Reacția premierului Republicii Moldova la cererea Transnistriei către Rusia

Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă a calificat miercuri cererea Tiraspolului către Federaţia Rusă ca fiind o sfidare directă la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova, făcând un apel către liderii internaționali și către Rusia.

„Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2”. Acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă. Adresarea este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, a declarat Leancă, citat de UNIMEDIA.
Premierul a reiterat că unica cale de identificare a unei soluţii finale pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii. De asemenea, Leancă a făcut un apel către liderii internaționali, inclusiv către Rusia.
„Cheamăm partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Și în mod special, facem un apel către partenerii noștri din Federația Rusă să vină cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional”, a spus premierul moldovean.

Deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol au votat în unanimitate, într-o şedinţă specială, pentru iniţierea procedurii de recunoaştere a independenţei Transnistriei şi alipirea ulterioară a regiunii la Federaţia Rusă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.