Stratfor: Republica Moldova, departe de Occident

„În pofida intensificării cooperării cu România, Republica Moldova de fapt nu s-a apropiat semnificativ de Occident”, se arată într-o analiză a agenţiei Stratfor dedicată Republicii Moldova, citată de Unimedia.md..

„De la alegerea președintelui pro-european la 16 martie curent, Republica Moldova a depășit impasul politic de durată. Acest fapt a dat mai multe indicii că Republica Moldova se va apropia mai mult de Occidentul, în special de România. În realitate, însă, mai multe constrângeri ar putea bloca apropierea Chişinăului de Occident, ceea ce înseamnă că vectorul țării va rămâne divizat probabil între Occident și Rusia”, consideră experții Stratfor.

Potrivit acestora, anume din cauza sciziunii între vest și est, politicienii moldoveni au intrat într-o criză politică de trei ani și respectiv au fost în incapacitate să adopte o politică internațională coerentă.

Declarațiile Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa cu privire la faptul că Republica Moldova ar putea beneficia de informațiile furnizate de scutul antirachetă al NATO, sunt unul dintre ultimele semne care arată schimbarea vectorului Chișinăului oficial către Occident. „Câțiva factori importanți fac dificilă apropierea Republicii Moldova de Occident. În primul rând, Rusia controlează în continuare regiunea transnistreană și menține acolo forțele militare. În al doilea rând, în pofida dorinței României de a vedea Moldova integrată în Uniunea Europeană şi NATO, acestea din urmă au în agendă probleme mai importante de soluționat şi nu sunt în măsură să accepte Republica Moldova. În sfârșit, populaţia Republicii Moldova şi Parlamentul, rămân divizați între Rusia şi Occident. Astfel, Chişinăul pur și simplu nu poate ignora interesele Rusiei în zonă”, conchid autorii analizei.

In martie 2012, corespondenţa agenţiei Stratfor obţinută de hackerii de la Anonymous şi publicată de WikiLeaks relevă suspiciunile tot mai mari privind o înţelegere ruso-germană privind Transnistria, ale cărei victime vor fi Republica Moldova şi interesele României în regiune. Premierul Filat crede că dacă el va ajunge la un compromis pe problema transnistreană, aduce investiții germane, este persoana conectată cu Germania, popularitatea lui va crește considerabil, arata corespondenta Stratfor. “Coaliția de la Chișinău este fragilă, nu este exclus ca fiecare să o apuce pe drumul său dacă va fi necesar. Asta îl va ține pe Filat în joc indiferent de ce se va întâmpla. Filat nu este pro-european sau pro-rus, el este pro-el. El se gândește la viitorul său politic.”

La 70 de ani de la ruperea sa de România, Moldova este ceva mai mult decât o provincie românească, departe de a fi o provincie a Rusiei şi ceva mai puţin decât o natiune. O parte populaţiei este nostalgică după vremurile sovietice, o alta speră că NATO şi UE vor creea şi apara o naţiune care nu există. „Existenţa Moldovei capătă sens dacă ea este parte a unui întreg, fie el România sau URSS. Uniunea Sovietică nu mai există. Romania este inca aici. Nu este o soluţie perfecta şi multi moldoveni nu o vor accepta, dar este o soluţie”, scria in urma cu un an George Friedman, fondatorul Stratfor, în episodul dedicat Republicii Moldova, în cadrul serialului agenţiei Stratfor dedicat statelor est-europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.