Sentimente de limită fotografiate

Azi, chiar în momentele în care seara începe să se lase peste Bulevardul Unirii, în sala Expo F64 (la nr. 45 al bulevardului) se deschide o expoziție de fotografie pe care organizatorii o anunță ca „inedită și atipică“.

Irina Gache propune „un cumul de imagini create de-a lungul ultimilor trei ani, care înfățișează diverse stări trăite la limita dintre visare și realitate“. „Între oniric și realitate“ este o expoziție unde fiecare imagine surprinsă de autoare vine cu propria sa tehnologie de surprindere a momentului din care încep poveștile: „Fotografiile Irinei au fost concepute într-un mod aparte, folosindu-se de expuneri lungi, suprapuneri sau pur și simplu surprinzând cadrul bizar la momentul potrivit“, explică organizatorii.

Într-un interviu realizat de cei de la F64, Irina Gache își explică relația cu imaginile din expoziție: „A fost mai degrabă o continuitate de documentare și înregistrarea imagistică a unor stări, idei și trăiri care și-au găsit mediul de expunere prin intermediul acestor fotografii“.

Inhibiția comercială

Irina Gache consideră că momentul în care s-a apucat de fotografie coincide cu proiectul „Nude is NOT Rude“, pe care l-a început în 2013. Pornea de la investigarea raportului pe care îl avem astăzi cu propria noastră nuditate și sexualitate, cu reperele care izgonesc trupurile goale care nu au legătură cu pornografia din spațiile sociale „atunci când cineva nu are inhibiții sau când nu împlinește standardele de frumusețe impuse de revistele de modă“. Apoi, Irina Gache a continuat să investigheze raporturile cu umbra, pe urmele inspirației extrase din conceptul definit de Carl Gustav Jung.

„Când vorbim despre oniric ne gândim la vise, acele reprezentări vizuale câteodată încărcate de senzații sau emoții care iau naștere în timp ce dormim“, spune Irina în interviul pomenit mai sus.

Din partea celui care îi privește fotografiile, Irina Gache pare să solicite curajul de a participa la o experiență în cadrul căreia vizualul este un mediu pentru „stări și gânduri“: „Sper să-și pună întrebări legate de anumite stări sau gânduri pe care le evocă acestea și de ce tocmai acelea sunt evocate. De asemenea, pentru cei care vor veni să vadă expoziția, mi-ar plăcea să îmbine cadrul imaginii cu titlul lucrării, pentru a-și forma o idee mai nuanțată asupra fotografiei respective“, le spunea ea celor de laF46.

Expoziția poate fi vizitată până pe 2 mai 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.