„Şi ieri a fost azi”, expoziţie de pictură românească contemporană la Düsseldorf

În 23 octombrie, la Galeria Petra NostheideEycke din Düsseldorf, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură românească contemporană Şi ieri a fost azi.

Organizată la iniţiativa Institutului Cultural Român din Berlin, expoziţia reuneşte peste 30 de lucrări reprezentative din colecţia de artă contemporană Daniel Ştefănică şi va fi deschisă publicului în perioada 23 octombrie – 4 noiembrie.

Dumitru Gorzo

În cadrul vernisajului va fi lansat şi catalogul cu acelaşi nume, în prezenţa colecţionarului, a curatorului Erwin Kessler şi a artiştilor Anca Mureşan şi Nicolae Comănescu. Acesta conţine, în cele 150 de pagini, un eseu depre colecţionariatul în arta contemporană românească, semnat de curator, un interviu extensiv cu Daniel Ştefănică, precum şi reproduceri ale picturilor din colecţie.

Selecţia de lucrări prezente în expoziţie redă o imagine de ansamblu asupra picturii româneşti a ultimelor două decenii.

Simona Vilău

“Colecţia‐şi expoziţia odată cu ea‐pendulează între fervoarea turbulentă şi demitizantă, cu accente neo-Pop sau neo-expresioniste, şi gravitatea apăsătoare a construcţiilor metafizic‐suprarealiste sau abstracte. Daniel Ştefănică colecţionează în special pictură figurativă, a unor spirite muşcătoare, nu neapărat cu ţinte politice, dar mai totdeauna incorecte, prin care el, colecţionarul, surprinde şi povesteşte istoria timpului propriu”, apreciază curatorul Erwin Kessler.

Alegerea oraşului Düsseldorf ca destinaţie pentru acest proiect are la bază tradiţia sa de parteneriate culturale cu România.

Florin Tudor

Artiştii Nicolae Comănescu, Dumitru Gorzo, Gili Mocanu şi Suzana Dan au avut rezidenţe la Düsseldorf, în cadrul programului de schimburi artistice dezvoltat între Kulturam Düsseldorf şi Palatul Mogoşoaia.

Lucrările colecţiei Daniel Ştefănică, prezente în expoziţie, aparţin unor artişti precum Răzvan Boar, Traian Boldea, Angela Bontaş, Codruţa Cernea, Florin Ciulache, Nicolae Comănescu, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Gheorghe Ilea, Gili Mocanu, Anca Mureşan, Tara von Neudorf, Iulia Nistor, Ciprian Paleologu, Andreas Szabo, Roman Tolici, Ştefan Ungureanu, Ioana Ursa, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Simona Vilău, Bogdan Vlăduţă, Ecaterina Vrana.

Gili Mocanu

Galeria Petra NostheideEÿcke este una dintre cele mai importante galerii din Düsseldorf, dedicată în special picturii, sculpturii, instalaţiei şi artei video, promovând artişti contemporani internaţionali din generaţia tânără şi de mijloc, cu o prezenţă semnificativă în media şi viaţa culturală din întrega regiune NRW.

Expoziţia Şi ieri a fost azi este un proiect itinerant, lansat de către ICR Berlin la Frankfurt am Main în luna iunie 2015, în cadrul Zilelor Culturii Române, şi urmează a fi prezentat la Galeria ICR din Berlin în luna noiembrie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.