Proteste, muzica Mariei și „poezie vie” la Constanța

Chiar în inima protestelor și marșurilor de pe străzile Constanței, care au strâns sâmbătă peste 15.000 de participanți, la „Timeless Urban Bristot“, aproape 100 de iubitori de poezie și muzică au venit să se bucure împreună de un extraordinar recital al cantautoarei Maria Gheorghiu, organizat sub genericul „Maria și poeții, la Poezia vie“, în colaborare cu Asociația Culturală Direcția 9, condusă de scriitorul Adrian Suciu.

Aproape nepământene, chitara și vocea Mariei au umplut aerul cu vibrația înaltă pe care au traversat-o versurile poeților Veronica Teodoru, Cornel Rodeanu, Lorena Craia, Liliana Filișan, Alexandra Gorghiu, Daniel Dincă, George Mihalcea, Eugen Pohonțu, Eduard Zalle, Adrian Suciu și Ciprian Chirvasiu.

În timpul recitărilor, dincolo de pereții din sticlă ai clubului, manifestanții i-au salutat pe artiști, iar cei de pe scenă le-au întors reverența. Două feluri de manifestări care par a nu avea nimic în comun.

Folk-ul şi versurile s-au întâlnit la malul mării

Le leagă însă, pe ambele, dorința de a repune o lume convulsivă pe coordonatele comunicării civilizate a gândurilor și sentimentelor. Pe fond, o situare față de adevăr, nepervertită de contexte.

Înființată în 2013, Asociația Culturală Direcția 9 a devenit, în doar trei ani de existență, o voce puternică în diseminarea spre public a literaturii române contemporane. Direcția 9 s-a născut din dorința de a sprijini poezia, de a realiza proiecte precum debutarea și publicarea unor scriitori ignorați, revalorizarea unor artiști uitați de public, dar și evenimente care să aducă în fața oamenilor arta și să le reamintească românilor că au o identitate culturală pe care trebuie să o cunoască și să și-o asume. (C.C.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.