Proiect de stopare a migrației medicilor de reanimare

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a organizat, la Timișoara, între 22 și 24 septembrie a 14 ediție a congresului de specialitate denumit ”Cursul național de protocoale și Ghiduri în Anestezie Terapie Intensivă și Medicină de Urgență”, la care au participat peste 1000 de medici din România și străinătate.

Pe lângă discutarea subiectelor strict medicale acolo s-a analizat și modificarea statutului profesional al medicilor anesteziști în România.

Președintele SRATI, profesor doctor, Dorel Săndesc, a spus că aceste modificări ale statutului sunt necesare pentru a opri ”hemoragia de medici, în special a celor din ATI către țările bogate”.

Acest fenomen a căpătat în ultima vreme o mare amploare, nu doar la noi, dar și în alte state. Cu toate acestea, România deține un nedorit loc 1 în topul țărilor care exportă medici cu înaltă calificare.
”Principala cauza a acestei hemoragii este statutul personalului medical, la care se adugă salarizarea deficitară și lipsa unui cadru de dezvoltare profesională adecvată în sistemul medical de stat”, a mai precizat fostul secretar de stat din ministerul Sănătații.

Până în prezent SRATI a reușit să realizeze în cadul spitalelor de stat protocoale de finanțare care au reușit să implementeze niște condiții de practică foarte bună pentru medicii care lucrează în secțiile de terapie intensivă ”care sunt în principal în beneficiul pacienților”.

”Am luat ca exemplu modelul polonez, pentru că ei au un sistem apropiat de al nostru”, a mai precizat Dorel Săndesc. De altfel, acest model a fost expus pe larg la Timișoara de către doi medicii Miroslav Czuczwar și Konstanty Szuldrzynski care au explicat cum au reușit să oprească plecarea specialiștilor polonezi modificând statutul profesional al acestora.

”Pentru a ieși din această situație de struțocămilă, în care se găsesc acum medicii, care sunt un amestec de profesie liberală și funcționari publici și care au parte de cele mai rele aspecte ale ambelor variante”, membrii SRATI au decis să urmeze modelul din Polonia, unde specialiștii din ATI au demisionat toți de la stat și s-au reorganizat.

”Ne vom constitui în organizații profesionale, liberale, cu personalitate juridică proprie, care vor oferi apoi servicii spitalelor publice. Nu este nevoie de nici o modificare a legislației în acest sens și ne-am consultat deja și cu Consiliul Concurenței care a aprobat demersul nostru”, a mai declarat Săndesc.

Inițiatorii acestui demers consideră că prin aceste modificări aduse statutului profesional al medicilor de ATI se va opri migrarea excesivă a acestora, iar pacienții vor primi servicii de o calitate mult mai înaltă deoarece medici vor putea impune spitalelor asigurarea unor condiții de muncă de o calitate superioară.

La rândul lor, medicii care vor opta pentru această schimbare de statut vor beneficia de o asigurare judiciară și de malpraxis prin intermediul societăților profesionale, asigurări ”care acum lipsesc cu desăvârșire”, după cum a mai precizat Săndesc. La acestea, se adaugă și niște venituri decente, mai mari pentru medicii care se vor organiza în aceste asociații profesionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.