Presa străină: Alegeri haotice, în beneficiul lui Victor Ponta

Presa internaţională scrie despre incidentele de la secţiile de votare din străinătate, care au marcat primul tur al scrutinului prezidenţial din România, subliniind că alegerile s-au încheiat haotic şi că deficienţele organizatorice l-au avantajat în mod vădit pe Victor Ponta.

Die Welt: Iohannis, privat de voturile din diaspora

Die Welt scrie că “Românii au luat cu asalt ambasadele pentru a vota” şi că în Paris alegătorii au intrat cu forţa în clădire, iar în Germania au existat proteste.

“Nu este un fapt lipsit de importanţă la nivel politic: cei care locuiesc în străinătate sunt mai puţin susceptibili să voteze cu Ponta şi social-democraţii, pe care îi numesc frecvent “foşti comunişti”. Iohannis a cerut prelungirea programului secţiilor din străinătate”.

Die Welt mai arată că “a fost una dintre cele mai murdare campanii electorale din scurta istorie democratică a României. Ponta a fost acuzat că a făcut parte din spionajul românesc şi au fost aduse şi acuzaţii de corupţie mai multor apropiaţi ai săi şi foşti miniştri”. Die Welt aminteşte şi de cazul locuinţelor cumpărate la preţuri modice de Klaus Iohannis, menţionând că acesta a argumentat că le-a achiziţionat la preţul pieţei de atunci.

Bună pentru economie însă nu şi pentru statul de drept, caracterizează Die Welt o posibilă alegere a lui Ponta în fruntea statului. Stabilitatea pe care ar putea-o aduce o putere monocoloră contrastează cu pericolul ca Victor Ponta sa deţină prea multă putere. Die Welt scrie că deseori Ponta este comparat cu premierul ungar Viktor Orban.

Si Deutsche Welle scrie că “românii din străinătate s-au plâns că li s-a refuzat dreptul la vot, din cauza cozilor uriaşe de la secţiile de vot”, o situaţie care a nemulţumit sute de români la Paris, Londra şi în alte oraşe. DW arată că nimeni de la nivel guvernamental nu s-a simţit culpabil pentru situaţia creată.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Alegerile au fost un haos

Frankfurter Allgemeine Zeitung este mult mai tranşant: “Alegerile prezidenţiale din Romania se încheie haotic” este titlul articolului dedicat Romaniei de Karl-Peter Schwarz. Acesta din urmă este jurnalistul asutriac de la FAZ care a atacat dur PSD şi pe Victor Ponta în 2012, publicând articole despre scandalul plagiatului premierului şi despre posibila sa implicare în moartea procurorului Cristian Panait. Schwarz este cel care, în 2012, spunea despre Monica Macovei: „faptul că România este acum în UE este, în cea mai mare masură, în cea mai mare masură, reuşita ei”.

Ce scrie FAZ despre haosul creat la secţiile din străinătate:

“Alegerile din Romania s-au încheiat haotic. În fata reprezentanţelor diplomatice ale României în oraşele europene au protestat mii de alegători care au încercat în zadar să voteze. În Munchen, aşteptarea a durat mai mult de cinci ore. În Torino, cu 70.000 de alegători, a fost doar o singură secţie de vot. În Londra şi la Paris, cozile s-au transformat în proteste împotriva guvernului condus de Victor Ponta şi a PSD. Sute de români au strigat “Jos Ponta! Jos comunismul!”

Organizarea dezastruoasă a alegerilor, o ştire ce face inconjurul lumii

Reuters, citată de MEDIAFAX, scrie că numeroşi români din străinătate nu au putut vota duminică din cauză că secţiile de votare au rămas fără buletine, ceea ce a generat proteste în faţa Ministerului de Externe de la Bucureşti. Mulţi au denunţat de asemenea faptul că au stat la cozi pentru a putea vota, iar spiritele s-au încins la ambasada României din Paris, care a cerut ajutorul poliţiei franceze. De altfel, fostul tenismen Ion Ţiriac a venit cu avionul în România, pentru că nu a putut vota la Paris din cauza cozilor, precizează Reuters.

Scrutinul a fost marcat de incidente la secţiile de votare din străinătate, în special la Paris, Londra şi Viena, unde s-au format cozi lungi şi numeroşi români nu au putut vota, scrie AFP, citată de MEDIAFAX, amintind că, în 2009, Traian Băsescu a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte datorită sufragiilor românilor din străinătate.

Alegătorii din Paris au încercat să forţeze intrarea în sediul ambasadei române, pentru a putea vota după ce au aşteptat mai multe ore la rând, notează la rândul său Bloomberg, adăugând că erau cozi şi la Viena şi Londra după închiderea secţiilor de vot. „A fost o încălcare a dreptului nostru constituţional de a vota”, a declarat Andrada Voiniţchi, după ce a stat trei ore şi jumătate la coadă în capitala britanică. „Mi-am făcut timp să citesc despre fiecare candidat şi să votez pe baza unei decizii informate. Din păcate nu am putut”, a adăugat ea.

Publicaţia electronică Euobserver menţionează că, în comparaţie cu 2009, românilor din străinătate le-a fost mult mai greu să îşi exercite dreptul de vot, în condiţiile în care ministerul de Externe a trimis doar 600.000 de buletine de vot la ambasade, deşi aproximativ trei milioane de cetăţeni trăiesc şi muncesc în alte ţări. Astfel, cetăţenii din Londra, Paris, Madrid, Berlin şi Bruxelles au stat mai multe ore la cozi, iar câteva mii tot nu au reuşit să voteze până la închiderea urnelor. A fost nevoie de intervenţia poliţiei la Paris, Londra şi Viena, unde oamenii au refuzat să plece şi s-au declarat furioşi pentru organizarea deficitară a scrutinului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.