„Primul pas” anunțat de Tudorel Toader în cazul SIPA

Update Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la Iaşi, că joi va publica lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA.

„Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri sau în echipă. Am şi momentul, ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul”, a spus Toader.

Potrivit ministrului, în acest fel publicul va afla cine sunt „depozitarii informaţiilor din arhivă”.

„De aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intrat în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar depozitarii informaţiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament şi după lege. (…) Adevărul, întotdeauna şi în orice domeniu, trebuie să iasă la suprafaţă. Evident, m-am referit la adevărurile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe, şi arhiva asta SIPA, vedeţi, constituie o preocupare pentru toată lumea, şi în dezbaterea publică, şi jurnalistică, şi în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând competenţele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aceste adevăruri„, a mai spus Tudorel Toader.

Toader a anunțat anterior luni dimineață pe Facebook că va publica numele celor care au „vizitat” arhiva SIPA, și posibil şi numărul „vizitelor”.

„Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiției române ! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață.
Primul pas – voi publica numele celor care au „vizitat” arhiva, eventual și numărul „vizitelor” efectuate !”, a scris ministrul pe contul său de pe rețeaua socială.

Vineri, Tudorel Toader preciza că arhiva SIPA „sigur” va fi desecretizată, menționând totodată că el poate desecretiza ceea ce este secret de serviciu.

„Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată. Arhiva SIPA eu nu o cunosc, că nu am fost în ea. Probabil are informații pe toate palierele, pe toate nivelele. Ministrul Justiției poate desecretiza ce e secret de serviciu. Ce este de competența Guvernului poate fi desecretizat prin hotărâre de Guvern. Dacă vor fi acolo și secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT. Prin urmare, eu am citit tot istoricul și toate regulamentele și toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA”, a spus ministrul la Iași.

Toader a mai precizat că se va face și inventarierea dosarelor, „cum au inventariat alții”.

„Vom inventaria și noi cum au inventariat alții, le vom desecretiza. Sigur, acolo vor fi probabil informații ținând de viața personală, vor fi informații ținând de viața profesională, vor fi informații ținând de viața publică. Le vom aborda pe fiecare în mod adecvat, dar, repet, cu respectarea procedurilor legale, cu respectarea competențelor și a termenului”, a a afirmat ministrul Justiției

Întrebat atunci dacă estimează când va fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul a spus: „Dacă nu știu natura secretului conținut în arhivă, pot spune în ce timp se rezolvă?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.