Şeful CSM vede în instituţia medierii o soluţie pentru deblocarea activităţii instanţelor

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că instituţia medierii ar putea fi o soluţie pentru decongestionarea activităţii din instanţe.

„Este una dintre soluţii. Mai sunt şi altele. (…) Pe noi ne-ar avantaja pentru că ar reduce numărul de cauze pe rolul instanţelor. Vorbesc pragmatic. Dar cred că ar fi un avantaj şi pentru justiţiabil, pentru că una este să apari într-un proces public şi alta e să te întâlneşti în faţa unui mediator nepublic şi care să-ţi rezolve problema. Da, într-adevăr, pentru noi este una din soluţii”, a spus şeful CSM.

El a amintit şi despre propunerile de introducere a obligativităţii medierii la anumite tipuri de cauze, cele de importanţă socială mai redusă. „Este o recomandare pe care magistratul o face pentru ca părţile să apeleze la mediere”, a declarat Dumbravă.

Şeful CSM a precizat că despre instituţia medierii se discută la nivel european. „Ea nu funcţionează foarte bine în multe ţări care demult au introdus instituţia medierii şi se doreşte o revitalizare a acestei instituţii”, a adăugat acesta.

Horaţius Dumbravă s-a întâlnit vineri cu magistraţii instanţelor din Alba Iulia, discuţiile fiind legate în principal de intrarea în vigoare a noului Cod civil, dar şi de schemele de personal, precum şi chestiuni legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderare la Spaţiul Schengen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.