SUA trimit mesaje disonante despre Ucraina și NATO

La primul său test diplomatic, vicepreședintele american, Mike Pence, i-a reasigurat pe aliații din NATO că „Washingtonul este și va rămâne cel mai important aliat al europenilor“. Mai mult, la întâlnirea cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, Pence a spus limpede că SUA nu recunosc „ocupația rusă și încercarea de anexare a peninsulei Crimeea“.

S-a întâmplat la Conferința de Securitate de la München de la finalul săptămânii trecute, unde „în loc de declarațiile îngrijorătoare și sumbre ale șefului său, Mike Pence a lăsat să se audă tradiționalul discurs optimist al americanilor“, notează Der Spiegel. O poziție similară a avut și șeful Pentagonului, James Mattis.

Pentru Rusia, reîntoarcerea la discursul tradițional american a fost o dezamăgire. Nu ascunde acest lucru Konstantin Kosaciov, președintele comisiei de politică externă a parlamentului de la Moscova. „Nu am auzit nimic pozitiv. Noii lideri americani au început să reproducă lucrurile negative acumulate în timpul precedentei administrații“, spune acesta despre discursul vicepreședintelui Pence. Dezamăgit și plat în discursul său de la München a fost și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a subliniat că „NATO a rămas o instituție a Războiului Rece“ și a făcut apel la „o lume post-occidentală“. Cât despre omologul său american, Rex Tillerson, acesta pare să nu se fi obișnuit cu trecerea de la șefia gigantului petrolier ExxonMobil la cea a diplomației americane și a fost ca și inexistent la München.

Domnia incertitudinii

Cum declarațiile vicepreședintelui Pence au arătat că Ucraina va rămâne pe mai departe principalul obstacol în calea normalizării relațiilor bilaterale, acum este pusă sub semnul întrebării și posibila întâlnire dintre Vladimir Putin și Donald Trump înainte de Summitul G20 de la Hamburg, care va avea loc în iulie. Așadar, Conferința de la München, al cărei principal obiectiv a fost o clarificare a politicii externe americane, nu a făcut decât să adâncească nesiguranța.

Incertitudinea lasă loc și speranței, câtă vreme Putin și Trump, oamenii care decid politica Rusiei și a NATO, nu au fost de față. Europenii vor spera că pozițiile vicepreședintelui SUA și ale șefului Pentagonului vor cântări mai mult, în timp ce Rusia va miza pe o schimbare radicală produsă de Trump însuși. Pentru moment, se pare că „ascensiunea naționalismului, refuzul de a respecta regulile internaționale, reîntoarcerea triumfală a propagandei și apologia omului providențial pun sub semnul întrebării toate certitudinile de până mai ieri. Zilele marilor alianțe de securitate și imaginea NATO sunt numărate. La fel și cu echilibrul marilor puteri, un principiu care a stat la baza păcii începând din secolul 17“, scrie ziarul elvețian Le Temps.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.