România, ţară cheie pentru afacerile noului lider mondial de pe piaţa cimentului

Doi dintre marii producători de ciment din Europa, Holcim din Elveţia şi Lafarge din Franţa, au anunţat că au finalizat fuziunea la nivel global, dând astfel naştere la cel mai mare companie mondială din acest sector. Operaţiunea are efecte majore şi asupra pieţei din România, unde cele două companii au împărţit până acum câte o treime din piaţă. „Tranzacţia de astăzi este un eveniment istoric – nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru întreaga industrie. LafargeHolcim are un portofoliu de afaceri unic, este reperul industriei în cercetare şi dezvoltare şi oferă clienţilor săi cea mai largă gamă de produse inovatoare şi cu valoare adăugată, servicii şi soluţii – de la micii proprietari până la marile întreprinderi şi cele mai complexe proiecte“, a declarat Wolfgang Reitzle, co-preşedintele Consiliului de Administraţie al LafargeHolcim.

Acţiunile noii companii vor fi tranzacţionate pe SIX Swiss Exchange, precum şi pe Euronext din Paris începând cu 14 iulie. LafargeHolcim a produs ciment, agregate şi betoane, cu vânzări nete combinate de 30 miliarde dolari anul trecut.

Pe piaţa autohtonă, Holcim şi Lafarge deţin câte trei fabrici de ciment. În urma fuziunii la nivel mondial, noul colos este nevoit să renunţe de două unităţi Lafarge din raţiuni de concurenţă. Astfel fabricile de la Medgidia şi Hoghiz, dar şi staţiile de măcinare de la Tg. Jiu, cele 16 staţii de betoane şi cele 16 cariere şi balastiere vor fi trecute în proprietatea companiei irlandeze CRH. Tranzacţia face parte dintr-o preluare de mai multe active ale Holcim şi Lafarge de pe plan mondial iar valoarea totală se ridică la 6,5 miliarde de euro. Lafarge România are o capacitate de producţie de ciment de 4,9 milioane tone pe an şi o capacitate de producţie de agregate de 3,5 milioane tone pe an. Investiţiile totale realizate de producător în facilităţile locale se ridică la 700 mil. euro, din care 81 milioane euro au fost investite în ultimii cinci ani de criză.

Lafarge România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 155,6 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de rezultate înregistrate în 2013. Holcim România a raportat în 2014 un business de aproape 220 de milioane de euro, iar nemţii de la Carpatcement (al treilea mare jucător de pe piaţa cimentului din România) au realizat aproape 172 milioane de euro. Astfel, 15% dintre afacerile globale ale LafargeHolcim vor fi realizate în România, în patru fabrici de ciment şi câteva zeci de staţii de betoane şi balastiere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.