Rusia acuză administrația Trump de „calomnie“

Dincolo de scandalurile interne privind legăturile dintre Rusia și echipa președintelui Trump, relațiile dintre Washington și Moscova par să se îndrepte către un curs similar celui din timpul administrației Obama.

Rusia a acuzat SUA de „calomnie“ imediat după prima întâlnire dintre secretarul de Stat, Rex Tillerson, și omologii săi din statele membre NATO, care a avut loc vineri, la Bruxelles. Tillerson, fostul șef al companiei ExxonMobil, cel care primea „Ordinul Prieteniei“ în 2013 chiar din mâna președintelui Vladimir Putin, a denunțat la Bruxelles agresiunea rusă din Ucraina. „Nu acceptăm și nu vom accepta ca Rusia să modifice frontierele Ucrainei“, a spus Tillerson. În plus, el l-a asigurat pe omologul ucrainean, Pavlo Klîmkin, că sprijinul SUA și al NATO va rămâne „de neclintit“ după „agresiunea rusă împotriva Ucrainei“. În timp ce Tillerson făcea aceste declarații la Bruxelles, șeful Pentagonului, James Mattis, vorbea la Londra despre „violarea dreptului internațional de către Rusia, de la ce s-a întâmplat în Crimeea până la implicarea în alegerile altor popoare“. Mai mult, Mattis a întărit avertismentele lansate în ultimele săptămâni de generalii americani care conduc forțele din Europa și Africa: Rusia a început să susțină insurgența talibană din Afganistan și una dintre facțiunile militare din Libia.

NATO promovează „mitul amenințării ruse“ și „calomnia «agresiunii ruse»“ pentru a reface unitatea alianței. „SUA și aliații lor sunt obsedați de consolidarea prezenței militare la frontierele noastre, justificând asta prin necesitatea de a «îngrădi Rusia»“, a ripostat Ministerul rus de Externe. Cât despre apropierea de talibani, ambasadorul rus la NATO, Alaksandr Grușko, a spus: „Multe țări au consultări cu talibanii, iar acțiunile noastre au loc cu participarea guvernului central din Afganistan“. Grușko a participat la o reuniune a consiliului NATO-Rusia, care a avut loc înaintea summitului miniștrilor de Externe NATO.

Nimic din această susținere americană pentru aliații din NATO nu vine însă gratis. „Așa cum a spus limpede președintele Trump, pentru SUA nu mai este sustenabil să asigure o cotă disproporționată din cheltuielile de apărare ale NATO. Aliații trebuie să-și sporească finanțarea apărării“, a spus Tillerson la Bruxelles. „Aliații care nu au un plan concret pentru a asigura 2% din PIB pentru apărare până în 2024 trebuie să și-l elaboreze acum“, a avertizat secretarul de Stat. Aflat în campanie electorală alături de social-democrații pe care îi conduce, ministrul de Externe german, Sigmar Gabriel, a criticat ultimatumul american: „2% din PIB ar însemna cheltuieli militare de 70 de miliarde de euro pentru Germania. Nu cred că vreun politician german crede că este fezabil sau dezirabil. SUA își vor da seama că este mai bine să vorbim despre investiții inteligente decât despre sporirea cheltuielilor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.