Răzmeriţă în armata poloneză

Sâmbătă dimineaţa, presa din Varşovia şi toate marile ziare europene relatau la loc de cinste că, în ajun, mai mulţi generali polonezi au demisionat pe neaşteptate, gest care a luat prin surprindere atât guvernul din ţara respectivă, cât şi vârfurile NATO din Bruxelles.

De altfel, guvernul ultraconservator condus de Beata Szydlo a condamnat imediat această decizie surprinzătoare, dat fiind că ea intervine cu nici trei luni înaintea marilor manevre pe care Alianţa Nord-Atlantică le-a programat, în iunie, în Polonia, şi, de asemenea, a foarte importantului summit al NATO, ce va avea loc în iulie, la Varşovia.

Evenimentul respectiv este larg reflectat de mass-media din Polonia, care evocă şi criza din ţară datorată derivei autoritare a guvernului ultraconservator, vehement contestat recent printr-o mare demonstraţie, ce a amintit de cea de la 12 decembrie 2015.

De remarcat, înainte de toate, că până sâmbătă la prânz nu exista un comunicat oficial în legătură cu acest eveniment. Doar Szezepan Gluszak, purtător de cuvânt al Comandamentului General al armatelor Infanteriei, Marinei, Forţelor Blindate şi Aeropurtate, a ieşit cu o declaraţie la televiziunea Polsat, prilej cu care a spus: „Cinci generali şi-au dat demisia în aceste ultime zile”, fără a le preciza numele şi funcţiile.

Aşa cum transmite France Presse, în lipsa unor date oficiale, mass-media din Varşovia suţine că demisionarii sunt: şeful Statului Major al Comandamentului General (diferit de Comandamentul Operaţional), generalul Ireneusz Bartniak, cât şi comandanţii Infanteriei, Marinei, Forţelor Blindate şi Aeropurtate ale aceleiaşi structuri.

Motivele neaşteptatelor demisii nu se cunosc, dar, sursa citată susţine că ministrul adjunct al Apărării, Bartosz Kownacki, a oferit un început de explicaţii criticându-i pe cei cinci generali.

„Armata şi imaginea Poloniei sunt mai importante decât aprecierile politice. Avem în faţa noastră (manevrele) Anaconda şi summitul NATO de la Varşovia şi iată-i pe comandanţii corabiei că o părăsesc”, a spus Kownacki, citat de agenţia poloneză de presă PAP.

Ajunşi în acest punct aş observa că parcă ne-am afla în anii din perioada comunismului, când, adesea, în ţările socialiste, agenţiile de ştiri dădeau reacţii la un eveniment, dar fără a-l fi anunţat în prealabil. Culmea, în acele vremuri nu agenţia PAP şi, evident, Polonia se aflau în primele rânduri ale unui atare stil de presă!

Oricum, să notăm că, într-un scurt comunicat, dat publicităţii vineri seara, Ministerul Apărării a anunţat numirea „comandanţilor Infanteriei şi altor structuri ale forţelor armate”, dar nu a oferit niciun alt detaliu.
În consecinţă, au apărut speculaţiile. Astfel, Tomasz Siemoniak, fostul ministru al Apărării din partea Platformei Civice (azi în opoziţie), susţinea că demisiile generalilor respectivi „nu reprezintă decât debutul unei avalanşe. Atmosfera este foarte rea în armată”, declara cel ce deţinuse portofoliul Apărării.

În schimb, mass-media suţin că demisiile celor cinci generali reprezintă o reacţie la intenţia declarată a noului ministru al Apărării, Antoni Macierewicz, promotor înrăit al luptei împotriva oricărei rămăşiţe a perioadei comuniste, de a bara drumul ofiţerilor ce au intrat în armată înainte
de căderea comunismului,1989, şi îndeosebi a celor care s-au format în fosta Uniune Sovietică.

Amintitul Antoni Macierewic este mâna dreaptă a liderului conservatorilor din ţară, Jaroslav Kaczynski, a cărui formaţiune politică, Partidul Dreptăţii şi Justiţiei (PiS), a câştigat alegerile legislative de la 25 octombrie 2015, care au adus la putere guvernul condus de amintita Szydlo.

În scurta perioadă de când se află la putere, cabinetul respectiv a fost acuzat de derive autoritare atât de presă, cât şi opoziţie şi, totodată, că a devenit rapid un adept al conduitei adoptate de premierul Viktor Orban în Ungaria. În fine, acelaşi ministru Macierewic este partizanul tezei privind complotul rus aflat la originea prăbuşirii, la Smolensk, a avionului în care şi-au pierdut viaţa preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, şi alte numeroase oficialităţi care-l însoţeau la Katyn, spre a omagia ofiţerii polonezi ucişi în Al Doilea Război Mondial de trupele NKVD, din ordinul lui Stalin.

Cât priveşte manevrele Anaconda-16 programate în iunie, la ele ar urma să ia parte peste 25.000 de militari din statele NATO.

În fine, summitul Alanţei Nord-Atlantice, ce se convoacă din doi în doi ani, se va desfăşura în zilele de 7-8 iulie, prilej cu care ţara gazdă, cât şi statele baltice, ar dori ca NATO să revizuiască în profunzime strategia sa referitoare la flancul oriental şi instalarea de baze permanente pe teritoriul noilor membri din Europa Centrală şi Orientală, idee enunţată cu fermitate de Rusia.

Revenind la cele cinci demisii ale generalilor, există voci care se întreabă dacă ele nu sunt determinate mai curând de problemele create de actuala guvernare şi de frământările apărute în sânul societăţii care ar fi putut conduce la acest gen de revoltă implicită a ofiţerilor superiori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.