciziei luate prin referendum. Theresa May a declarat că acest lucru nu se va întâmpla în mandatul ei, însă peste 4 milioane de britanici au semnat o petiție pentru rămânerea în UE. O serie de magistrați din Marea Britanie susțin că Parlamentul de la Londra are în mână cheia rezolvării problemei; în opinia lor, decizia iesirii din UE trebui aprobată printr-o lege votat de parlamentari, pe lângă votul populației. Or, acestia ar putea respinge o asemenea lege. În cele din urma, în cazul in care procesul de ieșire va fi tergiversat iar Marea Britanie va obține o reformare a UE cât mai aproape de revendicările sale, acestea ar putea fi supuse la vot în cadrul unui nou referendum sau al unor alegeri parlamentare anticipate, care ar consfinți de această dată rămânerea în cadrul UE. La Berlin și la Paris, această strategie ar fi văzută că un nou șantaj britanic în vederea diluării proiectului european. Hollande și Merkel i-au oferit fostului premier David Cameron ocazia de a renegocia poziția Marii Britanii în UE și espe puțin probabil ca un nou cabinet să mai aibă șansa de a obține noi concesii, de unde și poziția tranșantă a Franței și Germaniei – mingea se află în terenul Marii Britanii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.