×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:15
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Quo vadis Romania? (Noul secol anonim al românilor)
Petru Romoşan
Petru Romoşan

Din punctul de vedere al maghiarilor, nici un savant nu a reuşit să explice cu adevărat convingător unde a dispărut din istorie aproape 1.000 de ani poporul român, misteriosul „mileniu tăcut” din istoria noastră. Maghiarii, hunii şi celelalte triburi migratoare care s-au instalat foarte târziu în Câmpia Panonică s-au grăbit prin istoricii lor comici de mai târziu să afirme că ne-am retras la sud de Dunăre şi că ne-am abandonat pământurile, dintre cele mai bune din Europa. Şi asta după o existenţă pe teritoriu neîntreruptă, atestată ştiinţific, de vreo 8-10 milenii. Pământurile erau tocmai bune pentru ca ei să le ia în posesie fără luptă, fără nici o opoziţie. Totuşi, nu e mai puţin adevărat că pentru un timp cât o istorie urmele scrise sunt foarte puţine, iar cele importante ne-au fost furnizate chiar de cronicarii maghiari, deşi mărturiile arheologice abundă.

De vreo 25 de ani, dacă nu chiar de vreo 40, începând de prin 1975 deci, România a intrat într-un alt con de umbră al istoriei sale, cu tendinţe agravate de dispariţie. Dacă Nicolae Ceauşescu, un stalinisto-leninist dogmatic, ar fi fost înlăturat în 1975, adică după două mandate de cinci ani, şi ar fi fost înlocuit de un alt bolşevic, Ion Iliescu, mai brejnevist, chiar mai gorbaciovist (glasnost şi perestroika), alta ar fi fost România astăzi. Dar Securitatea zisă naţionalistă l-a apărat (şi s-a apărat!) cu dinţii pe dictatorul în decădere. Ceauşescu a rămas singur, prin voinţa sa şi a clanului său familial, fără prim-ministrul său informat şi util, Ion Gheorghe Maurer, fără idei personale, fără viziune, dar cu un diabet handicapant. Nu l-am mai fi avut pe Ion Iliescu după 1989, cu cele vreo patru mandate ale sale, două mai scurte, dar două întregi de patru ani. Am fi fost scutiţi de mediocritatea sa (criminală în acei ani!) de aparatcik cu şcoală la Moscova în anii ’50. Şi poate am fi scăpat, după 1989, şi de fiul său politic, coruptul Adrian Năstase, şi poate chiar de marinarul infernal Traian Băsescu. N-a fost să fie!

Azi, cu toate zgomotele asurzitoare ale presupusei democraţii de import, am intrat cam demult într-un nou secol anonim al istoriei noastre. Greşelile, laşităţile, incompetenţele, ratarea oportunităţilor se plătesc, şi încă foarte scump. Aproape nu mai avem relaţii economice cu Rusia. Cele diplomatice sunt pur formale, fără substanţă şi fără consecinţe. Cum s-a ajuns aici într-un timp atât de scurt? Colonialii euroatlantici ne interzic un alt comportament. Cu Ungaria, relaţiile nu au fost atât de jos decât pe la începutul secolului trecut, înainte şi după 1918. Un politician maghiar din România urmărit de justiţie s-a refugiat la Budapesta, iar guvernul maghiar refuză să-l trimită acasă. Ungaria, cu complicitatea lui Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru şi a lui Mihai Răzvan Ungureanu ministru de Externe, sub ochii binevoitori ai serviciilor secrete române, şi-a însuşit cu tupeu şi iresponsabilitate moştenirea Emanuil Gojdu. Ungaria a inventat astfel un casus belli cu România, poate ireparabil, comparabil cu cele existente între România şi Rusia în ceea ce priveşte Basarabia şi tezaurul României. Relaţiile între vecini nu pot fi clădite pe trădare, rapt şi ultimatumuri teritoriale.

Marele vecin de la nord şi est, Ucraina, a intrat într-o epocă dramatică, chiar tragică a istoriei sale, sfâşiată fiind de interese inavuabile de la Vest şi de la Est. Oricum, teritorii româneşti, Bucovina de Nord, cu Cernăuţi, Transcarpatia cu Maramureştul de Nord, Basarabia de Sud, cu cele trei judeţe – Bolgrad, Cahul şi Ismail – au fost adăugate forţat Ucrainei de puterea sovietică (rusă), şi deci dialogul dintre cei doi vecini, România şi Ucraina, a fost şi va rămâne dificil chiar dincolo de procesul cu Insula Şerpilor şi platoul continental.

Mizeria şi micimea conducătorilor români de după 1989 sunt date şi de lipsa de proiect naţional pentru Basarabia, numită azi Republica Moldova. Oficialii ruşi spun de câte ori au în faţă patrioţi români că ei sunt dispuşi să negocieze revenirea Basarabiei la România, dar vor să poarte negocierile cu reprezentanţi ai poporului român, şi nu cu prepuşi români ai puterilor occidentale. Oricât de machiavelici ar fi diplomaţii ruşi, în aceste afirmaţii e o doză de adevăr neluată în considerare de nimeni, în ultimii 25 de ani, la Bucureşti.

Austria, prin reprezentanţii săi autorizaţi şi în interesul său, s-a pus să ne hăcuiască şi pădurile. Asta după ce a obţinut în condiţii dubioase (de la acelaşi corupt Adrian Năstase) petrolul şi gazele româneşti. Dintre toate ţările apropiate, Austria este cea mai agresivă, cea mai violentă şi obraznică în relaţia cu România. O depăşeşte şi pe micuţa ei soră imperială, Ungaria. Foarte probabil, Austria se consideră reprezentanta Germaniei neoimperiale în această parte a Europei. Atât Austria, cât şi Ungaria sunt două ţări mici care se închipuie încă imperii, şi deci îndreptăţite să procedeze imperial cu mai înapoiata (din punctul lor de vedere şi cu concursul trădătorilor noştri!) Românie. Ungaria Mică visează chiar aberant să redevină, în dauna României, Ungaria Mare. Austria, ca şi Germania, se mulţumeşte cu o exploatare economică la sânge, fără pretenţii teritoriale deocamdată.

Serbia, cealaltă vecină şi soră ortodoxă, nu şi-a revenit încă după destrămarea Iugoslaviei, un dezastru orchestrat în primul rând de Germania, cu interese mai vechi mai ales în Croaţia. Nivelul de trai s-a prăbuşit în Serbia, asta după ce vecinii noştri reuşiseră să se descurce admirabil în blestematul de comunism. Singurii prieteni adevăraţi care ne-au rămas în vecinătate sunt fraţii noştri bizantini, bulgarii, dar tocmai pe ei nu ştim să-i apreciem la justa lor valoare. Nu trebuie uitată, dintre apropiaţi, nici Grecia, aflată azi într-un labirint economic aproape fără ieşire. Investiţiile greceşti din ultimii 20 de ani ne-au fost de mare folos. Dar, desigur, istoria nu se încheie niciodată cu ultimele evenimente, oricât de răsunătoare ar fi acestea.

Deşi am fost acceptaţi interesat (adică în interesul lor!) în clubul euroatlantic, nu suntem nici măcar ultima roată la căruţă. Vocea României nu mai e ascultată de nimeni şi suntem acceptaţi doar la masa servitorilor, când nu ni se aplică de-a dreptul un bocanc în dos. Ambasadorii occidentali dau lecţii cu voce tare Parlamentului şi Guvernului României, deşi ţările lor nu au câştigat nici un război împotriva noastră. În schimb, au reuşit să ne ocupe ţara prin serviciile noastre conduse de dragomani yesmen-i de teapa lui George Maior, Mihai Răzvan Ungureanu, Teodor Meleşcanu etc., prin oengeuri populate cu fripturişti locali jalnici. Personaje ca Monica Macovei, Laura Codruţa Kövesi, George Maior, MRU par a fi cetăţeni ai puterilor coloniale racolaţi dintre cei care ne vorbesc limba. Ca în Africa subsahariană.

Quo vadis Romania?

Petru RomoşanPublicat Duminică, 10 mai 2015
7486
 | 66
 | 56
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Uwe
+3
In mare parte dl. Romosanu are o interpretare corecta.Numarul de tradatori si de oportunisti verosi parca este nesfarsit.ROMANIA PROFUNDA a pierdut batalii dupa batalii...Cum va reusi sa castige acest "razboi nedeclarat" impotriva fiintei nationale?!Cu falsi lideri,fara autentice calauze ,fara spirite devotate ,cu un continuu exod al creierelor performante si constiintelor formatoare ...Greu de spus ! Personal in fata memoriei bunicilor si strabunilor mei -stiuti si nestiuti-sau a eroilor nostri cunoscuti /necunoscuti ,care au trait vremuri incarcate de tragic,ma simt rusinat... Noi nu avem decat o Tara ,Tara Mama; in rest ,pe oriunde am umbla in lume vom fi cel mult pe jumatate bine veniti . In istoria noastra am reusit sa rezistam cu succes cand am avut capetenii demne si educatori cu discernamant , soldati esentialmente patrioti.Oameni intelepti se mai intalnesc prin Carpati ,chiar in haine monahale.Extrem de pesimista e situatia la capetenii.Cred ca ultimul Guvern reprezentativ l-am avut prin '41-'44...Iar "soldati"care sa ne apere ,ca natiune, inca se mai pot creste. Romania Profunda nu mai are prieteni ,Statul romanilor are suficienti dusmani ,de aceea avem nevoie de o mobilizare generala impotriva apatiei si resemnarii .Iar daca si Divinitatea ne iubeste ,ar trebui sa se mai nasca dintre noi inca un Eminescu,inca un Iorga care sa poata afirma pentru urmatoarele generatii idealurile . Sa-mi fie iertat patetismul !
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
alex Platon
+6
Sorry !Ati pornit discutia ,deja orientat de "ideea cu cea mai mare aderenta" ! Cred ca raspunsul este continut in intrebarea "unde erau /sunt liderii arheologiei si ai istoriei romanismului ?" . Chiar !, Cine l-a urmat pe acad Emil Condurache, pe academicienii isorici care au facut cercetari despre istoria Romamiei ? Istorici ! Nu-i lasati pe politicieni sa faca istorie, ei vor imbraca pe unul de ai lor in costum national si..atit ! Fiti liderii romanismului si trasati directia ce raspunde la intrebarea Quo Vadis?
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
IQ100
+3
macar de tezaur ar putea sa ne spuna lucruri mai adevarate...dintre randuri de la oficialii rusi si dn randuri la oamenii de aici, se intelege ca nu rusii l-au luat, asa cum nu romanii l-au expediat...ci, sa le zicem "bancherii", care au facut si ei o inginerie financiara, sa castige ceva shekeli , dupa ce i-au investit intr-o Revolutie (cf declaratiilor din interviul dlui rabin al costei de est, Abe Finkelstein, intr-un interviu radio din 2006 atat de de celebru incat il crredeam fals)...deci ce sa ne mai miram de tezaur cand azi isi iau toata tara inapoi?//da , si-o iau inapoi, pt ca ei au finantat si Revoltia de la patu'z'opt, au agitat (cu conditii ) si pt Mica Unire, (acum in Europa, citesc cu alti ochi ai minmtii pe genialul Creanga, in " Mos Ion Roata si Unirea") i-au adus si pe hohenzi cand Cuza a facut pe independentul, si au exploatat Ro la blana (de unde si tezaurul) si atunci , ca si acum. Ambasadorii , inclusiv al Finlandei, vorbesc de sus pt ca stiu ca azi suntem sclavi iar maine, morti. In rest, da ma bucur ca am gandit precum un ziarist avizat..Mojica Maicabei, Korlata Soldosi, Razvan Unguent , Gyorg bacsi Major " parca" ar fi vocile unora de afara.
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
IQ100 @ IQ100
+1
vad ca unul e in faza de negare...sa caute afacerea Stroussberg, rascoala de la 1907 ( Fisher land), cum a crescut carol I de la o valiza la un castel si cum n-au invatat romana nici el nici nepotu -su Ferdinand cel inteligent, pardon, loial- care a murit de inima rea de loialitate ca am intrat in razbel impotriva Puterilor Centrale.Noroc ca a vut grija sa nu fim inarmati,(ca si carol II, cu afacerea Skoda) sa ne bata aia rau aprope sa ne sterga de pe harta, de pe atunci( si de aia trimisese tezaurul , rodul exploatarii coloniei) ..s-au impotrivit la Marasesti taranii care n-aveau timp nici sa se c..., pe bune, au atacat la baioneta in camesi, ca aveau treaba de dimineata cand ii bombardau nemtii
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
IQ100
+2
Avec si on mettera Paris dans une bouteille. sau daca statea baba intr-un anume fel era pusculita. Ceausescu a fost roman, ailalti,de la nea Ion, la traian, agenti straini. daca nu era Ceasca, nu aveam nici putina independenta pe care am prins-o in cursul vietii mele. Pt. toate (bratianu, si Anton..) am platit scump. Acum a venit momentul in care suntem scosi din istorie..Articolul este excelent si am multe de invatat in ultimele 2 treimi, nu inteleg de ce il critica ,din perspectiva istorica, pe Ceasca si face acea constructie la inceput, cu "daca si cu parca"...adica fara Cesca, dar si fara securisti??....pai poate eram sub rusi din 1975, sau de eram prea independenti ne bombardau si pe noi americanii, sa elibereze tinutul secuiesc...eu zic ca cu ceasca a fost cel mai mic rau din cele posibile...iar povestea cu basarabia, sa fim seriosi, nu noi o negociem...dovada ca mai mult ne imping spre unire altii, decat ne hazaradam noi sau moldovenii...urmeaza
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
X
+8
Iarasi sperietoarea cu Ceausescu? A fost singurul care a aprat nationalismul romanesc, dar sunt obligatorii, ca pe timpuri, odele pt. comunism, ca el sa fie vesnic injurat? E vreo comparatie intre el si urmasii lui? A cedat el miliardele lui Gojdu, suveranitatea catre Occident, Insula Serpilor, a instrainat el resursele naturale ca sa-l puneti alaturi de pagubosii lui urmasi? E caraghios si asta scade valoarea analizei, care si altfel e cam searbada, mai mult o jelanie... Au trecut 25 ani, dar cand o sa ne lepadam de obiceiul de a sterge tot trecutul, fara discernamant? Schimbam imnul (eu am prins cinci!), drapelul nici nu se mai stie cum arata, dispar monumente si apar in schimb monstrii de prin ungurime, iar noi politizam si suntem corecti politic... N-am fost membru de partid, n-am fost securist, m-am bucurat ca prostul de caderea lui Ceausescu, dar adaptarea asta cu orice pret de azi ma dezgusta mai mult decat toata perioada ceausista.
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
Maria de mangop
+4
Romania a fost si va fi! Pacat, tragedie, ca nu mai este ce-a fost si nici ce va fi!
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
Alcibiade.
-6
Analize, analize...?! Vax si de trei lei crema "cavaler"?!
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
IQ&EI
+2
nu-i dracu chiar asa de negru... mai avem si noi semintele noastre aruncate prin lume... si apoi sa te tii cand or sa inceapa sa infloreasca... probabil cea mai buna diplomatie a Romaniei in urmatorii 20 de ani vor fi chiar tinerii plecati la studii si la munca in afara tarii... sunt la fel de multi ca si capsunarii dar de 100 de ori mai vizibili social si intelectual...
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
Florin S.
+4
,,Interesanta" chestia asta cu Ceausescu inlocuit in 1975 cu iliescu,ca alta ar fi fost Romania. Pai l-a inlocuit in 1989 si impreuna cu prietenul petre roman au dat startul, au contribuit si au pus Romania si pe romani,impreuna si cu ceilalti care au urmat dupa ei,pe butuci, asa incat suntem in toate domeniile aproape zero,scapand ca prin minune de cateva intrari in faliment de tara.Cat despre prieteni in jurul nostru,NU AVEM.Am putea spune ca totusi avem un prieten, Marea Neagra.
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
Stevenson @ Florin S.
+5
Nici Marea Neagra nu ne mai este prieten. Platoul continental al Marii Negre aferent Romaniei, a fost preluat de dusmani, pentru resurse.
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
IQ100 @ Florin S.
+1
nu mai e...am poluat-o si s-a razbunat pe noi...nu mai are peste, darama faleze si atrage turisti fie saraci, fie manelari; e...urata, tulbure, plina de alge si meduze, trista si cam pe moarte, ca si tara.
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
radu
+3
Un articol foarte lucid al d-lui Romosan.Bulgarii nu ne sunt neaparat prieteni, dar disputa teritoriala cu ei a fost demult inchisa.O relatie demna si corecta cu SUA si Rusia este o conditie obligatorie pentru pastrarea fiintei nationale.Avem multe lucruri in comun cu Bulgaria, Polonia, Slovacia, Cehia si chiar cu Ungaria si Serbia ,iar pozitia noastra in interiorul UE ar fi mult mai puternica daca am formaliza cumva aceste afinitati.Unirea cu Moldova trebuie sa fie un obiectiv fundamental al nostru, dar trebuie negociat si cu Ucraina si cu Rusia.Toate acestea nu pot fi realizate decat cu oameni pregatiti si cu oarece doza de patriotism in sange.E greu de gasit asa ceva printre "mancurtii" care populeaza politica ,administratia si serviciile noastre,dar cine stie?!
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
IQ100 @ radu
+2
Nu e greu. E imposibil. Serios vorbesc, pentru ca se practica selectia inversa...numai slugareala , incultura, tradare, lacomie, PCR (pile relatii cunostinte) si ma opresc aici, din sila.
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
nicu cohen @ radu
+2
.Unirea cu Moldova....ha ,ha , prietene ,romania nu mai exista si moldova e si ea pe cale de disparitie .cum pot doua state inexistente sa se uneasca ? poate in imaginatia virtuala ! ..poate numai ,ca prin acest tertip cu "unirea" , imperiul european sa puna gheara si pe moldova .
Publicat Luni, 11 mai 2015
+Răspunde
Recomandate
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 12 ore şi 32 minute
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 14 ore şi 21 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 18 ore şi 45 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 16 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 24 minute