Procurorul George Bălan: „Băsescu a spus că o să îmi rup dinţii”

Procurorul George Balan, fost membru in Consiliul Suprem al Magistraturii si protagonist- impreuna cu premierul Victor Ponta ( cu mult inainte ca acesta sa devina prim-ministru) al unei inofensive convorbiri telefonice interceptata si ajunsa in presa in aceasta vara agitata din punct de vedere politic, a facut dezvaluiri incendiare intr-un interviu acordat site-ului lumeajustitiei.ro.

Balan, fost coleg la Parchetul General cu actualul premier al Romaniei, a facut precizari importante despre scandalul politico-mediatic in care a fost implicat. Procurorul CSM, acum suspendat din functie si-a exprimat convingerea ca este nevinovat si ca acest lucru va fi demonstrat in instanta, devoaland totodata jocurile politice obscure din magistratura a caror tinta a fost si care au avut ca unic scop decredibilizarea sa in eventualitatea in care Balan ar fi intentionat sa candideze la una din functiile de conducere din DNA sau Parchetul General.

In interviul publicat in luju.ro, procurorul George Balan a vorbit despre duplicitatea fostilor sai colegi din din CSM, dar si despre lipsa de colegialitate demonstrata din plin de membrii CSM prin masura de suspendarea care i-a fost aplicata pe data acestuia, fara ca macar sa-i fi fost acordata sansa de a se apara. Fostul coleg al premierului Ponta a relatat jurnalistilor de la luju.ro detalii despre intalniri pe care le-a avut – in calitate de membru al CSM, si cu fostul sef al Executivului, Emil Boc.

Cotidianul.ro reda cele mai importante declaratii ale procurorului Balan, din interviul acordat site-ului luju.ro:

Domnule procuror George Balan, de cinci luni de zile opinia publica a fost bombardata numai cu informatii acuzatoare la adresa dvs si a fostului procuror Marcel Sampetru cu care ati lucrat atatia ani si impartiti impreuna invinuirile din dosarul deschis intempestiv de DNA. Nimeni pana acum nu a vrut sa stie care este adevarul intreg. Ni-l spuneti?

Cele cinci luni au trecut foarte greu, pentru ca asa cum ati vazut am fost supus unui linsaj mediatic de amploare, pornit de la un telefon cu caracter neutru pe care i l-am dat premierului Victor Ponta. Situatia este destul de grea din perspectiva mea, neavand alte mijloace de subzistenta in afara salariului sotiei, care este profesor universitar si avand ca oricare dintre bugetari rate la bunuri pe care le-am achizitionat, dupa 22 de ani de activitate in magistratura. Nu ma lamentez, sunt convins ca intr-o zi nevinovatia mea va fi probata, iar tot mecanismul infernal pus in miscare impotriva mea si a lui Marcel Sampetru, care nu as fi crezut vreodata sa existe, sa fie devoalat. Si atunci lumea va ramane uimita. (…)

Poate ar fi important de clarificat care este relatia dvs cu premierul Victor Ponta?

Pe domnul Ponta il cunosc de foarte multa vreme, din perioada cand am lucrat impreuna la Parchetul Sectorului 1 si apoi la Parchetul Inaltei Curti, eu avand o relatie profesionala foarte buna cu acesta, iar ulterior, dupa ce el a trecut in poilitica, o relatie de prietenie si respect, in care niciodata Victor Ponta nu mi-a cerut ceva in calitate de politician, iar eu niciodata nu i-am cerut ceva personal in calitate de procuror. (…)

Domnule procuror, toti magistratii stiu ca telefoanele le sunt ascultate, chiar daca nu au o proba in acest sens. V-ati gandit vreodata ca biroul dvs e intesat de microfoane?

Nu m-am gandit pentru ca nu am avut nimic de ascuns, drept dovada telefonul meu a fost interceptat si a fost devoalata o discutie neutra fara niciun fel de conotatie politic-judiciara, ca intre doi colegi, in care antama sa ne vedem la o cafea. Interesant este ca prezentarea in presa a acestor discutii, in faza unor cercetari prealabile, fara ca DNA sa-mi aduca la cunostiinta despre vreo invinuire pana la acel moment, reprezinta clar abaterea disciplinara prevazuta de art. 99, litera j) si t) din Legea 303/2004, respectiv nerespectarea confidentialitatii lucrarilor, precum si exercitarea functiei cu rea-credinta, prin incalcarea normelor de procedura prevazute de art. 91, indice 2, alin. 4 din codul de procedura penala.(…)

Pe cine banuiti sau aveti informatii ca a livrat aceste stenograme presei si in ce scop?

Este complicat sa individualizez o singura persoana, pentru ca mecanismul care a stat in spatele acestei campanii de discreditare, prin presa, e mult mai complex elaborat in diverse institutii si cu anumit grad de planificare in timp.

Domnule Balan, se stie ca intotdeauna ati colaborat foarte bine si datorita profesiei ati devenit si prieten in timp cu colegul dvs Marcel Sampetru (n.n. – fost prim adjunct al Procurorului General al Romaniei si fost adjunct al sefului PNA). Evident, prietenii vorbesc intre ei si despre planuri de viitor. Asa reiese de altfel si din discutiile telefonice inregistrate in ambiental, un plan de viitor fiind acela in care, intrucat se apropia expirarea celor doi sefi Kovesi si Morar, va propuseserati sa formati o echipa de potentiali inlocuitori. Sunteti procuror. Ati mai intalnit o astfel de „infractiune” de promovare sau sunteti o premiera in sistemul judiciar?

Despre cauza penala incerc sa am o rezerva in a discuta aspectele respective, deoarece sunt inca magistrat si respect regulile privind instructia penala. Ce pot sa va spun in schimb este ca nu mi-am dorit nicio functie de conducere in Ministerul Public, nu am facut niciun demers in acest sens pentru mine sau vreo alta perosana, iar simplele discutii pe care le-am avut cu alte persoane, inclusiv cu Marcel Sampetru au fost cu caracter general, fara sa marcheze interventii la factori de decizie.(…)

Si totusi, colegii dvs. din Sectia de pentru procurori a CSM v-au suspendat fulgerator pe asa-zisa buna reputatie, printr-o procedura lansata in premiera cu dvs. Cum comentati atitudinea colegilor dvs, si in special cea a sefei Sectiei, vicepresedinta CSM, Oana Haineala, despre care avem informatii ca s-a aflat in spatele actiunii de suspendare din functie a dvs?

Aceasta procedura are numeroase coincidente suspecte, care ma determina sa trag concluzia existentei unui mecanism interinstitutional, care a concurat in tot ceea ce s-a intamplat vizavi de persoana mea. Astfel, tot scandalul de presa a izbucnit in momentul in care Victor Ponta trebuia sa plece la Bruxelles cu asa-zisul trafic de influenta la liderii USL. Ulterior, reducandu-se la procedura suspendarii, in conditiile in care aceasta institutie nou introdusa nu se regaseste in legea cadru privind statutul magistratilor, respectiv Legea 303/2004, unde se stabileste ca un magistrat poate fi suspendat din functie doar in trei situatii: punerea in miscare a actiunii penale, existenta unei afectiuni psihice; aplicarea unei sanctiuni disciplinare cu suspendarea pana la 6 luni.(…)

Pe cine ati deranjat, domnule Balan? Cine se temea ca dvs ati fi putut ajunge intr-o zi Procuror General al Romaniei? Ce jocuri ati stricat la CSM? Ati fost cumva amenintat inainte si nu v-ati conformat?

Ce pot sa spun este ca in data de 16 iulie 2012, la o emisiune de pe Postul B1 TV, presedintele Traian Basescu a facut diferite afirmatii la adresa mea, nominalizandu-ma ca as fi negociat functii in Ministerul Public, aratand ca o sa-mi „rup dintii”… Dumneavoastra ce ati intelege dintr-un asemenea mesaj? Nu este deloc confortabil sa ti se transmita astfel de mesaje, iar evolutia ulterioara a procedurilor la care sunt supus, fara sa existe nicio fapta penala sau abatere discilinara ca proba in vreun dosar, dovedeste ca aceste cuvinte nu au fost fara urmari. (…)

Sa revenim la dosarul de la DNA. Din datele pe care le detinem, discutiile inregistrate ambiental au avut loc intr-un restaurant, unde mergeau de regula nu numai dvs si Sampetru, ci si alti colegi din CSM. Cum va explicati insa ca in presa nu au aparut decat stenograme ale discutiilor in care apareti dvs, Marcel Sampetru si ofiterul DGIPI Mihai Vlad?

Confirm ca intradevar la discutii au participat multe persoane, inclusiv din CSM, si este evident ca tinta nu am fost decat noi.

Ca vechi procuror, cum v-ati simtit in fata colegilor de la DNA? Ati avut parte de o ancheta corecta?

As dori sa nu comentez pana la pronuntarea unei solutii niciun aspect legat de ancheta.

Dar atunci, cum v-ati simtit cand ati aflat ca ati fost suspndat de colegii dvs din CSM, fara sa fiti macar intrebat ce pozitie aveti ori sa vi se dea posibilitatea sa va aparati, sa va dovediti buna-credinta?

Procedura administrativa privind buna-reputatie nu prevede obligativitatea audierii celui in cauza, dar poate ar fi fost elegant, macar si pentru faptul ca le-am fost unora din Consiliu ani de zile sef, i-am ajutat in cariera, le-am acordat tot sprijinul si increderea, sa fi avut o discutie macar personala cu mine si sa afle si punctul meu de vedere. Asta spune multe!

Deja ni s-a anuntat oficial ca Inspectia CSM a clasat dosarul privind vinovatii de scurgerea stenogramelor din dosarul de la DNA. Iar pe surse se anunta ca in curand tot Inspectia va cere Sectiei de procurori se va indeparteze din Magistratura pentru lipsa bunei-reputatii. Cum comentati aceste noutati?

Nu sunt uimit de ceea ce imi spuneti. Dar voi urma procedura prevazuta de lege, respectiv depunerea de obiectiuni la raportul Inspectiei si voi urma toate treptele prevazute de aceasta procedura de contestare a unei posibile hotarari prin care s-ar stabili ca nu mai am o buna reputatie.

Cum vedeti viitorul, al dvs si al sistemului din care faceti parte?

Ma gandesc in viitor daca locul meu mai este in sistem, asa cum se prezinta el acum si daca ceea ce am reprezentat si am facut pentru acest sistem timp de 22 de ani mai poate constitui o motivatie serioasa pentru a ramane. (…)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.