Rezervație naturală, tăiată sistematic

La începutul acestei luni a demarat exploatarea forestieră în mijlocul parcului național Semenic-Cheile Carașului, arie de interes național și european. Se taie copacii în Rezervația și Zona de Protecție Integrală Cheile Carașului, OS Reșița, UP X Comarnic, ua 26, 27, conform Agent Green.

„Sute de arbori tăiați, drumuri de TAF, arbori cu coaja zdrelită, arbori dezrădăcinați, fauna protejată de interes european alungată din habitatul natural, ravenarea pantelor. Așa arată dezastrul perfect al ariei protejat care a putut începe doar prin acte de corupție, ilegalitate și imoralitate. Rezervația integrală, naturală, științifică cum a fost nominalizată în diferite acte normative în 1982, 1990, 1994, 2000 a fost inclusă în zona de protecție integrală în anul 2013 de către autoritatea științifică a parcului și cu recomandarea Academiei Române, filiala Timișoara. Se pare că hotărârea Consiliului județean, a Parlamentului României, a Ministerului Mediului, a Consiliului Științific, a Academiei Române contează mai puțin decât Autorizația de Exploatare Forestieră emisă de un șef de Ocol Silvic, avizul abuziv emis de directorul parcului național, autorizația de mediu emisă de Agenția pentru Protecția Mediului, evident toate cu încălcarea legii. Doamna ministru Cristiana Pașca Palmer trebuie să intervină de urgență, să stopeze exploatările în rezervație și să tragă la răspundere vinovații. Pădurile din parcurile naționale înseamnă doar 1 % din România. Măcar în ele să fie liniște!”, susțin reprezentanții ONG-ului de mediu. În opinia lor, noile tăieri ilegale în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic au fost declanșate de „frăția Romsilva + Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – România”.

Ecosistemul terestru din parcul național Semenic-Cheila Carașului include zonele împădurite 88%, zonele de pajiști și tufărișuri 8%, stâncarii și grohotișuri 1%. O caracteristică esenţială pentru această zonă, reflectată în structura florei şi vegetaţiei este existenţa a numeroase specii termofile de origine mediteraneeană, balcanică, balcano-ilirică, balcanico-panonică şi moesică. Aceste elemente se reflectă şi în structura formaţiilor forestiere subxerofile şi xero-termofile precum şi în compoziţia pajiştilor colinare xerofile care reprezintă o caracteristică aparte în acest teritoriu. Cea mai mare extindere o au pădurile de fag care ocupă peste 80% din suprafaţa parcului. Rezervaţia Naturală Izvoarele Nerei este situată pe versantul sudic al Semenicului, în bazinul superior al Nerei. Vegetaţia forestieră este construită apropape în întregime din făgete seculare pure, cu structură plurienă şi consistenţă plină. Sunt făgete unice în Europa, de o mare bogăţie biologică genotipică estetică şi mediogenă, cu atât mai importante cu cât prin raritate, fiind puţinele făgete care s-au mai păstrat în stare virgină. Ele stau mărturie pentru trecutul nostru paleobotanic, ca o punte de legătură între preglaciar şi postglaciar. Pădurile subxerofile de cer, gărniţă şi gorun sunt slab reprezentate, dar în stratul ierbos s-au păstrat elemente meridionale, se spune în Planul de Management al Parcului.

Conform Express de Banat, tot mai mulți afaceriști locali, implicați în industria lemnului din Caraș Severin au ajuns în fața procurorilor. În vara lui 2014, Zaharia Ghimboaşă, din Iablaniţa a fost acuzat de procurori că, împreună cu alte persoane, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 5 milioane de lei. De asemenea, explicații au dat și angajații Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare. Un alt caz de evaziune fiscală în industria lemnului este cel al fiului fostului primar din Lăpuşnicel, Ilie Canea. Potrivit procurorilor, Canea ar fi adus statului un prejudiciu de 6 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.