Reformarea Romarm, pe fondul anchetelor DNA şi al unui mare contract

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în urma şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de marţi, 27 septembrie, că trebuie reorganizată compania de stat Romarm, principalul furnizor autohton de tehnică militară.

Preşedintele Iohannis a spus că “e nevoie de o reorganizare pentru a o face mai performantă, mai credibilă şi suficient de mare pentru a deveni un partener serios pentru investitori”. “S-a prezentat situaţia Companiei naţionale Romarm, cu probleme, cu oportunităţi, şi am discutat destul de mult”, a spus Iohannis, adăugând că “e nevoie urgentă de corelarea nevoii de dotare a armatei şi oferta Romarm”.

În ultimele câteva luni, Romarm a fost un adevărat câmp de luptă, cu schimbări de şefi şi cu acuzaţii din partea DNA împotriva conducerii. Totul pe fondul achiziţionării câtorva sute transportoare blindate care să le înlocuiască pe cele concepute pe model sovietic. Contractul este mare, transportoarele vor fi asamblate în România, în parteneriat cu o companie străină.

În luna iunie a fost demis directorul general Romarm, Floarea Şerban, prima femeie general din România, iar aceasta la puţin după un an de la numirea ei în funcţie. În 2013, Şerban şi alţi zece generali şi colonei, inclusiv fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind cumpărarea unor locuinţe de serviciu în baza unor declaraţii false.

În iunie 2016, şefia Romarm este preluată de generalul Nicolae Croitoru, fostul șef al spionajului militar din România (2006-2007) şi apoi şef al Statului Major al Forţelor Aeriene.

În aceleaşi zile de la finalul lunii iunie, încă un cutremur la Romarm: DNA îl trimite în judecată sub control judiciar pe directorul comercial în cadrul C.N. Romarm SA, Nicușor-Mircea Mihai. Acesta a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu și complicitate la cumpărare de influență. DNA a descoperit un circuit financiar prin care au vândut Societății Fabrica de Arme Cugir câteva zeci de mii de genți speciale (K4 și K5), la suprapreț.

Amploarea contractului pentru construirea transportoarelor blindate este cu totul alta decât cele câteva zeci de mii de genţi. Mai multe grupuri străine sunt interesate să obţină contractul pentru noul transportor blindat al Armatei Române, între care Patria (Finlanda), Iveco (Italia), Mowag (Elveţia) sau General Dynamics (SUA). Sursele au precizat pentru presă în luna iunie că este vorba de un parteneriat cu un mare producător străin, „dintr-o ţară aliată, membră NATO, cu care România are relaţii foarte bune pe linie militară”.

Rămân astfel să se bată pe contract americanii de la Genaral Dynamics şi italienii de la Iveco, iar, după cum a declarat preşedintele Iohannis, „e nevoie de o reorganizarea Romarm pentru a o face mai performantă, mai credibilă şi suficient de mare pentru a deveni un partener serios pentru investitor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.