Scriptele nu mint: Comisia Barroso, încălecată de lobby-ul tutunului

Lobbyul industriei tutunului a reușit să se impună în fața Comisiei Barroso II, în perioada 2009-2014, susțin cercetătorii britanici.

O analiză publicată de British Medical Journal și citată de Euobserver folosește metoda analizei cantitative (prin care se studiază vocabularul folosit în textele legislative) pentru a demonstra că executivul UE a plecat capul în fața lobbyului industriei tutunului.

”Industria tutunului a subliniat mereu costurile suplimentare ale introducerii unei noi legislații, în timp ce a redus importanța beneficiilor pentru sănătate”, arată studiul menționat, care a constatat că termeni favorabili industriei tutunului (precum ”economie”) sunt mult mai frecvenți decât cei precum ”sănătate” sau ”avertisment”. Au fost studiate trei texte legislative, printre care un document supus consultării publice în 2010 și varianta finală a noii legi împotrva fumatului, adoptată de Parlamentul European în martie 2014.

”Radicalul ”sănătate” s-a redus ca frecvența de la 1,50% din totalul cuvintelor în propunerea inițială a Comisiei, la 1,21% din total în varianta finală aprobată”, arata studiul. Același lucru s-a constatat și în cazul cuvântului ”avertisment”. În schimb a sporit frecvența radicalului ”econom”.

”Legislația Europeană a virat semnificativ către poziția industriei tutunului si a comercianților, care se asociaza poziției industriei respective”, arată analiștii britanici de la Universitățile Oxford, Bath și de la Centrul pentru studii despre alcool si tutun din Marea Britanie, care subliniază că modificările în text se transformă în modificari substanțiale în legislație.

S-a mai remarcat respingerea în timpul dezbaterii legislației în Consiliul European si Parlamentul European a propunerii ca avertismentele legate de pericolele fumatului să fie reduse de la 75% la 65% din dimensiunea pachetului de țigări. A fost respinsa si interzicerea fabricării țigărilor slim.

A mai fost subliniat faptul că demisia, în urma unui scandal, al comisarului pentru Sănătate Jon Dalli a dus la amânarea dezbaterii și votării noi legislații anti-tutun. Totodată, oficiali de rang înalt din Comisia Barroso s-au întâlnit în secret de 14 ori cu lobby-iști ai industriei tutunului în perioada 2011-2012. Companiile din domeniu investesc 5 milioane de euro anual pentru lobby la Bruxelles, unde folosesc 80 de agenți. Doar compania Philip Morris a trimis agenți care s-au întâlnit cu nu mai putin de 233 de europarlamentari înainte de votara noii legi. Unul dintre europarlamentari a fost contactat de 40 de ori într-un interval de șase luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.