SUA, Rusia, China și Armagedonul în viziunea lui Paul Craig Roberts

În opinia lui Paul Craig Roberts, fost asistent al secretarului american al Trezoreriei în timpul administrației Reagan, al Treilea Război Mondial a început. Rămâne doar ca acesta să treacă la nivelul său ”fierbinte”, în care vor vorbi armele. După perioada petrecută la Trezoreria SUA (1980-1981), Paul Craig Roberts a devenit un critic al teoriei neoliberale și al neoconservatorismului promovat de George W. Bush, afirmându-se ca susținător al politicilor lui Vladimir Putin.

Washingtonul poartă în acest moment un razboi economic și de propagandă împotriva a patru membri din grupul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Brazilia și Africa de Sud sunt destabilizate cu scandaluri politice fabricate. Ambele state sunt în dispută cu politicienii finanțați de Washington și cu ONG-urile finanțate din aceeași sursă. SUA își trimite agenții politici care cer acțiuni împotriva guvernelor, iar ONG-urile sunt trimise în stradă pentru a protesta.

SUA au încercat același lucru în China, odată cu ”protestele” orchestrate ale studenților din Hong-Kong. Washingtonul a sperat că protestele se vor extinde în China, dar scenariul a eșuat. Washingtonul a încercat asta și în Rusia, cu proteste împotriva realegerii lui Putin, dar planul a eșuat.

Pentru a destabiliza Rusia, Washingtonul are nevoie de o influență mai mare în interiorul țării. Pentru a obține acest lucru, SUA au cooperat cu marile bănci din New York și cu Arabia Saudită pentru a coborî prețul petrolului de la peste 100 de dolari pe baril la 30 de dolari. Aceasta a pus presiune pe finanțele Rusiei și pe rublă. Pentru a răspunde la necesitățile bugetare ale Rusiei, aliații Washingtonului din Rusia propun președintelui Putin să privatizeze sectoare importante ale economiei, pentru a acumula capitalul străin necesar la acoperirea deficitului bugetar și la sprijinirea rublei. Dacă Putin cedează, atunci active importante ale Rusiei vor trece de sub controlul Rusiei sub controlul Washingtonului.

În opinia mea, cei care presează pentru privatizare sunt fie trădători, fie proști. Orice ar fi, ei sunt un pericol pentru independența Rusiei. După cum am mai spus, neoconservatorii sunt conduși de aroganță și de mândria nemăsurată. Pentru a obține hegemonia americană în lume, au renunțat la precauție în acțiunea lor de a destabiliza Rusia și China.

Implementând politicile economice neoliberale pe care le solicită economiștii lor formați în tradiția occidentală neoliberală, Rusia și China se predau Washingtonului. Acceptând linia ”globalismului”, folosind dolarul, participând la sistemul occidental de plăți, deschizându-se către destabilizarea determinată de fluxul de capital străin, găzduind bănci americane și permițând patronajul strain, guvernele Rusiei și Chinei au pregatit calea către destabilizare.

Dacă Rusia și China nu se dezangajează din relația cu sistemul occidental și dacă nu renunță la economiștii neoliberali, vor trebui să recurga la război, pentru a-și apăra suveranitatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.