Monumentului Unirii, în proprietatea Primăriei Alba Iulia

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, sâmbătă, că este de acord ca Monumentul Unirii din Alba Iulia, inaugurat în 2018, să fie dat în proprietatea administraţiei locale.

„Eu sunt de acord să-l dăm în proprietatea Primăriei şi lucrul acesta mi-aş dori să îl rezolv cât mai repede, printr-o hotărâre de guvern. Aceasta este procedura. (…)

Nu văd de ce nu ar putea fi dat în administrarea primăriei”, a spus ministrul Culturii, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

Ridicat în 2018, la 100 de ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, printr-o investiţie de peste 10 milioane de lei, monumentul înalt de 22 de metri s-a degradat, cel puţin în ceea ce priveşte culoarea, în ultima perioadă. Municipalitatea a susţinut însă că nu poate interveni, pentru a-l curăţa, pentru că nu se află în proprietatea sa.

Autorităţile locale s-au implicat, totuşi, în ştergerea mesajelor şi desenelor obscene care apar, periodic, în partea de jos a coloanelor interioare.

Monumentul Unirii a fost realizat, în cinci luni, în Anul „Centenarului Marii Uniri”, după 25 de ani de la câştigarea de către sculptorul Mihai Buculei a unui concurs naţional de creaţie pentru edificarea la Alba Iulia a unui obiectiv dedicat înaintaşilor de la 1918.

El a fost ridicat pe fostul „Câmp al lui Horea”, acolo unde, la 1 Decembrie 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România.

Înalt de 22 de metri şi având o greutate de circa 1.350 de tone, monumentul se prezintă sub forma a patru cruci unite sub o cupolă. „Reprezintă acele patru puncte cardinale ale României care s-au unit. Sunt patru cruci pentru că suntem un popor creştin”, a explicat, la vremea respectivă, sculptorul Mihai Buculei.

Modul în care arată monumentul a stârnit, cu deosebire în mediul virtual, după edificarea sa, şi o serie de critici, conform cărora acesta ar semăna, privit din anumite poziţii, cu logoul unei reţele de socializare.

De precizat că macheta monumentului a fost creată însă în urmă cu mulţi ani înaintea apariţiei reţelei respective.

Încă din primii ani de după 1918 a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat.

După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia. Acest lucru s-a realizat în 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. In fotografie vad doar un monument de prostie. Daca nu gasiti o fotografie a monumentului de la Alba Iulia va rog sa nu ne deranjati retina cu rahaturi politice.!

  2. Corect! S-au spălat pe mâini în legătură cu alocarea de fonduri de la bugetul statului și vor fi agățați cetățenii județului cu taxe în plus chiar mai mari decât ce există! Escrocheria și înșelătoria prin lege continua, e reforma politica in Romania. Îți crește salariul și pensia, de fapt, manevra e alta și anume, îți spun că îți crește salariul sau pensia, când de fapt, este o suma care se transfera prin ordonanță la destinatarul final=escrocul/escrocii care trebuiesc sa împartă parandaratul in politica.

  3. De ce nu ne arătați monumentul? Ce-o puneți pe tută în poză?

  4. E publicitate electorala pentru singurul politician activ cu studii la Moskova in perioada 1996-1999 la institutul Puskin. Ministreasa din poza nu are nici o legatura cu monumentul respectiv. In anul 2018 cand s-a ridicat monumentul ministrul culturii a fost actorul George Ivascu ca independent in guvernul Dancila. George Ivascu este fondatorul tetrului privat Metropolis si tot el a initiat si proiectul care omagiaza memoria marilor artisti de teatru si film din Romania ,,ALEEA CELEBRITATILOR” inaugurat in 20011. Putin respect domnilor ziaristi.

  5. Monumentul arata, după cinci ani de la inaugurare, jalnic. Plin de mucegai negru. Cred ca a fost confectionat dintr-un material de proasta calitate. Zidurile renovate ale cetății sunt și ele jalnice. Cărămida din secolul al 18-lea e intr-o stare perfecta. Cea folosita la renovare sau la reconstrucția zidurilor e măcinată de vitregiile naturii. România lucrului bine făcut, isi arata încă o data fata. Despre România educata, ce sa mai spunem? A facut-o si cel care a contribuit la educarea ei și acum se arata contrariat. De, asa e când faci educație cu suflete murdare, impregnate de neomarxism și de lipsa de respect fata de lege și votul cetățenilor sau când faci arta pentru bani fără nici o urma de sentiment national și de respect fata de jertfele a sute de mii de romani care s-au jertfit pentru împlinirea acestui ideal.

  6. Încetați să mai expuneți personaje politice expirate! Panarama asta a produs daune irecuperabile pentru țară în funcțiile deținute! Sper ca la viitoarele alegeri romanii să nu mai voteze psd-pnl-udmr-usr și avortoni ai acestora precum:pmp,forța dreptei,etc,…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.