Putin îşi întoarce faţa de la Europa. Gazprom pregăteşte un acord cu China

Este tot mai sigur că Vladimir Putin va semna, luna viitoare, un acord pe 30 de ani pentru livrare de gaze către China, după mai mult de zece ani de negocieri, iar aceasta pentru că în urma crizei din Ucraina Rusia are nevoie să găsească pieţe pentru hidrocarburi în afara Europei, scrie agenţia Bloomberg.

Unul dintre responsabilii cu exporturile de la Gazprom şi un oficial guvernamental au arătat că necesitatea găsirii unor noi clienţi va împinge Rusia să semneze un acord aflat în dezbatere încă din 1997. Se poate ca acest lucru să se întâmple în timpul vizitei preşedintelui Putin la Beijing, în luna mai. Unul dintre vicepremierii Rusiei a şi declarat în China, în urmă cu o zi, că “speră” ca acest acord sa fie semnat in mai.

Până când nu va fi construit un gazoduct către China, Rusia va avea puţine pieţe în afara Europei, ceea ce îi vulnerabilizează poziţia în orice dispută strategică cu Vestul. Acordul dintre China şi Rusia prevede construirea unui gazoduct din Siberia spre China. Gazoductul ar costa 22 de miliarde, iar pentru a-şi finanţa partea sa, Rusia propune Chinei un preţ al gazelor asemănător celui pentru Europa, lucru cu care Beijingul nu este de acord. Oricum, Gazprom estimează ca până la finalul lui 2018 să exporte în China 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică 24% din exporturuile către UE din 2013.

“De această dată Rusia poate încheia un acord pentru exportul de gaze, acord care va propune o flexibilitate mai mare a preţurilor”, a spus Ildar Davelţşin, analist la Renaissance Capital. “De asemenea, China are nevoie de acest contract pentru că arderea cărbunelui autohton începe să devină greu de îndurat în multe zone ale ţării, din cauza poluării.”

Directorul Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit în China cu preşedintele China National Petroleum Corp., Zhou Jiping, pentru a discuta despre termenii acordului. CNPC se aşteaptă să semneze “cât mai curând posibil” acest acord, iar discuţiile privind preţul gazelor din Siberia sunt în toi, se arată pe site-ul companiei chineze.

Miller şi Zhou s-au întâlnit pe 8 aprilie la Beijing şi urmează să se întâlnească şi la Moscova, înainte de vizita lui Putin în China, programată pentru 20 mai.

“Sperăm să încheiem acordul în mai”, a spus vicepremierul Arkadi Djorkovici, la Beijing, pe 9 aprilie, după ce s-a întâlnit cu vicepremierul Zhang Gaoli. “Singura problemă de rezolvat rămâne preţul de bază.”

Relaţia Rusiei cu China devine tot mai importantă, China fiind singurul membru permanent al Consiliului de Securitate ONU care nu a protestat împotriva acţiunilor Moscovei din Crimeea. De altfel, având în vedere revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, prin care urmăreşte să obţină depozite mari de resurse naturale, dar şi o poziţie strategică sporită, este în interesul Chinei ca anexări de teritorii ca în cazul Crimeii să nu provoace o condamnare unanimă în comunitatea internaţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.