Reacţii după un anunţ „surprinzător şi neaşteptat” al lui Vladimir Putin

Forţele ruse au început să se retragă din Siria, la scurt timp după un “anunţ surprinzător şi neaşteptat” al preşedintelui Vladimir Putin, după cum relatează presa occidentală. Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu primele avioane ruse decolând spre ţară de la baza Hmeimim, scrie BBC. În Siria este în vigoare în acest moment un acord de încetare a focului, care nu se aplică însă în cazul organizaţiilor jihadiste Statul Islamic şi Frontul al-Nusra, ale căror poziţii sunt în continuare lovite de Rusia şi coaliţia condusă de SUA.

Retragerea este una parţială. “Cred că am atins în linii mari obiectivele stabilite pentru Ministerul Apărării. De aceea am ordonat începerea retragerii a celei mai mari părţi din contingentul nostru în Siria începând de mâine”, a spus Putin luni seara.

Presa sugerează că decizia lui Putin este menită sa pună presiune pe preşedintele Bashar al-Assad pentru ca acesta să negocieze pacea la Geneva. Însă, în egală măsură, este vorba şi de o presiune pusă pe rebeli, care acum sunt mai slăbiţi decât la începutul campaniei ruse şi vor acţiona cu prudenţă atât timp cât Rusia îşi va menţine suficiente forţe la baza de la Latakia. “Este un gest simbolic menit să mai îndulcească pilula amară pentru opozţia anti-Assad, pentru ca acesta nu va face sub nicio formă pasul înapoi, chiar dacă Rusia îşi va reduce operaţiunile”, spune analistul militar Anton Lavrov. În plus, preşedintele comisiei pentru apărare din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a spus: “Ne putem întoarce oricând”.

The Wall Street Journal scrie că decizia lui Putin a fost “suprinzătoare” şi că guvernul SUA nu s-a aşteptat ca Moscova să anunţe o asemenea mişcare. Agenţia Stratfor notează că acest anunţ semnalează că Moscova şi-a atins scopurile in Siria. “Prin acţiunile de până acum, ruşii şi-au etalat capabilităţile militare modernizate şi unele noi şi nefolosite până acum… Rusia şi-a atins scopul de a fragiliza Statul Islamic. Una peste alta, Statul Islamic nu a fost înfrânt, însă forţele sale din Siria şi Irak sunt mult mai slăbite decât erau în urmă cu cinci luni”, la momentul începerii operaţiunilor ruse, scrie Stratfor.

Vladimir Putin a anunţat luni seara începerea retragerii parţiale a fortelor ruse din Siria. Putin a precizat că a avut o convorbire cu omologul american Barack Obama, in care i-a transmis că decizia sa “va fi cu siguranţă un semnal bun pentru toate părţile aflate în conflict şi va crea condiţiile pentru un proces de pace veritabil”.

Mediatorul ONU pentru conflictul din Siria a salutat şi el decizia Moscovei, drept “o evoluţie semnificativă care sperăm că va avea un impact pozitiv asupra progresului negocierilor de pace de la Geneva în vederea unei reglementări paşnice si a unei tranziţii politice”.

O poziţie similară au avut şi diplomaţiile iraniană şi germană.

Regimul de la Damasc este însă nemulţumit de decizia Rusiei, a cărei campanie militară l-a ajutat pe preşedintele al-Assad să se menţină la putere şi să recupereze poziţii strategice, sugerează presa occidentală. “Între Rusia şi guvernul Siriei au apărut diferenţe tot mai mari privind negocierile de la Geneva, pe care Moscova şi Washingtonul au dorit să insiste tot mai mult”, scrie New York Times.

Preşedinţia rusa a dorit să dezmintă asemenea informatii, publicând un comunicat în care arată că preşedinţii Assad şi Putin au discutat telefonic, iar liderul sirian şi-a “exprimat profunda gratitudine pentru că Rusia i-a oferit un sprijin substanţial în lupta împotriva terorismului şi acordarea de asistenţă umanitară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.