Presa internaţională scrie despre cazul Victor Ponta

Cazul premierului Victor Ponta, acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie şi pus vineri sub urmărire penală, a ajuns şi în presa străină.

Frankfurter Allgemeine scrie că preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului demisia pentru a evita o criză politică. După ce aminteşte acuzaţiile pe care i le aduc procurorii, ziarul notează reacţie premierului de pe Facebook, în care acesta precizează că numai Parlamentul este cel care poate să îi ceară demisia.

Spiegel scrie că Ponta este doar ultimul dintr-o serie de oficiali ai statului român acuzat de corupţie. Publicaţia trece în revistă mai multe nume importante din politica românească, printre aceştia fostul ministru de finanţe Darius Vâlcov, care a demisionat în luna martie, şi fostul ministru al transporturilor, Dan Şova, de numele căruia se leagă dosarul de corupţie în care este acuzat premierul.

Ziarul Die Welt scrie că Victor Ponta a criticat în mai multe rânduri DNA, acuzând procurorii că sunt părtinitori.
Potrivit The Guardian, premierul se confruntă cu cererea de a demisiona, în contextul intensificării combaterii corupţiei în România.

BBC aminteşte numele ultimelor persoane vizate de DNA, respectiv „blonda preşedintelui”, Elena Udrea, mama şi cumnatul premierului Victor Ponta, socrul prim-ministrului, dar şi alţi oficiali de rang înalt. De asemenea, BBC scrie că, anul trecut, 1.138 de persoane au fost condamnate de DNA.

Boomberg arată că România se luptă să scape de corupţia din ţară, unde economia subterană este estimată la 40 de miliarde de dolari. Publicaţia mai scrie că premierul a supravieţuit acuzaţiilor de plagiat, dar şi înfrângerii de la alegerile prezidenţiale.

Le Monde notează că Parlamentul a refuzat să aprobe arestarea preventivă a lui Dan Şova, dar şi că România şi Bulgaria sunt supuse verificării Uniunii Europene prin mecanismul MCV. Despre mersul justiţiei în România, ultimul raport afirmă că direcţia este bună, dar mai sunt probleme de rezolvat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.