Primele detalii despre forțele militare ruse desfășurate în Siria

În informațiile oferite până acum, Ministerul rus al Apărării și Administrația Prezidențială de la Moscova nu au oferit niciun detaliu despre forțele militare ruse care acționează în Siria, despre numărul militarilor, al avioanelor și despre tipul aparatelor.

Joi, publicația Kommersant a oferit ”informații neoficiale” despre contingentul rus deplasat în Siria, la baza aeriană de lângă Latakia, pe coasta Mediteranei. Potrivit Kommersant, este vorba despre avioane de interceptare Suhoi Su-24 M, avioane de vânătoare Su-34, avioane de atac la sol Su-25 și avioane multirol Su-30M. Se adauga elicoptere militare Mi-24 și Mi-8.

Ziarul scrie că avioanele au ajuns în Siria sub acoperirea unor exerciții militare despre care Moscova a precizat că au fost programate cu mult timp înainte și care au avut loc intre 11 și 20 septembrie.

Patru dintre avioanele Su-30 fac parte din regimentul de aviație 120 din Domna, lânga orașul siberian Chita. Avioanele au ajuns în Siria pe 18 septembrie, pe un culoar de zbor prin Azerbaidjan, Iran și Irak. Alate avioane, printre care șase Su-34, au ajuns în Siria zburând peste Marea Caspică, ocolind spațiul aerian azer.

Nu se cunoaște exact numarul total al avioanelor ruse aflate în Siria. Informații publicate de The Guardian în urmă cu o zi arată că ar fi vorba de circa 32 de avioane, șase tancuri, trei sisteme de rachete sol-aer, 35 de transportoare blindate.

Potrivit notificării înaintate de Moscova la mijlocul lunii septembrie, exerciţiile militare urmau să aibă loc până pe 17 septembrie în apropierea portului Tartus, unde se află un punct militar logistic extern al Rusiei. Erau programate tiruri de antrenament cu rachete, ceea ce ar putea afecta traficul aerian civil în zonă. Rusia a recomandat atunci piloţilor de pe avioanele civile să fie mai atenţi în spaţiul aerian la est de Cipru. In aceeasi perioadă au sosit in Siria avioane cargo An-24 ale aviatiei militare ruse, precum și nava de desant Saratov, din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.

Avioanele cargo au intrat în Siria pe o rută estică, deoarece Bulgaria și Grecia au refuzat solicitările ruse de a permite tranzitarea spațiului lor aerian. Se pare că avioanele ruse au ajuns în Siria via Iran, Irak.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.