PSD: Primit expeditiv la Berlin, președintele face de râs România

Aflat de vineri într-o vizită oficială în Germania, cancelarul german, prea ocupat cu vizita ministrului de externe al SUA, John Kerry, și a premierului polonez, Donald Tusk, n-a avut timp și pentru preşedintele Traian Băsescu.

Băsescu s-a întâlnit vineri, la Munchen, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, iar sâmbătă, cu şefa grupului CSU din Bundestag, Gerda Hasselfeldt, şi cu parlamentarul Bernd Fabritius, preşedinte al Federaţiei Saşilor Transilvăneni.

Sâmbătă seară preşedintele are programată participarea la o conferinţă despre securitate şi stabilitate regională.

În program nici o întâlnire însă cu Angela Merkel, prea ocupată și având pe agendă cu totul și cu totul alte priorităţi.

Nimeni nu are timp pentru Traian Băsescu în timpul vizitei sale în capitala Germaniei, titrează Deutsche Welle.

Potrivit publicaţiei germane citate, când un şef de stat efectuează o astfel de vizită la Berlin, este întâmpinat de liderii Germaniei, adică de atât de preşedinte, cât şi de cancelar, primirea fiindu-i făcută cu onoruri militare. Însă când Traian Băsescu a ajuns, vineri, la Berlin, nu a avut parte de astfel de ceremonii.

Reacția PSD nu a întârziazit să apară, atât purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, cât eurodeputatul PSD Corina Creţu susţinând că preşedintele a făcut un deserviciu României, ignorând regulile diplomației.

“(…)O vizită de lucru a reprezentantului României nu se face decât atunci când agenda oficialilor din statul-gazdă permite acest lucru”, se arată într-un comunicat transmis de PSD.

„(…)Traian Băsescu nu a ţinut cont de acest lucru, iar presa germană vorbeşte acum despre modul în care oficiali precum Angela Merkel n-au avut timp de reprezentatul României. Din fericire, nu-l mai bagă nimeni în seamă nici în afara ţării. Acum şi primirea de la Berlin demonstrează acest lucru”, mai susţine Ivan.

La rândul ei, europarlamentarul PSD Corina Creţu, susţine că „Traian Băsescu, chiar şi pe finalul mandatului, dă dovadă că nu înţelege nici cele mai elementare norme ale diplomaţiei”.

Potrivit acesteia, este regretabil că preşedintele Traian Băsescu „pune din nou România într-o situaţie sensibilă din punctul de vedere al relaţiilor noastre externe”.

„Băsescu a părut pur şi simplu ca un musafir nepoftit în Germania. Vorbim iarăşi de o gafă a protocolului Administraţiei Prezidenţiale pe care, de această dată o surprinde şi presa germană”, a conchis Crețu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.