SUA, în fața a 5 milioane de militari hrăniți cu trei cartofi pe zi

Coreea de Nord a anunțat joi că nu mai puțin de 4,7 milioane de muncitori și studenți s-au oferit voluntar pentru a se alătura sau reînrola în armată, în vederea unui posibil război cu Statele Unite. Liderul Kim Jong-un a spus că președintele SUA este un „bătrân senil“, după ce Donald Trump a amenințat, de la tribuna ONU, că SUA vor ajunge să fie nevoite să „distrugă total Coreea de Nord“. Presa sud-coreeană notează că printre „voluntari“ se numără circa 1,2 milioane de femei. Potrivit datelor deținute de Departamentul de Stat, numărul „voluntarilor“ nord-coreeni este mult exagerat – ar însemna circa 20% din populația estimată la circa 25 de milioane, de două ori mai mică decât populația Coreei de Sud, aliata SUA. Regimul de la Phenian a făcut un anunț similar în urmă cu o lună, când Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluție propusă de SUA care condamnă lansarea unor rachete balistice intercontinentale.

Un fost militar nord-coreean spune că în anii buni soldaţii primesc două mese pe zi, pe când în anii nefavorabili nu mănâncă decât trei cartofi. Coreea de Nord are cea mai numeroasă armată raportat la populaţie – 1,1 milioane de soldaţi, iar stagiul militar poate dura şi zece ani. „Poate că au şi o altă armată adevărată, pe care o ascund undeva“, spunea, pentru Reuters, un refugiat nord-coreean.

La începutul acestei săptămâni, Washingtonul a impus un nou set de sancțiuni economice unilaterale Coreei de Nord, după ce președintele Trump a sugerat că SUA au înregistrat deja o mare victorie – guvernul chinez a solicitat băncilor să nu mai facă afaceri cu guvernul nord-coreean. Mai important, consilierul pentru securitate al lui Trump, Herbert McMaster, a anunțat că SUA au pregătit „patru sau cinci scenarii“ pentru rezolvarea crizei nucleare din Coreea de Nord, spunând că „unele sunt mai urâte ca altele“.

Este o perspectivă deloc îmbucurătoare pentru unii dintre politicienii din Coreea de Sud care nu vor să-și implice țara într-un nou război. „Președintele spune că Statele Unite vorbesc despre opțiuni diplomatice și militare, dar Coreea de Sud nu poate să treacă din nou printr-un război“, a spus deputatul Park Wan-ju, membru chiar al partidului prezidențial. Însă conflictul poate începe oricând, în special ca urmare a unui accident, după cum susține unul dintre consilierii pentru securitate ai președintelui sud-coreean, citat de Reuters. Potrivit consilierului Chung Eui-yong, regimul de la Phenian ar putea recurge la o nouă acțiune sfidătoare la adresa SUA și a aliaților lor în intervalul 10-18 octombrie, atunci când se sărbătorește înființarea partidului comunității nord-coreene din China și când are loc și al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. De altfel, ultimul test nuclear nord-coreean, de la începutul acestei luni, a avut loc în timpul altui eveniment important găzduit de China, Summit-ul BRICS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.