România are presa cel mai puţin liberă din Europa de Est

Un raport al Universităţii din Oxford arată că România este o ţară lipsită de democraţie, de libertate a presei, cu o economie şubredă care complică lucrurile şi mai mult. Aceste probleme afectează negativ mass-media din ţara noastră şi creează o simbioză între presă şi partidele politice „ca şi când ar fi o permanentă campanie electorală”.

Televiziunea publică este sub presiune politică, iar ziarele preferă să vând CD-uri şi cărţi decât ziare propriu-zise, arată raportul de la Oxford scris în 2010, care a fost revizuit în primăvara lui 2011. Conform raportului Universităţii din Oxford, „media şi democraţie în Europa Centrală şi de Est arată că situaţia României este deplorabilă din mai multe puncte de vedere. Din 10 ţări analizate din Europa Centrală şi de Est (toate membre UE din 2004 şi 2007), România este considerată naţiunea cel mai puţin democratică
din regiune. Este de asemenea cel mai puţin dezvoltată din punct de vedere economic şi nici la capitolul corupţie nu stă mai bine, ocupând locul 9 din 10 ţări în termeni de corupţie, conform Transparency International.

Dar capitolul cel mai trist este că România este considerată ţara cu presa cel mai puţin liberă din toată Europa de Est, după Estonia, Lituania, Cehia, Letonia,Polonia, Slovenia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria. Nu există o delimitare între informaţii şi opinii, iar presa e marcată de o lipsă de echilibu şi nu este atentă la acuarateţe. Există multă reclamă ascunsă, iar corupţia în mass-media şi şantajul sunt răspândite. Unele instituţii de mass-media au încercat să şantajeze companii multinaţionale. Jurnalismul de investigaţie e aproape inexistent la TV, şi posturile de televiziune au tendinţa să relateze despre articolele de investigaţie apărute în presa scrisă. Încercarea investitorilor străini de a impune pe piaţa din România standardele europene jurnalistice şi de afaceri a rămas fără răspuns. În general, cultura jurnalistică este viciată, iar instituţiile care predau jurnalismul nu sunt de calitate, scriu analişti de la Oxford University într-un raport de 23 de pagini.

Cu toate defectele şi lacunele, 61 la sută dintre români au încredere în presă, mai mult decât în Europa, unde numai 42 la sută au încredere în presă. România este o ţară relativ mare din punctul de vedere al populaţiei, însă piaţa presei scrise este subdezvoltată. Ziarele cele mai citite sunt tabloidele „Click” şi „Libertatea”, fiecare cu un tiraj de 205.000 de copii, urmate de „Adevărul”, care are un tiraj de 116.000. Raportul notează că ziarelecare au mai rămas sunt vulnerabile la presiuni politice. Presa a fost sever lovită de criza economică în România şi banii publici sunt cheltuiţi într-o manieră netransparentă. Raportul menţionează Poşta şi CFR ca două companii mari de stat care publică reclame, dar refuză să explice cum şi pe ce criterii gestionează banii publici. Companii de stat
promovează interese politice, scrie raportul citând-o pe Monica Iacob Ridzi, care a fost obligată să demisioneze pentru că a alocat în mod preferenţial contracte de stat.

Raportul scrie amănunţit despre situaţia radiourilor şi televiziunilor (şi cele private, şi cele de stat). Televiziunea publică resimte presiunile politice exercitate de Parlament, mai arată cercetarea. „Membrii consiliului nu au deseori competenţă profesională”, notează raportul. Are 3.200 de angajaţi şi 700 de ziarişti, dintre care 200 lucrează la ştiri, în comparaţie cu PRO TV, unde
departamentul de ştiri are 100 de angajaţi. Cel mai influent post de televiziune este PRO TV (14,7%), urmat de Antena 1 (10,6 %), Realitatea TV (6%), TVR (5%). TVR are avantajul că ajunge la 99% dintre casele din România, iar PRO TV şi Antena, abia la 60-70% dintre locuinţe. Accesul la informaţie e garant mai mult pe hârtie decât în realitate. Şedinţele de guvern sunt considerate informaţii clasificate. Insulta la adresa drapelului naţional sau a omului de stat este pedepsită cu închisoare. În momentul de faţă, nimeni nu a fost trimis la închisoare pentru o asemenea infracţiune. Este ilegală şi „defăimarea religioasă” sau „ofensa publică la adresa simbolurilor religioase”.

Sunt 8-10.000 de ziarişti în România, dintre care 2.500-3.000 lucrează în Bucureşti. Ziariştii au de suferit din cauza sistemului de impozitare şi nu există sindicate. În plus, această industrie se confruntă cu neajunsuri la capitolul legislaţie, iar trecerea la televiziunea digitală se face cu paşi greoi. Numai 3,7 la sută dintre case recepţionează televiziunea digitală. Analiştii cred că insuficienta libertate a presei este cauzată mai ales de moştenirea comunistă şi se observă inclusiv în cultura instituţională, profesională, politică şi socială a ţării. Aceştia mai cred că nu există o delimitare clară între interesele politice şi comerciale, iar practica publicităţii mascate este des întâlnită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.