Simona Halep a fost „carotată” de organizatori

Suporterii Simonei Halep atacă organizatorii de la Paris, considerând că românca a fost defavorizată. O programare totuşi ciudată a meciurilor de duminică

Un meci sacrificat

Întreruperea, duminică seara a meciului Halep-Stosur, dar mai ales, imposibilitatea reluării meciului luni, a generat un val de indignare printre suporterii din ţară şi din străinătate a Simonei Halep. Reţelele de socializare s-au „înroşit” de critici şi atacuri la adresa organizatorilor turneului de la Roland Garros. Fanii consideră la unison că Simona Halep a fost intenţionat defavorizată de organizatori prin programarea meciului spre seară, când, se ştia din prognozele meteo, că va ploua. Şi tot ei susţin că până la meciul cu Stosur, Halep a fost programată doar în prima parte a zilei, numai la meciul cu australianca a fost plasată seara. Analizând programările, se poate spune că suporterii Simonei, chiar dacă nu integral, au ceva dreptate. Nu au dreptate când se referă la programarea primelor trei meciuri. Pentru că Simona a jucat cu adversare slab cotate şi s-a considerat că meciurile nu sunt interesante. Până aici nu este nimic de reproşat organizatorilor. Fanii Simonei – mai ales cei care mănâncă tenis pe pâine – ştiu ei ce ştiu legat de o eventuală, favorizare a australiencei. Există relaţii foarte strânse între organizatorii de la Roland Garros şi cei de la Australian Open. Dar de aici până la o favorizare pe faţă a lui Stosur, este cale lungă. Totuşi, dacă analizăm programarea meciurilor din ziua de duminică, se va observa clar că meciul Halep-Stosur a fost sacrificat. Că organizatorii ştiau că o întrerupere o favorizează pe Stosur – ea tocmai începuse să obosească la momentul întreruperii – este o altă poveste. Dar la fel de bine credem că şi alticineva a fost clar favorizat. Şi chiar pe faţă.

O programare mai mult decât ciudată

De regulă, când se înaintează spre finalul turneului – şi suntem deja în turul IV – meciurile se programează în funcţie de nivelul valoric al jucătoarelor. Duminică a existat următoarea programare:

  • Muguruza (Cs 4) – Kuznetsova (Cs 13) – ora 11.00 pe Philippe-Chatrier
  • Begu (Cs 25) – Rogers (#108) – meciul 2 pe Suzanne-Lenglen Court
  • Radwanska (Cs 2) – Tsvetana Pironkova (#101) – meciul 4 pe Suzanne-Lenglen
  • Halep (Cs 6) – Stosur (Cs 21) – meciul 5 pe Court 1

Este clar că această programare a fost aiurea. Şi mai sunt două elemente, pe care publicul larg nu le cunoaşte. 1: se ştia că spre seară va ploua; 2: se ştia că în paralel cu meciul Halep-Stosur se va desfăşura pe Philippe-Chatrier derby-ul Gasquet -Nishikori, unde atmosfera urma să fie (şi a fost) una specifică fotbalului. Juca doar favoritul publicului, francezul Gasquet. Şi că vuietul tribunelor de la acest meci va deranja desfăşurarea meciului Halep-Stosur. În mod normal, organizatorii ar fi trebuit să aşeze la fete, meciurile în ordinea importanţei: Begu-Rogers, Radwanska-Pironkova, Halep-Stosur şi Muguruza-Kuznetsova. Nu ştim acum, poate ploaia ar fi prins şi meciul Halep-Stosur dacă s-ar fi făcut programarea normală, dar spre final, nu în primul set. Organizatorii au un „alibi”. Kuznetsova urma să joace după vreo 3 ore un meci de dublu (altă tâmpenie a celor care au alcătuit programul). Existau două soluţii: mutau meciul de dublu pentru luni, nici una din jucătoarele angajate neavând vreun meci luni; nu amânau meciul, dar programau meciul Simonei pe poziţia 3, nu 5, pe Court 1. Cele 4 meciuri jucate înainte erau toate de dublu. Deci de importanţă mai redusă totuşi. Doar şi doar pe considerentul că al doilea derby al zilei la fete, să nu fie perturbat de spectatorii de la meciul Gasquet–Nishikori, trebuia programat pe poziţia 3, meciul Halep-Stosur. Acum zarurile au fost aruncate. Personal cred că mai multă „lume” a fost favorizată. Şi nu spun asta dintr-un patriotism ieftin de paradă, ci strict din puncte de vedere tehnico-sportiv-organizatoric. Evident, Simona are un mare dezavantaj: una este ca o adversară ce dădea semne de oboseală şi era uşor dezorientată să servească la 3-5, şi alta este când ea va servi odihnită şi cu moralul refăcut. Şi trebuie să ţinem cont că Stosur este o jucătoare de valoare şi foarte experimantată. Nu în ultimă instanţă, mai trebuie să arătăm că duminică seara Simona a avut foarte mulţi suporteri în tribune, cei mai mulţi, români stabiliţi în Franţa. Este greu de crezut, că ei mai pot să fie prezenţi şi marţi la reluare.

Ce va fi astăzi?

Prognoza meteo nu este încurajatoare marţi (şi nici miercuri). Noaptea a plouat bine la Paris, în această dimineaţă este anunţată ploaie consistentă, există o „fereastră” fără ploaie între în jurul orelor 13.00 (ceva înainte şi ceva după), după care spre seară ploaia îşi reintră în drepturi. Este greu să ne pronunţăm cum va fi cu reluarea. Meciul este progamat la ora 11.00 (12.00 la noi).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.