Românii din Germania, văzuţi mai prost decât arabii sau turcii

Mii de români şi bulgari caută o viaţă mai bună în Germania, dar ajung să muncească pentru 3,89 de euro pe oră, fără asigurări de sănătate şi fără contribuţii la sistemul social. Doar în Frankfurt există 17.000 de bulgari care se declară liber profesionişti, dar care lucrează în domenii în care ar trebuie să li se plătească asigurările sociale.

Un raport al autorităţilor din districtul berlinez Neukolln arată că românii şi bulgarii ridică probleme legate de “poluare fonică, cantităţile mari de deşeuri, pagube aduse proprietăţii publice şi modului diferit de a înţelege bune vecinătate”. Vecinii germani reacţionează la venirea esticilor “cu lipsa de înţelegere, resemnare, furie, indignare sau chiar ură”, arată raportul, adăugând că, deşi sunt cetăţeni europeni, românii şi bulgarii se clasează la coada naţionalităţilor din Neukolln din punct de vedere al imaginii.

Imigranţii din România şi Bulgaria sunt victime ale grupurilor criminale organizate cărora le plătesc şi 5.000 de euro pentru a-i aduce în Germania. Neobişnuiţi cu sistemul birocratic german, acestora li se cer 1.000 de euro pentru completarea unui formular prin care solicită ajutor pentru creşterea copiilor. Proprietarii germani de imobile cer imigranţilor din Est chirii exorbitabnte pentru nişte condiţii mizere şi cer mită care merge până la 400 de euro pentru a certifica autorităţilor ca imigranţii au un domiciliu legal.

ONG-urile germane avertizează că imigranţii din Romania şi Bulgaria sunt mult mai puţin integraţi decât cei arabi sau din Turcia, iar organizaţiile specializate în consilierea acestor grupuri etnice au început sa acorde ajutor românilor şi bulgarilor.

Cazul romilor este unul si mai dificil. Ministerul de Interne de la Berlin a redactat un raport care arată că romii nu au nevoie de un program naţional de integrare, pornindu-se de la premisa că sunt cetăţeni europeni. La fel este cazul si etnicilor bulgari şi români. Prin urmare, aceştia nu sunt obligaţi să participe la cursuri de integrare oferite imigranţilor extracomunitari, iar în cazul în care doresc să o facă trebuie să plătească pentru ele.

“Raportul guvernului nu are de a face cu realitatea”, spune preşedintele unui ONG, Klaus J. Bade. El adaugă că programele de integrare pentru turci şi arabi sunt nepotrivite pentru romii din România şi Bulgaria. Ei trebuie, înainte de toate, să “înţeleagă regulile vieţii de zi cu zi din lumea occidentală, lucruri care nu pot fi învăţate într-un sat izolat din sud-estul Europei”, spune Bade.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.