„Războiul sfânt” al rușilor

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a calificat vineri drept ”război sfânt” lupta împotriva terorismului, relatează agențiile de presă Interfax și EFE, citate de Agerpres.

”Astăzi, când soldații noștri participă la luptele din Orientul Mijlociu, noi știm că aceasta nu este o agresiune, o ocupație, nu este impunerea unei ideologii sau un sprijin pentru anumite guverne, ci este o luptă împotriva unui inamic teribil (…) terorismul”, a declarat patriarhul rus, după liturghia în Biserica Sf.Gheorghe din Moscova, ocazionată de sărbătoarea Sf. Gheorghe (după calendarul iulian, respectat de creștinii ortodocși de rit vechi ) — patronul spiritual al Moscovei și al armatei ruse.

Patriarhul Kirill s-a referit la militarii ruși care participă la operațiunile din Siria împotriva terorismului jihadist, pe care l-a definit drept ‘rău nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga omenire’.

”De aceea războiul împotriva terorismului este un război sfânt. Și să dea Domnul ca acest lucru să fie înțeles de întreaga lume, pentru ca nimeni să nu împartă teroriștii în buni și răi, ca nimeni să nu profite de lupta împotriva terorismului pentru a atinge obiective deseori nedeclarate”, a spus el. Numai în acest caz, a adăugat patriarhul, ”războiul împotriva inamicului, dus cu mijloace oneste, va fi unul sfânt’”.

Potrivit patriarhului rus, Războiul pentru Apărarea Patriei, așa cum este numit în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial, în care Uniunea Sovietică a luptat împotriva Germaniei naziste a fost, de asemenea, un război sfânt, pentru că soldații ruși s-au luptat pentru poporul lor împotriva unui ‘inamic perfid și crud’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.