Proiect de rezoluție împotriva atacării spitalelor în zone de conflict

Cinci țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU lucrează la un proiect de rezoluție care cere încetarea atacurilor împotriva spitatelor în Siria, Yemen și în alte țări în care există conflicte, au susţinut ieri surse diplomatice pentru AFP.

Egipt, Spania, Noua Zeelandă, Uruguay și Japonia, cinci membre nepermanente ale Consiliului, definitivează un text care reafirmă solemn că astfel de atacuri încalcă dreptul internațional și că autorii lor urmează să dea socoteală.

„Dată fiind înmulțirea acestor atacuri, ar fi oportun să existe un text care reafirmă dreptul internațional și reiterează respectarea personalului care îngrijește sănătatea” în timp de război, a arătat purtătoarea de cuvânt a misiunii neozeelandeze, Nicola Garvey.

ONU nu omite niciodată în rapoartele sale să se refere la situația umanitară din Siria și Yemen sau, în rezoluțiile sale care vizează aceste conflicte, să denunțe atacurile împotriva spitalelor și a medicilor. Dar niciun text nu le-a fost consacrat încă în mod special.

Anul trecut, 94 de atacuri în Siria au vizat 64 de spitale și clinici susținute de Medecins sans Frontieres (MSF), potrivit acestei organizații caritabile, aminteşte Agerpres.

De asemenea, tiruri cu rachete au atins cel puțin trei clinici ale MSF în Yemen, unde o coaliție condusă de Arabia Saudită îi combate pe rebelii șiiți.
MSF susține inițiativa celor cinci țări, a indicat pentru AFP directorul executiv al organizației, Jason Cone. ‘Dacă statele nu denunță aceste atacuri, ele vor deveni curente, devenind o consecință acceptabilă a conflictelor’, estimează el.
„Nu ne facem iluzii”, proiectul de rezoluție are meritul să denunțe o „tendință extrem de îngrijorătoare”, dar el „singur nu va schimba această tendință”, a completat Cone.

Textul ar putea fi prezentat tuturor celor 15 țări membre ale Consiliului de securitate săptămâna viitoare, potrivit diplomaților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.