PSD sparge UDMR

Au apărut probleme mari în interiorul UDMR, după negocierile eșuate dintre Kelemen Hunor și Liviu Dragnea pentru votul pe care senatorii și deputații maghiari ar fi trebuit să-l dea moțiunii de cenzură a PSD, îndreptată împotriva cabinetului Grindeanu, la schimb cu o serie de beneficii.

Dacă pentru politicienii români „valul“ eșecului tratativelor cu maghiarii a trecut, pentru membrii UDMR din Secuime, acest aspect nu poate fi băgat prea ușor sub preș.

Peste acest impediment nu toți maghiarii vor să mai treacă, mai ales că, au făcut tot felul de concesii conducerii UDMR în cei aproape 28 de ani scurși de la Revoluție și, în schimb, autonomia teritorială a ajuns doar un vis. Criza internă a UDMR s-a accentuat și pe fondul noilor tratative purtate în mare secret între Kelemen Hunor și Liviu Dragnea privind forțarea intrării la guvernare a Uniunii, la schimb cu votul acordat noului guvern.

Deloc mici au fost pretențiile ungurilor și mai ales centrate pe anumite portofolii pe care urmau să fie cocoțați senatori și deputați apropiați lui Verestoy Attila. Unul dintre miniștrii care se regăsesc și în cabinetul Tudose a confirmat, sub protecția anonimatului, pentru Cotidianul, existența acestor negocieri subterane, cât și numele celor pe care Uniunea i-a cerut în poziții-cheie.

Opoziția internă

Aripa udemeriștilor radicali care contestă deciziile lui Kelemen Hunor nu are o reprezentare directă în băncile din Senat sau din Camera Deputaților. Singura lor „portavoce“ în Legislativ devine, când și când, deputata de Covasna Benko Erika. Cu toate că mai mulți senatori și deputați unguri le promit radicalilor să le ofere sprijin în interiorul Uniunii, în discuțiile cu Kelemen Hunor acest lucru nu se întâmplă însă niciodată.

Tocmai din acest motiv maghiarii din Secuime nu vor să renunțe sub nicio formă la strategia lor de desprindere din Uniune. Aceștia spun că s-au săturat să fie reprezentați de Verestoy Attila prin intermediul lui Kelemen Hunor, iar cei doi parlamentari să-și vadă îndeplinite doar propriile dorințe de către partenerii de guvernare cu care au tot conlucrat și să renunțe din acest motiv la interesul general al maghiarilor din România.

După calculele Secuimii, liderul cel mai indicat al facțiunii care s-ar desprinde din UDMR ar trebui să fie fostul deputat Árpád-András Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe încă din 2008. Acestuia ar urma să i se alăture în demersul său și Robert Kalman Raduly, primarul municipiului Miercurea Ciuc.
Raduly a fost și el deputat de Harghita, în legislaturile 1996-2000 și 2000-2004.

Maghiarii își trag unii altora preșul de sub călcâie

De asemenea, secretomania negocierilor purtate cu Liviu Dragnea i-au pus de-a dreptul formațiunea politică în cap lui Kelemen Hunor. Senatorii și deputații UDMR au aflat de la colegii parlamentari de la PSD că președintele lor poartă discuții în secret, de data asta privind o posibilă intrare la guvernare.

Potrivit acestora, Hunor i-ar fi cerul șefului PSD trei portofolii de ministru din capul locului, respectiv imediat după ce moțiunea de cenzură a trecut. Fără să ia în calcul dacă premierul desemnat de PSD va fi acceptat de către președintele Klaus Iohannis, șeful Uniunii i-a solicitat președintelui Camerei Deputaților portofoliile Transporturilor, cel al Culturii și chiar pe cel al Sănătății, domenii pe care UDMR le-a mai deținut și în cadrul altor executive din trecutul apropiat. Pe două dintre aceste posturi trebuiau plasați doi senatori apropiați ai lui Verestoy Attila, iar cea de-a treia sinecură trebuia să fie atribuită unei parlamentare, astfel încât să se respecte mai noua prevedere a statutului Uniunii privind creșterea ponderii femeilor în structurile de conducere.

Bătălia pentru ciugulit sinecuri

Se pare că Hunor a plusat în discuțiile cu Dragnea, pretinzând Transporturile pentru senatorul Tanczos Barna, un real abonat la fel și fel de sinecuri prin toate guvernele, începând cu cel portocaliu instalat în 2005.

„Pupil“ politic al lui Verestoy Attila, acesta a fost preşedinte al Agenţiei pentru Domeniile Statului (ADS) între 2005-2007. În 2007 a devenit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, iar în 2010, Tanczos a fost promovat secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului.

Udemeristul a ajuns secretar de stat și în Ministerul Agriculturii, între 2010-2012. Din 2012 a fost ales senator. În cărți pentru portofoliul Sănătății ar fi fost tot senatorul Cseke Attila, cel care a mai deținut șefia acestui minister și în guvernul Boc II, între 23 decembrie 2009-17 august 2011. Și despre Cseke s-a spus dintotdeauna că a ajuns prima dată în Senatul României, în 2008, grație tot lui Verestoy Attila.

Tot cu girul politic al acestuia, Cseke a devenit și ministru, un an mai târziu. Deși nu a performat în executivul Boc, UDMR l-a promovat suficient, astfel încât să fie menținut constant în băncile Parlamentului, între 2012-2016 ca deputat, iar acum din nou ca senator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.