Reforma migrației în UE: „Am scris o pagină de istorie”

Deputaţii europeni au adoptat miercuri reforma amplă a politicii europene privind migraţia, rezultatul unui compromis dificil pe un subiect care alimentează de mai mulţi ani tensiunile şi diviziunile între cele 27 de state membre.

În timpul unei sesiuni plenare întrerupte pentru scurt timp de proteste ale unor activişti pentru drepturile omului, cele zece texte ale „Pactului privind migraţia şi azilul” au fost aprobate de Parlamentul European reunit la Bruxelles.

Această reformă înăspreşte controalele asupra sosirilor la frontierele blocului comunitar şi stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre.

„Am scris o pagină de istorie”, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. „Lucrăm la asta de mai bine de zece ani. Dar ne-am ţinut de cuvânt. Un echilibru între solidaritate şi responsabilitate. Aceasta este calea europeană”, a scris ea pe reţeaua X.

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că este un „pas istoric necesar” care „limitează migraţia ilegală şi, în cele din urmă, relaxează ţările care sunt afectate în mod deosebit”.

„Vă mulţumesc că aţi avut curajul să faceţi compromisuri”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, salutând acest lucru ca pe o „mare realizare”.

„Este timpul să reparăm politica noastră defectuoasă privind migraţia”, a îndemnat ea înainte de vot. Ylva Johansson a prezentat propunerea pentru un pact privind migraţia în septembrie 2020, după eşecul unei încercări anterioare de reformă în urma crizei refugiaţilor din 2015-2016.

Cele trei familii politice europene principale – PPE (dreapta), socialiştii şi democraţii (S&D) şi Renew Europe – au sprijinit în general pactul, căruia i s-au opus o mare parte din extrema dreaptă, dar şi Verzii, stânga radicală şi unii socialişti.

Eurodeputata franceză Fabienne Keller (Renew Europe), raportoare pentru unul dintre regulamentele cheie privind procedurile de azil, a declarat că este „mândră” de vot, „care permite Europei să iasă din starea de fapt”.

Manfred Weber, preşedintele PPE, cel mai mare grup din Parlament, a salutat, de asemenea, rezultatul. „Ne vom asigura că prevederile pactului sunt implementate în mod corespunzător. Statele, şi nu contrabandiştii, sunt cele care vor decide cine intră în UE”, a spus el.

Reforma, care a făcut obiectul unui acord politic în decembrie, va trebui acum să fie validată oficial de statele membre, probabil la sfârşitul lunii. Obiectivul negociatorilor este adoptarea finală înainte de alegerile europene din iunie.

Pe lângă această reformă, care se va aplica abia din 2026, UE multiplică acordurile cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor (Tunisia, Mauritania, Egipt) pentru a încerca să reducă numărul de sosiri la frontierele sale.

UE se confruntă cu o creştere a cererilor de azil, care au ajuns la 1,14 milioane în 2023, cel mai ridicat nivel din 2016, potrivit Agenţiei Europene pentru Azil. Intrările „ilegale” în UE sunt, de asemenea, în creştere, la 380.000 în 2023, conform Frontex.

Reforma introduce o „verificare” obligatorie a migranţilor care sosesc la frontierele UE, constând în înregistrarea acestora în baza de date comună EURODAC.

Se prevede o „procedură la frontieră” pentru persoanele care, din punct de vedere statistic, au cele mai puţine şanse de a li se acorda azil: acestea vor fi ţinute în centre în timp ce cazurile lor sunt examinate într-un mod accelerat, cu scopul de a trimite mai rapid cazurile respinse.

Un număr de 161 de organizaţii pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, Amnesty International, Comitetul Internaţional de Salvare sau Oxfam, le-au cerut deputaţilor europeni să respingă Pactul, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la „detenţia familiilor cu copii” şi „incriminarea” migranţilor.

„Pactul ucide, votaţi nu”, au scandat câţiva activişti prezenţi în sală în timpul votului.

Aceleaşi nemulţumiri sunt exprimate şi în stânga spectrului politic. „Este un colaps al valorilor”, a declarat europarlamentarul francez Mounir Satouri (Verzi). „Este pactul ruşinii, pentru că aboleşte dreptul individual la azil”, a denunţat eurodeputata germană Cornelia Ernst (GUE, stânga radicală).

Regula actuală conform căreia prima ţară de intrare în UE a unui migrant este responsabilă pentru cererea sa de azil este menţinută, cu unele ajustări. Dar pentru a ajuta ţările în care au sosit mulţi migranţi, cum ar fi Italia, Grecia sau Spania, este organizat un sistem de solidaritate obligatorie.

Celelalte state membre trebuie să contribuie prin preluarea solicitanţilor de azil (transferuri) sau printr-o contribuţie – financiară sau materială – în beneficiul ţării aflate sub presiunea migraţiei. Aceasta este o modalitate de a încerca să fie depăşită opoziţia Ungariei şi Poloniei faţă de orice cotă de refugiaţi – chiar dacă aceste două ţări rămân ostile reformei.

Această propunere a fost criticată de extrema dreaptă. Europarlamentarul francez Jordan Bardella (Grupul Identitate şi Democraţie) a acuzat UE că a ales „calea slăbiciunii şi calea agravării”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Romania vrea migranti. Care sa inlocuiasca milioanele de migranti romanesti plecati prin lume.
    Nota bene, pe roman nimeni nu-l va intreba daca vrea migranti sau cati vrea. Noi nu suntem Ungaria sa ne intrebam cetatenii. S-ar putea ca romanul sa raspunda total incorect politic ca ungurul si sa nu vrea.
    Se decide de Ursula la Bruxelles si se executa in romania de”iohannisii” de azi si maine.

  2. O sa te mai tina in suspans Austria ca sa ti se para ceva importat schenghen si sa nu cumva sa te superi si sa-ti faci iluzii ca fiind chiar partial in schenghen nu ai facut exporturi cum iti imaginai sui nu ai avut prosperitate economica(boom) care sa atraga infiintarea de joburi 😀
    „dubla incrucisare” (double crossing): in afara eu nu e bine ptr ca borcanelul de miere(afacerile importante) trebuie sa se tina intre membrii schenghen ,inauntru nu va fi bine ptr ca schenghen e aparatul de muls darile de razboi (al doi-lea mondial) de pe pierzatorii raboiului.
    Interesant e ca pierzatorii s-au reunit intr-o familie si jumulesc de pe noii veniti ,de pe fraieri, ultimele resurse pentru a sta pe linia de plutire : schenghen in regres economic imbie mintea „optimista” a lui Ciolacu ,care nu vede altceva mai bun decat propriile cladiri coscovite , strazi jegoase , leu fara valoare .. decat varza si rosiile cu pesticide ,pe care le ia din „suta lui Ciolacu” fara probleme 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  3. Un praf in ochi pentru electorat in vederea alegerilor care vin. Va opri marea inlocuire ? Nu, e o reglementare pentru naivi.

  4. daca vin cu palma-n-tur ca slavetzi— e ok…
    mai nasol e cind vin cu bani / religie si impun ei regulile asupra indigenilor…pas cu pas..
    stim …exemple am avut pe pielea proprie

  5. Auzi, baietii lucrau de zece ani la legea asta! Zici ca faceau centrala nucleara pe Marte. Exceptand podetele de pe Valea Prahovei niciun proiect nu cred ca a durat zece ani in toata lumea asta. Intre timp pana au facut legea, majoritarii au devenit minoritari si Europa nu mai apartine cetatenilor de bastina. Dar nu conteaza ca bate in pieptul nostru o inima de afgan sau iraqian important e sa nu vina rusii!!

  6. Nu prea v-ați prinsără, nu-i așea? Ăia negociau ce trebuie noi să facem, și anume să dăm mokangeală echivalentă cu moka primită de ciuhapi prin UE, ori la biba și biba stă pe veresie (banii noștri) în Rumunia, ori trimitem paraii la „țările afectate” de politică tâmpă a sorosiților ei.Cârpele guvernamentale rromânesti par extrem de mulțumite de rezultat.Simioane, poți să fi prost grămadă, te-ai asigurat de două voturi!Dar ai grijă să faci ce-ai spus.Shengenul să și-l bage-n c-r.

  7. La o lege de-asta, votez, Aurel, udemereu, orice, numai sa scap de moacele care ne+au băgat în rahat pe termen nelimitat.

  8. Ăsta era programul merkeloaiei încă de la început, ceva de genul ” sorosică îi cară, noi îi luăm iar voi aveți grijă de ei”.$fântă ipocrizie occidentală.Făra hoții fară limită pe care-i avem și tonții de i-au votat, România n-ar fi ajuns în rahatul ăsta.Politica rromâneasca e o greșeală de nivel catastrofal, istoric vorbind.Vom rămâne pe drumuri în câteva decenii.

  9. Degeaba exista Schengen: imigrantii veniti cu barcile pe Mediterana nu numai ca nu au fost respinsi pe mare sa se intoarca inapoi de unde au venit, ci au foat primiti cu bratele deschise.

  10. Prea multa UE strica
    Mai bine fara
    Emblematic pentru UE Ciuca, Ciolacu si mascocot Rares Bogdan cu asa lideri UE n-o va mai duce mult. Se reglementeaza de la sine.

  11. Reforma migrației stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre
    In timp ce Polonia sau Germanua au refuzat, PSDNL au acepta cotele de migranti in Romani fara sa cracneasca. Pe langa ideologia de gen de Conventia de la Istanbul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.