Protest pentru renumărarea voturilor în sectorul 1

Câteva sute de persoane s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, pentru a protesta după refuzul Biroului Electoral de a renumăra voturile din 18 secţii de votare din sectorul 1 al Capitalei, la solicitarea USB.

Candidata USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, declarată iniţial câştigătoare la alegerile din 5 iunie după primele rezultate parţiale, a pierdut la o diferență mică în final, în favoarea reprezentantului PSD, Dan Tudorache.

Ea a ajuns sâmbătă în mijlocul protestatarilor, cărora le-a mulţumit pentru susţinere, fiind rasplătită cu aplauze.

„Sunt tristă că am pierdut ieri (vineri au fost anunţate rezultatele finale-n.r.), dar sunt bucuroasă că sunteţi aici. Noi, cu toţii, suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun şi vă mulţumesc că sunteţi aici, pentru că avem aceleaşi idealuri, aceeaşi cauză”, a spus Clotilde Armand.

Ea a mai spus că USB a ridicat excepţia de neconstituţionalitate la CCR, acuzând nereprezentativitatea candidatului PSD în fruntea Primăriei Sectorului 1 al municipiului Bucureşti.

„Evident că nu se va aplica retroactiv, dar era o fereastră de oportunitate. Noi am sesizat CCR pentru a cere ca pe viitor în România să nu mai fie alegeri într-un singur tur. (…) Nu ei sunt alături de mine, ci eu sunt alături de ei!”, a adăugat Armand.

Liiceanu: este primul protest la care particip după Piaţa Universităţii din 1990

„Înţeleg că există suspiciuni serioase legate de o fraudare a alegerilor în Sectorul 1, ori, pentru mine, fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democraţiei pentru că îi surpă fundamentele, iar noi cei care votăm devenim nişte caraghioşi distribuiţi într-o mascaradă politică (…), a spus Gabriel Liiceanu, care a precizat că este primul protest la care participă, după Piaţa Universităţii din 1990.

Protestatarii reiterează, la rândul lor, necesitatea renumărării voturilor acolo unde USB nu a avut delegaţi.

„Nu contestăm victoria lui Dan Tudorache ci cerem renumărarea voturilor din secţiile cu probleme”, spune o femeie care a venit la protest.

„Noi nu contestăm victoria lui Dan Tudorache, ci cerem renumărarea voturilor din secţiile cu probleme. Nu este normal. Se poate observa că, acolo unde a câştigat Tudorache, există cele mai multe voturi anulate. Trebuie să ştim adevărul”, spunea un bucureştean.

Protestul a fost organizat de comunitatea „Corupţia ucide”, care a apărut după incendiul din Colectiv.

Apelul a fost iniţiat pe Facebook şi şi-au anunţat prezenţa peste 1.000 de persoane.

Vrem renumărarea voturilor!, este mesajul transmis de organizatori

„Ne vedem sâmbătă de la ora 15:00, pentru a apară statul de drept. Procesul democratic este compromis dacă modalitatea de a vota este fraudată. Solicităm de urgenţă renumărarea voturilor pentru a păstra integritatea procesului democratic, atât în România, precum şi în relaţia României cu statele membre din UE şi în afară graniţelor statelor UE. Există suspiciuni că în Sectorul 1 din Bucureşti s-au comis fraude electorale. Solicităm Biroului Electoral Central şi unităţilor din teritoriu să solicite renumărarea voturilor pentru a clarifica aceste suspiciuni. Cerem să avem certitudinea unui vot corect, într-un stat de drept care funcţionează şi în care instituţiile aflate în serviciul cetăţenilor respectă legile în vigoare. Până când aceste lucruri se vor întâmplă, ne întâlnim pentru a comemora democraţia în România (…) Cineva trebuie să apere şi democraţia. Cineva suntem noi!”, se arată pe pagină de Facebook a evenimentului Vrem renumărarea voturilor.

Cerem să avem certitudinea unui vot corect, într-un stat de drept care funcţionează, se mai arată în mesaj

„Există suspiciuni că în sectorul 1 din Bucureşti s-au comis fraude electorale. Solicităm Biroului Electoral Central şi unităţilor din teritoriu să solicite renumărarea voturilor pentru a clarifica aceste suspiciuni. Cerem să avem certitudinea unui vot corect, într-un stat de drept care funcţionează şi în care instituţiile aflate în serviciul cetăţenilor respectă legile în vigoare. Până când aceste lucruri se vor întâmpla, ne întâlnim pentru a comemora democraţia în România”, se arată în postare.

Liderul partidului USB, Nicuşor Dan, a scris, la rândul său, că un proces electoral transparent este vital pentru democraţie

„(…)Uniunea Salvaţi Bucureştiul urmăreşte acelaşi scop şi continuă demersurile legale pentru renumărarea voturilor în sectorul 1”, dă asigurări Nicuşor Dan.

Renumărarea votului a fost cerută şi printr-o petiţie online, care a fost semnată de peste 11.000 de persoane.

Joi seara, Clotilde Armand, candidatul USB pentru Primăria sectorului 1, a anunţat că a depus la biroul electoral de sector o nouă contestaţie, cu cerere de intervenţie în interes propriu şi excepţie de neconstituţionalitate.

Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins marţi seara cererea de renumărare a voturilor din 18 secţii, solicitată de USB, rezultatul în urma centralizării proceselor verbale fiind Dan Tudorache (PSD) – 31,07%, Clotilde Armand (USB) – 28,77%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.