Şi După?!..

Timp de zece zile, în cadrul Galei UNATC, ediţia 2012, au putut fi vizionate peste 40 de producţii realizate de absolvenţii specializărilor: “Arta Actorului”, “Păpuşi – marionette”, “Regie de teatru”, “Scenografie”, “Coregrafie”, “Teatrologie – Management cultural / Jurnalism teatral”, “Light & Sound Design”, “Scriere dramatică” – licenţă şi master.

Programul a cuprins spectacole de regie, actorie, creaţii scenografice, teatru de animaţie şi dance performance-uri. Montările s-au oprit atât asupra unor texte din dramaturgia clasică, cum ar fi „Pescăruşul”, de A.P. Cehov sau „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, cât şi asupra unor piese moderne: „Handbag”, de Mark Ravenhill, „ExtremE”, de William Mastrosimone. Au fost aleşi autori români (Marin Sorescu, Teodor Mazilu) şi autori străini (Sławomir Mrożek, Sergi Belbel).

Pe parcursul Galei, creaţiile absolvenţilor au fost vizionate şi evaluate de jurii formate din oameni de teatru, care au avut misiunea dificilă de a desemna cei mai buni tineri profesionişti.

Arta Actorului şi Păpuşi-Marionete

Un juriu alcătuit din Dorina Chiriac (actriţă), lect.univ.dr. Anca Ioniţă (critic de teatru), drd. Andreea Dumitru (critic de teatru), drd. Maria Zărnescu (critic de teatru) şi prof.asoc.drd. Radu Apostol (regizor) a decis premiile la secţiunea “Arta Actorului şi Păpuşi-Marionete”, Licenţă. Distincţia pentru cel mai bun actor într-un rol principal i-a revenit lui Lucian Ionescu, pentru rolul McMurphy din spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, coordonatori proiect: prof.univ.dr. Olga Delia Mateescu şi lect.univ.dr. Paul Chiribuţă. Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat distribuţiei feminine a spectacolului spectacolul „Yom Kippur” (Ziua Iertării), de Hanna Azoulay Hasfari, proiect coordonator de prof.univ.dr. Alexandru Jitea: Raluca Aprodu, în rolul Evelyn, Denisa Dogaru, pentru rolul Malka, Aneea Opriş, pentru rolul Amira, Aurora Păunescu, pentru rolul Amira, şi Mihaela Velicu, pentru rolul Fanny.

Cel mai bun actor într-un rol secundar a fost declarat George Rotaru, pentru rolurile Dale Harding în spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Dale Wasserman (coordonatori proiect: prof.univ.dr. Olga Delia Mateescu şi lect.univ.dr. Paul Chiribuţă), şi Mitrele din „Lilieci de la Pleniţa”, adaptare de Ana-Maria Nistor după Marin Sorescu (coordonator proiect: prof.univ.dr. Valeria Sitaru).

Premiul pentru actorie – păpuşi şi marionette a fost obţinut de Eliza Păuna, pentru rolul Bărbatul cu pălărie în spectacolul „Buzunarul cu pâine”, de Matei Vişniec, coordonator proiect: prof.univ.dr. Cristian Pepino.

Regie de teatru, Scenografie, Coregrafie

Lect.univ.dr. Iuri Isar (scenograf), Vlad Massaci (regizor), drd. Oana Borş (critic de teatru), Alina Epîngeac (critic de teatru) şi drd. Eugen Ghyemant (regizor) au decis premiile secţiunii “Regie de teatru & Scenografie”, Licenţă.

Premiul pentru regie a fost înmânat Adelei Biţică, pentru spectacolul „Handbag”, de Mark Ravenhill. Distincţia pentru interpretare masculină într-un spectacol de regie a fost decernată lui Andrei Huţuleac, pentru rolurile un domn/Sidney/Mort în „California Suite”, de Neil Simon, în regia lui Tudor Lucanu, şi Lee în „True West”, de Sam Shepard, pus în scenă de George Duşu. Pandantul feminin a revenit Ralucăi Aprodu, care a dat viaţă personajelor prostituata/Diana/Gert în „California Suite”, de Neil Simon, şi Secretara şatenă în „După ploaie”, de Sergi Belbel, montat de Dragoş Muşoiu.

Pentru “Scenografie / concept scenografic” a fost premiată Mara Vişinescu, pentru spectacolul „După ploaie”, de Sergi Belbel, în regia lui Dragoş Muşoiu, iar pentru “Cel mai bun spectacol de regie” a fost recompensat Tudor Lucanu, pentru „California Suite”, de Neil Simon.

La “Coregrafie”, Licenţă şi Master, sarcina dificilă de a stabili învingătorii a revenit juriului format din prof.univ.dr. Raluca Ianegic (coregraf), conf.univ.dr. Carmen Stanciu (critic de teatru), prof.asoc.dr. Irina Ionescu (critic de teatru). “Premiul pentru coregrafie” (licenţă) a fost cucerit de spectacolul „Mă numesc Bobo”, în coregrafia Emil Rengle, iar cel de interpretare, de Luiza Comşa. La categoria “master”, învingători au fost Galina Bobeicu pentru coregrafia spectacolului „Heil Love”, Cristian Osoloş, premiul pentru interpretare într-un spectacol de coregrafie.

Arta actorului, Arta regizorului de teatru, Teatru de animaţie. Design de lumină şi sunet

Mult premiatul spectacol Chip de foc, de Marius von Mayenburg, în regia Catincăi Drăgănescu

La secţiunea “Arta actorului, Arta regizorului de teatru, Teatru de animaţie şi Design de lumină şi sunet”, Master, în componeneţa juriului au intrat Coca Bloos (actriţă), Cornel Todea (regizor), Nina Brumuşilă (scenograf), prof.asoc.dr. Monica Andronescu (critic de teatru) şi prof.asoc.dr. Marius Zarafescu (teatrolog).

Premiul pentru “Cel mai bun actor într-un rol principal” a fost atribuit lui Bogdan Nechifor, pentru rolul Konstantin Gavrilovici Treplev în spectacolul „Pescăruşul”, de A.P. Cehov, coordonator proiect: prof.univ.dr. Tania Filip, iar cel pentru “Cea mai bună actriţă într-un rol principal”, Cristinei Drăghici, pentru rolul Olga în spectacolul „Chip de foc”, de Marius von Mayenburg, regia: Catinca Drăgănescu.

Ionuţ Oprea a primit “Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar”: pentru Piotr Nikolaevici Sorin, în spectacolul „Pescăruşul”, de A.P. Cehov, coordonator proiect: prof.univ.dr. Tania Filip, iar Oana Popescu a fost recompensată la aceeaşi categorie pentru rolul Polina Andreevna din aceeaşi montare.

Cel mai bun actor într-un spectacol de regie s-a dovedit a fi Vlad Şpilca, pentru rolul Kurt în spectacolul „Chip de foc”, de Marius von Mayenburg, regia: Catinca Drăgănescu.

Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un spectacol de regie i-a revenit Cristinei Drăghici, pentru rolul Helea în spectacolul „Melodie Varşoviană”, de Leonid Zorin, semnat de Cosmina Stancu.

“Premiul pentru cel mai bun regizor” a fost acordat ex-aequo Catincăi Drăgănescu, pentru spectacolul „Chip de foc”, şi Cosminei Stancu, pentru „Melodie Varşoviană”.

Alin Zăbrăuţeanu s-a remarcat la capitolul “Design de lumină şi sunet”, în spectacolul „Carusel”, coregrafiat de Cristian Osoloş.

“Cel mai bun spectacol” a fost declarat „Chip de foc”, de Marius von Mayenburg, în regia Catincăi Drăgănescu, iar “Premiul special al Juriului” a fost acordat montărilor „Audiţia”, de Aleksandr Galin, coordonator proiect: conf.univ.dr. George Ivaşcu, şi „Dragonul de aur”, de Roland Schimmelpfennig, regizat de Ioana Petre.

Au fost apreciaţi în mod deosebit actorii invitaţi Silvian Vâlcu (rolul Viktor în spectacolul „Melodie Varşoviană” de Leonid Zorin) şi Alin State (rolul Tânărul în spectacolul „Dragonul de aur” de Roland Schimmelpfennig), precum şi scenografa Ioana Pashca (pentru spectacolul „Chip de foc” de Marius von Mayenburg).

Teatrologie

Profesorii Departamentului „Studii Teatrale” au apreciat lucrările de licenţă şi master la secţiunile “Management cultural/Jurnalism teatral” (licenţă) şi “Management şi Marketing cultural” (master).

“Premiul pentru Teatrologie” (licenţă) a fost acordat Dianei Barbu şi lui Daniel Buglea, pentru calităţile manageriale demonstrate în cadrul UNATC („Uşi deschise” şi „Gala Absolvenţilor – 2011”) şi în Comunitatea teatrală românească

“Premiul pentru Teatrologie” (masterat) a revenit Alinei Epîngeac, pentru calităţile de cercetător demonstrate prin lucrarea de disertaţie „David Esring – anatomia unei metode”.

“Premiul Rectorului” a fost decernat Cosminei Stratan, an I, Master Arta Actorului, iar “Premiul Decanului”, echipei proiectului “Teatrul SubPământ – Valea Jiului după 1989”, formată din: David Schwartz (coordonator), Mihaela Michailov (coordonator), Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Şerban, Bobo Burlăcianu, Adrian Cristea, Vlad Petri.

Lacrimi de bucurie, aplauze şi buchete de flori. Şi speranţa că aceşti absolvenţi îşi vor găsi locuri în teatre pe măsura talentului lor şi nu vor deveni “vedete” în emisiuni de divertisment de slabă calitate.

Tuturor le dorim noroc şi vise împlinite, uşi deschise şi să umple scenele.

Şi multe, multe aplauze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.