România ţine în viaţă combinatul siderurgic din Transnistria

Combinatul siderurgic de la Rîbniţa, situat în regiunea separatistă Transnistria, a vândut 75% din producţia realizată anul trecut în România, conform publicaţiei novostipmr.com, fidelă regimului de la Tiraspol.

Ţara noastră a apărut pe lista clienţilor combinatului în 2015 atunci când noua conducere a societăţii şi-a lărgit aria geografică de livrare a produselor. Astfel, s-a realizat un record al producţiei pentru ultimii şase ani, iar societatea de la Râbniţa a ieşit pentru moment de sub spectrul falimentului. Fix cu un an în urmă, grupul siderurgic Metalloinvest, controlat de miliardarul rus Alexey Usmanov, a predat proprietatea combinatului, deţinută din 2004, către autorităţile transnistrene.

Atunci s-a spus că viitorul combinatului va fi sumbru şi că o bună parte din veniturile regimului de la Tiraspol se vor evapora. Presa transnistreană spune însă că situaţia nu e atât de sumbră. “Guvernul (transnistrean, n.r.) continuă să caute modalităţi de susţinere a întreprinderii. Interesul în acest subiect este foarte clar: Uzina Metalurgică rămâne unul dintre cei mai mari donatori la trezoreria Republicii (transnistrene, n.r.) şi la bugetul local Rîbniţa.

După plecarea Metalloinvest au fost predicţii sumbre că fabrica se va opri fără susţinerea rusă. Cu toate acestea, uzina nu că s-a oprit dar a arătat că are rezerve ce nu au fost utilizate de către investitorul rus dintr-un motiv sau altul. În 2015, uzina a fost în măsură să crescă producţia de oţel, la un record pentru ultimii şase ani, ajungând la volumul de 430 mii de tone. În 2014 au fost 344,6 mii de tone iar în 2013, uzina a lucrat doar cinci luni iar producţia a fost de 190 mii de tone”, scrie publicaţia amintită. În 2015 regimul Sevciuk de la Tiraspol a schimbat strategia combinatului. “Uzina a fost capabilă să extindă geografia exporturilor, adăugând şapte ţări noi – Austria, Bulgaria, Georgia, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Republica Cehă. Forte semnificativ, a crescut furnizarea de produse metalice în România. Anul trecut, 75% din volumul de export a mers către această ţară”, mai scrie novostipmr.com.

Directorul general al întreprinderii, Talgat Baytazieva, susţine că piaţa europeană este accesibilă uzinei din Rîbniţa datorită “calităţii”. “Partenerii noştri au abandonat produsele din China şi au început să le ia pe ale noastre”, spune Baytazieva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.