Spania – semnalul unei noi ere politice

Cutremur pe scena politică din Spania după alegerile regionale de duminică. După peste cinci ani de austeritate și stagnare economică, sistemul politic bipartid instaurat după moartea lui Francisco Franco, în 1975, a suferit o lovitură puternică. Podemos, partid radical de stânga, și Ciudadanos, de centru-stânga, două formațiuni formate în urmă cu mai puțin de doi ani, au obținut rezultate surprinzătoare mizând pe o platformă anti-sistem și anti-austeritate.

Partidul conservator aflat la putere, Partidul Popular, a înregistrat cele mai slabe rezultate începând din 1991. Partidul a pierdut peste 2,5 milioane de alegători față de ultimele alegeri regionale, în 2011. Deși s-a clasat pe primul loc în preferințele electoratului la alegerile regionale (cu 27%), PP a pierdut în 7 din cele 13 regiuni în care au avut loc alegeri, iar în trei regiuni în care a câștigat depinde de măiestria negocierii unor alianțe cu Ciudadanos dacă partidul va reuși să preia sau nu puterea.

În Madrid, bastion al popularilor, PP s-a clasat pe prima poziție, cu 34% din voturi, urmat de stângiștii din Podemos, cu 32%. Aceștia din urma, parte a alianței ”Acum Madrid”, pot prelua puterea în capitala, în cazul în care se vor alia cu socialiștii din Partidul Socialist al Muncitorilor (PSOE).

În Barcelona dezastrul a fost total pentru PP. Aici alianța ”Barcelona e Comu”, condusa de Podemos, a câștigat fără probleme, în timp ce popularii s-au clasat abia pe poziția a șasea. Este însă de notat că partidul independentist catalan de orientare conservatoare ”Convergencia e Unio” a suferit o înfrângere dură în capitala Cataloniei.

Rezultatele sunt extrem de importante în vederea alegerilor generale care vor avea loc in toamnă. După victoria Syriza în Grecia, rezultatele regionalelor din Spania pot semnala o alta ”revoluție” politică într-un stat UE.

Un sondaj european arată că în perioada crizei economice interesul spaniolilor pentru viata politică s-a dublat, ceea ce explică succesul de care s-a bucurat mișcarea Indignados, din care a luat nastere apoi actualul partid Podemos. Asa se face că, dacă în 2008, partidele traditionale (PP și PSOE) adunau 84%, acum nu reusesc să ajungă nici măcar la 50% și nu au reusit sa obțină majoritatea în niciun parlament regional, fiind obligate să guverneze cu totul altfel decât fuseseră obișnuite.

În Spania șomajul atinge 24%, iar scandalurile de corupție care vizează PP, PSOE și chiar familia regală nu au făcut decât să favorizeze o dată în plus apariția și ascensiunea unor partide precum Podemos și Ciudadanos. ”Este perntru prima dată după zeci de ani cand alegătorii au avut cu adevărat posibilitatea de a schimba lucrurile. Nu numai să schimbe guvernul, ci să schimbe democrația de la noi”, a spus lidera partidului Ciudadanos din regiunea Valencia.

Euforia ce a cuprins stânga spaniolă ar putea să dispară repede. Podemos, un partid ceva mai ”bătrân” decât Ciudadanos a ajuns să simtă amenințarea celor din urma, mai apropiati de centrul spectrului politic. Podemos a început deja să atace partidul centrist, spunânda ca este o formațiune ”de fațadă” care va acționa în interesul partidelor tradiționale. Având în vedere aceasta rivalitate, la care se adaugă și opoziția profundă a celor doua formațiuni față de partidele tradiționale, perspectiva unui blocaj politic în Spania pare tot mai probabila. Un exemplu este regiunea Andalusia, unde alegerile au avut loc în luna martie, toate cele patru partide au intrat în parlamentul regional și nu au reușit să formeze o majoritate nici pana in momentul de față.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.