Statul Islamic a capturat avioane de luptă MIG

Captură dintr-un video al Statului Islamic ce prezenta un avion propriu de luptă aflat pe baza Al-Jarrah, de lângă Alep (Siria).

Aceste avioane reprezintă o adevărată ameninţare sau nu sunt decât o simplă captură de război, fără niciun fel de urmări? Întrebarea de mai înainte şi-o punea, vineri seara, Francetv info în momentul în care a anunţat că Statul Islamic (SI) a capturat trei avioane de luptă din dotarea armatei siriene, fapt anunţat de Observatorul sirian pentru drepturile omului, citat de agenţia Reuters. După cum se pare, cele trei aparate „sunt de tipul MIG 21 şi MIG 23”. Este vorba de avioane sovietice fabricate în anii 1960-1970, notează Francetv info, care a prezentat imagini difuzate de jihadişti ce arată aceste avioane de luptă.

Specialiştii militari spun că s-au produs 11.000 şi, respectiv, 4.000 de exemplare de avioane MIG 21 şi MIG 23, care au ajuns în întreaga lume. La rândul său, cotidianul american „Huffington Post” scria că ele sunt „foarte răspândite” pe glob şi că „au fost (sau sunt încă) folosite de armatele ţărilor din Est (Rusia,Ucraina, Polonia, etc.), în Algeria, Cuba şi India, dar şi în Irak şi Siria”.

La întrebarea cum au pus jihadiştii mâna pe ele, sursa citată spune că, potrivit ONG-ului sirian, „aceste avioane au fost luate de pe aeroporturile militare siriene aflate acum sub controlul Statului Islamic, în provinciile Alep şi Raqqa”. Cele trei aeroporturi au fost cucerite recent de trupele jihadiste, foarte bine antrenate şi foarte bine dotate. Evident, că nu doar ziariştii, ci şi analiştii militari s-au întrebat dacă avioanele respective sunt operaţionale şi, anticipând întrebarea, lideri ai SI au precizat că ele „zboară”, iar un martor a susţinut că le-a văzut zburând la joasă altitudine, spre a nu fi reperate de radare, şi că folosesc aerodromul Al-Jarrah, din perovincia Alep, situată în nordul Siriei. Antrenamentele piloţilor cu aceste avioane de luptă ar fi supervizate de foşti ofiţeri ai armatei irakiene din timpul lui Saddam Hussein, după ce nenumărate cadre militare sunnite s-au alăturat grupării Statul Islamic.

Totodată, mulţi se întreabă dacă aceste trei avioane sunt sau nu periculoase, mai ales dacă avem în vedere că respectiva coaliţie anti-SI condusă de SUA dispune de aparate de ultimul tip, iar MIG-urile respective au cel puţin 50 de ani vechime, ceea ce face să se creadă că sunt într-o stare mediocră. „Întreţinerea MIG-urilor respective este nesatisfăcătoare din cauza lipsei pieselor de schimb venit din Rusia”, declara, în ziarul elveţian „La Tribune”, încă din 2012, un expert. Acesta ar fi, de altfel, unul dintre motivele pentru care India ar fi vrut să renunţe la avioanele sale de acest tip. „În cursul ultimilor ani, toate avioanele MIG23 au fost retrase din flotă din cauza problemelor de fiabilitate şi securitate”, mai spunea amintitul expert. Deşi ONG-ul sirian citat are o vastă reţea de informatori în toată ţara, el nu a fost în stare să verifice dacă cele trei avioane capturate de SI sunt echipate cu rachete folosibile în atacuri aeriene. Cu toate acestea, ziarul francez „Les Echos”, scria că, în august, după ce fusese atacată baza militară aeriană de la Tabqa, ce aparţinea autorităţilor siriene, pe un cont Twitter afiliat SI s-a difuzat un video ce arăta rachete sofisticate în dotarea acelor avioane.

La peste o lună de la lansarea loviturile aeriene decătre coaliţia antijihadistă bilanţul nu este deloc îmbucurător, în pofida faptului că, zilnic, se cheltuiesc zece milioane de euro, drama îndelungată a populaţiei din oraşul sirian Kobani locuit de kurzi fiind mai mult decât evidentă pentru lipsa de eficienţă şi de bună pregătire a bombardamentelor coaliţiei. Episodul capturării celor trei avioane şi a celor trei aeroporturi demonstrează că Occidentul a aplicat o strategie profund greşită atunci când a ignorat avântul SI pe câmpul de luptă, invocând faptul că acesta acţiona înpotriva regimului Assad, un raţionament păgubos şi contraproductiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.