Stelian Tănase: Punctul de cotitură

28 IUN, 2015

Două subiecte grele au măcinat moara de vorbe a politichiei bucureștene săptămîna asta care stă să se încheie. 1/Cap de afiș – replierea lui Ponta pe Bosfor, ca în secolul fanariot. 2/ nominalizarea lui MRU pentru SIE. Ele se interesectează și deja au provocat complicații care amenință să degenereze într-o criză serioasă, care poate duce la finalul a trei ani de guvern Ponta.

Cind pisica nu-i acasă șoarecii joacă pe masă. Imediat ce Ponta a plecat din Palatul Victoria și a vacantat – chiar dacă numai temporar – postul de premier, s-au tulburat apele în toată zona guvernamentală, ca și în PSD. Desemnarea lui Oprea ca interimar a produs un mare deranj în coaliția de stînga. Intîi ca i-a dat posibilitea lui Iohannis să joace tăios – să îl accepte sau nu pe Oprea. Iohannis a ales să îl numească pe Oprea. Putea să nu accepte și să numească pe altcineva din majoritatea guvernamentală.

Poate fi vorba aici de un pas spre o colaborarea PNL cu UNPR și altul spre spargerea coaliției dirijată de PSD. Oprea și altii din UNPR s-au grăbit să dea declaratii la două capete, de sprijin concomitent pentru Ponta și Iohannis, ca de obicei. Acum insă e ceva mai mult – UNPR a ieșit la rampă cu sprijinul dat lui MRU la vot pentru SIE săptămîna care vine. Ar fi o premieră ca majoritatea PSD să nu mai funcționeze. Dragnea deja a reacționat in aceste zile și trimite mesaje alarmate spre partid, spre guvern, spre toată lumea. PSD ar putea trece în opoziție, amintește și că PSD e un partid mare etc.

Se apropie alegerile cu repeziciunea, numai toamna care vine ne mai desparte de alegerile locale. Din iarna intrăm, vrem nu vrem, in campanie iar de cîteva zile de cînd cu fuga lui Ponta, PSD e o vraiște. E prețul platit de un partid aflat la guvernare, cind este absorbit de administrație. Dragnea a devenit solemn, incruntat și pare să anunțe măsuri decisive. Vrea o retragere ordonată sau o bătălie pe ultimele metereze!? PSD se simte amenințat. Conturarea altei majorități în Parlament ar fi începutul sfirșitului acestui proiect politic PSD, lansat in 2012 cînd guvernul Ponta a luat locul guvernului MRU la o moțiune de cenzură după ce UNPR a trecut în barca USL.

Dacă numirea lui Oprea ca șef al guvernului a provocat atita deranj în PSD de ce l-a ales Ponta să îi țină locul ? Nu știa ce urmează!? Atuul lui Oprea a fost că nu e lider în PSD. Orice lider PSD ar fi fost desemnat premier interimar ar fi devenit peste noapte al doilea personaj in partid, șef al guvernului și contracanditat fff serios al lui Ponta la supremația în partid. Pe scurt Ponta, ca să nu își pericliteze poziția, nu trebuia să aleagă un pesedist să îl inlocuiască, ci un outsider din afara PSD. Ceea ce a și făcut. Partidul a perceput mutarea ca pe o ofensă. Reacțiile nu au întîrziat și firește cel mai vocal se arată Dragnea, omul nr 2 din PSD, ( in ciuda condamnării sale de o instanță) pretendent nr 1 la șefia PSD. El are și susținerea multor baroni din partid. Povestea cu susținerea lui MRU de către Oprea&UNPR nu a făcut decît să toarne gaz pe foc. Urmează un test care va spune multe despre raportul de forțe de pe scena politică în vara anului 2015 cu un an inainte de alegeri.

http://www.stelian-tanase.ro/punctul-de-cotitura/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.