Putin, avocatul Pactului Ribbentrop-Molotov

Președintele Vladimir Putin s-a lansat într-o lungă pledoarie în favoarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în timpul vizitei cancelarului Angela Merkel la Moscova, la o zi după festivitățile de pe 9 mai.

Înainte de Ziua Victoriei, ministrul rus al Culturii spunea și el despre pactul de neagresiune că a fost ”o reușită colosală a diplomației lui Stalin”.

”Uniunea Sovietică a făcut eforturi mari pentru a crea terenul propice pentru o rezistență comună în fața nazismului, a încercat în mod repetat să creeze un bloc antifascist în Europa. Toate aceste încercări au eșuat”, le-a spus Putin jurnaliștilor la conferința de presă la care a participat si Merkel, arată transcriptul postat pe site-ul Kremlinului, citat de The Moscow Times.

”Când Uniunea Sovietică și-a dat seama că este lasată singură în fața Germaniei lui Hitler, a încercat să evite confruntarea directă și a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov.

Merkel a intervenit și a spus că ”Pactul Ribbentrop-Molotov este greu de disociat de protocolul său secret. Având în vedere acest lucru, cred că a fost un gest greșit, a fost ilegal”. Protocolul secret al pactului de neagresiune a împărțit teritoriile Poloniei, României, țărilor baltice și Finlandei între sferele de influență germană și sovietică. Germania a invadat Polonia, la fel și URSS. Apoi URSS a anexat cele trei țări baltice și o parte din teritoriul României.

Actuala poziție a lui Putin față de Pactul Ribbentrop-Molotov diferă mult față de cea din urmă cu câțiva ani. În 2009, în timpul unei vizite în Polonia, pe atunci premierul Putin denunța pactul. ”Toate încercările din 1934 și până în 1939 de a pacifica Germania prin diverse acorduri și pacte cu ei au fost inacceptabile din punct de vedere moral, iar din punct de vedere politic erau inutile, dăunătoare și periculoase”, a spus Putin în 2009, la Gdansk, potrivit transcriptului postat atunci pe site-ul guvernului de la Moscova.

În noiembrie 2014, după anexarea Crimeii și declanșarea conflictului din estul Ucrainei, Putin remarca că încheierea pactului nu a fost o decizie rea. ”Uniunea Sovietică a semnat un pact de neagresiune cu Germania. Ei au spus: Oh, e atât de rău! Dar ce este atât de rău că Uniunea Sovietică nu a dorit să intre într-un război. Ce e așa rău în asta?”, spunea Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.