Simulacru electoral în Transnistria

În regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au avut loc, astăzi, 11 decembrie, pretinse alegeri prezidențiale. Autoproclamatul președinte al așa-zisei ”republici moldovenești nistrene”, Evgheni Șevciuk, a candidat pentru un nou mandat de cinci ani. Principalul său contracandidat a fost Vadim Krasnoselski, președinte așa-zisului Soviet Suprem (parlamentului) și fost ministru de interne. Ceilalți candidați au fost Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiune, Alexandr Deli, fostul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Grigoriev și bloggerul Irina Vasilachii.

Conform datelor oferite de comisia electorală de la Tiraspol, numărul locuitorilor cu drept de vot din stânga Nistrului este 417.000, cifră contestată de autoritățile de la Chișinău, care plasează numărul tuturor locuitorilor, inclusiv a celor fără drept de vot, mai aproape de 380.000 de alegători

Cele 260 de secții de vot sunt deschise între orele 8.00 și 20.00. Prezența la vot necesară pentru validarea alegerilor a fost redusă de la 50% la 25%. Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de susținerea majorității simple a alegătorilor.

Vadim Krasnoselski, un ofițer de carieră în structurile de interne ale autoproclamatei republici transnistrene, este cotat cu prima șansă în aceste alegeri. El este susținut de concernul ”Sheriff”, care controlează majoritatea afacerilor din regiune. Evghenii Șevciuk a venit la putere, cu cinci ani în urmă, din postura de lider al opoziției, însă nu a reușit să-și îndeplinească majoritatea promisiunilor electorale, iar din cauza crizei economice care a lovit regiunea, salariile bugetarilor și pensiile s-au redus cu până la 30%. În urmă cu un an, el a rămas și fără susținere parlamentară, atunci când partidul său, ”Vozrojdenie” (Renașterea), a fost înfrânt de partidul ”Obnovlenie” (Înnoirea), care a câștigat 31 din cele 43 de mandate de deputat în Sovietul Suprem. Acesta este și partidul care îl susține, acum, pe Krasnoselski pentru ocuparea funcției de așa-zis președinte.

În perioada exercitării mandatului său de lider al regiunii separatiste, Evgheni Șevciuk și-a creat un imperiu de afaceri propriu, folosindu-și funcția pentru a gestiona multiple afaceri prin intermediul unor firme fantomă. El a intrat în conflict cu concernul ”Sheriff” și este pe cale să piardă războiul cu puternicii oameni de afaceri cu conexiuni la Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Nicu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.