Ucraina dorește ceea ce a fost imposibil în ultimul secol

Succesele armatei ucrainene din 2022 de la Kiev, Harkov și Herson s-at fi putut repeta și în contraofensiva din vara anului trecut, mai ales că aliații occidentali au trimis în Ucraina tancuri și au ajutat la instruirea militarilor? Se spera că armata ucraineană va sparge defensiva rusă și va amenința Crimeea, moment în care ar fi fost suficientă presiune pentru a începe negocierile de pace cu Rusia. Rezultatele au fost cu totul altele – în afară de câteva succese, în special împotriva marinei ruse, contraofensiva a fost aproape inexistentă?

De ce și ce înseamnă asta pentru viitorul războiului din Ucraina, și a războiului în general, încearcă sa explice Stephen Biddle, profesor de relații internaționale la Columbia University si membru al Council on Foreign Relations, într-un articol publicat de Foreign Affairs.

 

Pentru moment, cel mai bun răspuns ține de modul în care cele doua tabere, în special rușii, și-au folosit forțele disponibile. La finalul primăverii, rușii au adoptat o apărare în adâncime, o apărare care rareori a fost străpunsă în ultima sută de ani. Spargerea frontului a fost și este încă posibilă în războiul terestru. Însă aceasta se poate întâmpla doar în condiții care astăzi sunt absente în Ucraina: cei care se apără ar trebui să nu aibă sprijin logistic, trupele să nu fie motivate și să nu-și dorească să apere pozițiile. Asta a fost valabil pentru forțele ruse la Kiev, Harkov și Herson, în 2022. Acum nu mai este cazul.

Implicațiile pentru Ucraina sunt sumbre. Fără o spargere a frontului, succesul în războiul terestru nu poate fi adus decât de războiul de uzură. Iar un succes ucrainean într-un război de uzura nu este imposibil însă ar trebui ca forțele ucrainene să reziste pe termen lung în fața un inamic superior numeric.

Unii dau vina pe SUA pentru ofensiva nereușită a Ucrainei. Spre exemplu, dacă SUA ar fi trimis avioane F-16, rachete cu rază lungă ATACMS sau tancuri Abrams, se spune că Ucraina ar fi reușit să spargă liniile ruse. Este adevărat că echipamentul mult și de calitate ajută, însă tehnologia este rareori decisiva în războiul terestru și este puțin probabil ca vreuna dintre aceste arme să fi schimbat soarta ofensivei din 2023.

Spre exemplu, F-16 este un model de avion vechi de 46 de ani, care nu ar fi fost viabil pentru mediul defensivei aeriene în Ucraina. SUA și NATO își înlocuiesc aceste avioane cu modelul F-35 exact din motivul că F-16 este vulnerabil. Deși a fost modernizat de la introducerea sa, în 1978 și ar fi modern în comparație cu mai vechile MIG-29 ale Ucrainei, avionul F-16 nu ar oferi superioritatea aeriană într-un mod care să ajute la spargerea frontului terestru.

Rachetele ATACMS ar fi permis Ucrainei să lovească în profunzime, în special in Crimeea, iar asta ar fi redus sistemul logistic al Rusiei. Însă există contramăsuri pentru aceste arme și rușii au demonstrat că știu sa bruieze sistemul de ghidare prin GPS ale rachetelor. Rachetele HIMARS, cu rază mai mică, au fost foarte eficiente în Ucraina în 2022, însă acum nu mai este la fel, pentru că rușii nu se mai bazează pe noduri logistice vulnerabile și au învățat să bruieze semnalul GPS al sistemului de ghidare.

Tancurile Abrams sunt superioare celor T-64 și T-72 ale Ucrainei. La fel și tancurile Leopard 2. Acestea s-au comportat bine în contraofensiva din 2023, însă sunt departe de a fi invulnerabile. Din cele mai puțin de o sută de Leopard 2 trimise în Ucraina, 26 a fost distruse; altele nu pot fi folosite, pentru că au probleme tehnice. Ca toate tancurile, Leopard 2 și Abrams depind de o coordonare strictă cu infanteria, artileria, echipele de mentenanță și au nevoie de o infrastructură care să le țină în lupta. Ucraina nu a putut asigura toate acestea în 2023.

 

Alții spun că problema a fost folosirea tehnologiei moderne, care a făcut câmpul de luptă prea letal pentru manevrele ofensive, indiferent că erau folosite sa nu Abrams, F-16 sau ATACMS. Dronele, supravegherea din satelit și armele de precizie sunt tehnologiile moderne invocate. Însă toate au fost prezente nu numai în campania nereușită a Ucrainei, ci și în cea de succes din 2022. Războiul din Ucraina oferă puține dovezi că dominația defensivă ar fi fost obținută prin noile tehnologii.

Alții dau vina pe instrucție și pe deciziile strategice. Contraofensiva a pornit cu trupe aproape lipsite de experiența frontului și care au fost instruite în Vest doar cinci săptămâni. Spre deosebire, infanteriștii britanici din Al Doilea Război Mondial aveau parte de instrucție de 22 de săptămâni, urmate de instrucție în unitățile în care urmau să lupte și abia apoi plecau pe front. Apoi, unii ofițeri americani cred că Statul Major ucrainean a diluat puterea de luptă împărțindu-și eforturile pe trei fronturi, în loc să stabilească o singură axă, lăsând trupe prea slabe pe fiecare front.

Există ceva adevăr în explicațiile legate de instruirea soldaților și deciziile strategice. Însă aceste explicații sugerează că, dacă trupele ar fi fost mai bine instruite și dacă ar fi fost mai bine comandate, ar fi spart defensiva rusă în 2023. Poate că da. Însă rușii sunt acum niște apărători pricepuți chiar dacă au arătat că nu au nici voință și nici pricepere în ofensivă. Apărarea rusa a fost una în adâncime, bine pregătită, cu câmpuri mari de mine, cu rezerve mobile, cu militari care s-au apărat dârz când au fost atacați. Istoria arată că spargerea unei asemenea apărări este foarte dificilă, chiar și pentru cei mai pregătiți atacatori.

 

În general, Wehrmacht-ul german din Al Doilea Război Mondial este considerată una dintre cele mai profesioniste armate la nivel tactic și operațional. Însă ofensiva germană s-a împotmolit la Kursk, în 1943, în fața unei apărări în adâncime bine organizată de sovietici. Afrika Corps a lui Erwin Rommel nu a reușit să străpungă apărarea aliata în profunzime de la Tobruk, în 1941, cu toate că avea superioritate aeriană si mult mai multe tancuri. La fel a pățit Rommel și în Egipt, în 1942.

De fapt, rareori atacatorii au reușit să spargă asemenea apărări. Armatele aliate cu superioritate aeriană zdrobitoare și superioritate numerica nu au putut trece de defensiva germană în operațiunile Epsom, Goodwood, Market Grden, la Monte Cassino, de-a lungul Liniei Siegfried, la Villers-Bocage. La fel s-a întâmplat și după 1945. Ofensiva blindatelor irakiene nu a avut succes în fața apărării chiar moderate a Iranului și viceversa, în anii 1980. A fel s-a întâmplat în războiul mai recent dintre Etiopia și Eritreea. Invazia israeliană în Liban din 2006 ne arată același lucru – ofensiva mecanizată progresează lent în fața unei apărări în profunzime și bine pregătite.

Spargerea defensivei se întâmplă, însă are nevoie de o combinație de abilități ofensive și un mediu permisiv creat de o apărare subțire, nemotivată sau fără sprijin logistic. Invazia germană în Franța, în 1940, a scos Franța din război într-o singură lună. Invazia germană în URSS a ajuns la porțile Moscovei într-un singur sezon. Însă ambele defensive au fost prost pregătite, cu forțe prea multe în primele linii, unde au fost lichidate mai repede. În 1967, armata Israelului a spart apărarea egipteană în Sinai în mai puțin de șase zile, însă egiptenii nu erau motivați și nu erau pregătiți de luptă. Apărarea irakiană din Kuweit, în 1991, a fost total greșită, iar soldații irakieni nu aveau instruire suficientă pentru a înfrunta SUA.

Poate că un atacator cu forța și antrenamentul armatei SUA ar fi reușit să spargă apărarea rusă din Ucraina. Însă este nevoie de foarte mult avantaj la nivelul motivației și instrucției. Ucraina nu a avut parte de așa ceva în 2023. Și nu este limpede dacă pană și trupele americane ar fi putut suficientă pricepere pentru a îndeplini un obiectiv atât de dificil.

Calitate versus cantitate

Va fi greu pentru Ucraina să spargă liniile ruse, având in vedere rezistența apărărilor în profunzime și bine pregătite în războiul modern. Vreme de secole, pentru asta a fost nevoie de condiții care nu sunt întrunite în Ucraina. Comandantul forțelor ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a caracterizat războiul drept un pat ca la șah, însă el crede că noile tehnologii ar putea permite o străpungere. Are dreptate la primul punct, însă nu și la al doilea. Armele care câștiga războiul sunt foarte rare în războiul terestru. Dificultățile ofensivei din 2023 nu s-au datorat unor arme foarte moderne și este puțin probabil ca o nouă tehnologie să schimbe radical războiul. Adaptabilitatea inamicului și posibilitatea de a ascunde trupe fac greu ca armele noi să înfrângă o apărare bine pusă la punct. Ucraina depinde de viitoarea susținere din partea Vestului, dar chiar și cu aceste ajutoare războiul va rămâne unul de uzură, dacă Rusia nu-și va pierde dorința de a lupta. Succesul Ucrainei necesită răbdare pe o perioadă lungă din partea Kievului și a aliaților vestici.

Ce înseamnă asta pentru viitorul războiului, în sens larg? Nu înseamnă sfârșitul manevrelor ofensive. Însă ele nu sunt ușoare. Necesită și permisivitate din partea apărătorilor, și pregătire buna din partea celui care atacă. Uneori ofensiva are succes: în 1940, 1967, 1991 și probabil se va mai întâmpla cândva, undeva. Iar, pe lângă, nepregătirea inamicului, este nevoie de echipamente, pregătire bună și ofițeri buni. Răsplata, când se întâmplă, este mare: Germania a ocupat Franța într-o lună, Israelul a înfrânt Egiptul în șase zile, SUA au cucerit Kuwaitul în o sută de ore. Însă condițiile nu sunt ideale aproape niciodată.

Situația aceasta duce la o dilemă pentru SUA. Armata a privilegiat calitatea în fața cantității. Asta a dus la o armată cu abilități și echipamente necesare pentru a exploata oportunități ofensive, așa cum s-a întâmplat în Kuwait și poate că se va mai întâmpla în viitor. Însă, dacă aceste condiții nu sunt întrunite și se ajunge la un război de uzura, armata de azi a SUA nu este construită pentru a suporta pierderile. SUA au pierdut sub 800 de militari în 1991 și puțin peste 23.000 în 20 de ani de contrainsurgență în Afganistan. Însă, în mai puțin de doi ani de război in Ucraina, fiecare tabără a înregistrat peste 170.000 de morți. Începând din 1980, SUA au produs 10.000 de tancuri Abrams. În Ucraina, cele două tabere au pierdut în doi ani peste 2.900 de tancuri. SUA au început acum să producă mai multe arme și muniție. Însă va fi uriaș de costisitor să produci arme scumpe în ritmul necesar pentru a susține pierderile mari ale Ucrainei. Și cum vor înlocui SUA pierderile în rândul militarilor profesioniști ucraineni?

Abordarea SUA este că axarea pe calitate poate asigura victorii rapide și decisive. Dar lecția din 2023 din Ucraina este că apărările în profunzime bine organizate rămân robuste, așa cum au fost în ultimul secol, iar, in acest caz, calitatea de una singură nu este suficientă pentru a asigura războaie scurte, cu străpungeri decisive și rapide, așa cum tinde să presupună armata americană. Calitatea este necesară atunci când ți se ivesc ocazii, însă este insuficientă pentru  garanta succesul. Dacă așa stau lucrurile, SUA ar trebui să-și regândească balanța dintre calitate și cantitate într-o lume în care ocaziile se ivesc din când în când, însă nu pot fi garantate.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

129 de Comentarii

 1. Ucraina alienată cu NATO și UE n-are cum și nici nu va câștiga războiul. Pentru că dreptatea e de partea rușilor și nazismul cu toate nuanțele sale va fi in sfârșit înfrânt!

 2. Nenea asta ne arata ce inseamna sa fii smecher pe bani multi si cum sa apuci un rahat de partea curata. Bate campii cu gratie.

 3. Rusii si-au batut joc de toti bosorogii generali americani, au sapat mecanizat 1.500 km x 3 de santuri minate ! Luati d’aci, din vena ! Acum au reusit sa le bruieze semnalul GPS, adica adio technologie. Americanii arunca cu sutele de miliarde pe geam, i-au alungat nord-coreenii, nord-vietnamezii si afganii !!! Puneti femei peste tot sa va conduca, viitorul este al dusmanilor, vad ca au apelat din nou la Vika Nuland !

 4. Rusia a cerut retragerea NATO…O cerinta fireasca… Nici nu incepea Operatiunea speciala a Rusiei daca NATO refuza
  intrarea in Ucraina… Dar Occidentul refuza cu incapatanare sa se retraga…Romanii NU vor sa iasa din NATO pentruca se tem ca pie4 Ratia de Parizer cu Soia de la NATO….Pacea vine doar daca se retrage NATO….Rusia este Suverana de 1000 de ani fiindca a invins Imperiile care au agrsat – o…Imperiul Mongol, Imoeriuk Suedez, Impriul polono lituanian, Imperiul Otoman, Imperiul Europei lui Napoleon, Imperiul Europei lui Hitler….In istoria sa Rusia a suferit infrangeri minore…Ca sa invinga Rusia s – a luptat in razboaie de durata 4…6 ani….Azi Rusia este in cea mai grea situatie din toata istoria ei…Ca sa invinga si sa ramana Suvetana Rusia trebuie sa poarte un razboi cu Imperiul NATO lung de cel putin 10 ani…Are spatele asigurat, Sudul asigurat, doar din Vest poate fi atacata…Pe o linie de front lunga de 1300 km…Imperiul NATO are tehnologie, dar NU are carne de tun…Cine e suficient de prost sa lupte pe front cu Rusia? Nici un singur pas la Vest de Nistru nu face Rusia…asteapta in Ucraina sa distruga Armatele NATO in razboi de lunga durata…Pana cand NATO se va retrage..

 5. Cu cat se cere mai repede afara din NATO….cu atat Romania va castiga…Problema e daca SUA va bombarda o tara care se retrage din NATO….Nu exista precedent…Din Colonialismul Occidental se iese doar prin Revolutii gen Revolutia bolsevica din 1917..

 6. Totul depinde de forta vie, adica de numarul de militari angrenati in razboi. Adica depinde de factorul uman.
  Rusii isi permit sa aiba permanent un efectiv mai mare de militari trimisi pe front drept carne de tun.
  Pe muscali nu-i intereseaza pierderile, cum nu i-a interesat niciodata in toate razboaiele. Are balta ruseasca peste mereu……[Rumburak]

 7. Hmmm,.. Eu cred că după ce america a intors foaia, acu UE este in pericol, căci se zvonește cum fermierii din Franța, Italia, Germania, Ungaria s-au ineles la a pleca la Bruxelles pentru a protesta la fța locului și a forța mîna borfașilor care sprijină războiul și distrug europa..Astea sunt cei siguri, dar poate se mai alătură alții..Deci evenimentele se precipită,..Ursula trebuie să-și pună pamperși,. La fel și lichelele ei,..rechte ăsta,.al nostru..

 8. fac jocul, de cand lumea. Daca se dorea razboiul se termina de mult. Insa rusii vor mereu pamant si pamant. Iar americanii vor sa vanda armament.
  Ati vazut fabrici serioase in tarile mici?
  Daca Europa nu dormea pe la baluri si valsuri, nu mai dorea Moscova sa se plimbe cu tancul pe la Paris…

 9. Acum autorul citeaza din o singura sursa dar din nou ghinion! La final iese iar ce spune de doi ani maestrul Radu Tudor. Un analist american, este drept nu de talia lui Radu Tudor desi a fost colonel (Douglas Macgregor) chiar si la pentagon a afirmat clar in prima zi de la inceputul operatiunii militare de acum doi ani ca Ucraina (eu adaug si nato) vor pierde razboiul. De atunci omul repeta aceasta afirmatie in fiecare zi sperand ca-l vor auzi si cei din congresul si senatul american. Ieri rusii au intensificat atacurile impotriva Harkovului deci vor si acel mare oras si se zice ca va urma si Odesa.Iar ucrainienii de pe front au inceput sa faca economie la munitie.In acest ritm Europa nu este in stare sa o produca nici macar pentru a-si completa stocurile proprii.

 10. Think-ologul asta, Stephen Fiddle, e un fel de Armand Gosu mai bine platit, ca e mai aproape de friptura oficiala. Numai tampenii debiteaza.
  Naratiunea oficiala e pentru prosti, ca smecherii de la butoane asta cred: ca poti sa pacaleti pe toata lumea, tot timpul.
  Impotriva avizului lui Mark Twain!

 11. Tomline, militiene pensionar tot cu afirmatii aiurea te produci pe-aici? Ce miliarde arunca americanii pe geam ca mai toate pica tot in curtea lor.

 12. Paradigma calitate versus cantitate este perfect valabilă şi în privința minții. Multe minți şi de proastă calitate, versus puține şi de calitate înaltă. Unde se află o parte şi unde cealaltă fiecare este liber să analizeze şi să tragă propriile concluzii. Am crezut, am sperat şi încă mai sperăm că ne aflăm de partea calității şi nu a cantității. Mai trebuie doar ca rezultatele concrete să o confirme. (Sau să o infirme.)

 13. Trebuie să-ți inconștient , să crezi că poți avea sorți de izbândă in negocieri teritoriale ,cu o putere nucleară de dimensiunia Rusiei, Ucraina face ce știe ea mai bine papă bani europenilor punând în colaps ireparabil economia acelor state,din acest război doar SUA și Rusia o sa câștige

 14. Clacsoane, militiene pensionar (mai sunteti salagenilor?) Nato nu are atatia oameni pregatiti pentru luptele in teren iar generalii lor cunosc acest aspect. Tocmai de aceea si-au convins conducatorii politici sa nu trimita trupe pe frontul ucrainian.

 15. @ Rumburak…Imbecilii tot fredoneaza ideea cretina ca Rusia nu ar pune pret pe viata soldatilor sai si ii sacrifica cu placere….Toata Media rumuneasca propaga imbecilitatea asta nazistoida….Este o minciuna, ca dovada Romania legionara a sacrificat 1,2 milioane de soldati romani fara nici un folos….doar ca sa ajunga in rahat, o tara invinsa care trebuie sa plateasca si despagubiri invingatorului…..Javrele nazistoide de fapt se oftica pentru infrangere…Rusia e tara Independenta si Suvetana pentru ca a muncit, a luptat, s – a sacrificat si a invins Mongolii, Suedezii, Polonezii, Lituanienii, Otomanii, Nazistii europeni…si vrea sa mai bata la nazisti inca o data…..De aceea admir poporul rus….si incerc sa demontez minciunile stupide contra acestuia .

 16. Tot mai mulți europeni își doresc independența , suveranitatea și identitatea țării lor ! Clica de la Bruxelles , nealeasa de nimeni , este tot mai abjectă și mai aberantă !!!
  ” Visul american ” s-a sfârșit , ” our democracy” este doar un cancer ” bun ” pe malul Potomacului !…Hey, gringo , go home !!!

 17. Axomane, cind Rusia a invadat Transnistria era clar ca va ataca atit Ucraina, cit si Moldova, pentru a le realipi Imperiului Sovietic si a putea impune conduceri care sa jefuiasca aceste noi colonii in beneficiul moscovitzilor!
  Analiza acestui ins este plina de miez, si reflecta cauze reale ale esecului contraofensivei ucrainiene, si lipsurile reale ale armatei ucrainiene. E o analiza lucida, care pune stavila inclusiv triumfalismului celor care cred in victoria Ucrainei. Omul nu lauda deshantzat armata ucrainiana, cum fac multzi, dar nici nu prezinta apararea rusa de nestrapuns, cum fac altzii. E de partea Ucrainei si Europei, dar fara a se lasa dus pe aripile visarii cu ochii deschisi!
  Dar si el uita elementul economic, care este vital intr-un razboi de uzura. Ucraina este mica, in comparatie cu gigantica Rusie, dar este si mult mai usor de sustinut, economic de catre UE si SUA. Rusia trebuie sa administreze zonele sterpe economic pe care le-a cucerit, in vreme ce in Ucraina economia functioneaza, chiar si daca si cu sincope, dar aliatii Ucrainei nu trebuie sa intretzina si economia ucrainiana, ci mai mult frontul! Si, in vreme ce Rusia trebuie sa utilizeze majoritatea resurselor economice pentru front, UE si SUA utilizeaza pentru Ucraina mai ales bugetele militare. care sint dispensabile, deci aceste cheltuieli nu genereaza inflatie prea mare, cum genereaza in Rusia!
  Bineintzeles ca Putin se poate incapatzina, si continua sa risipeasca ani de zile banii rusilor pentru aventura sa militara, dar nu cred ca economia rusa ii va permite sa mai reziste multa vreme. Rusia nu este nici macar in situatia Germaniei lui Hitler, care a creat o masinarie de lupta formidabila inainte de a declansa razboiul, si a intarit economia germana. Hitlerdoi a azvirlit Rusia slabita intr-o aventura militara si financiara ce risca sa se transforme intr-un sir de razboaie interne de eliberare a exact a acelei parti din Federatia Rusa de care depinde vital economia ei.

 18. Concluzii la rece: 1. UE se afla intr-o situatie dificila, dar ca sa gandim pozitiv, ii vom spune provocare. Provocarea e ca nu mai putem astepta sprijinul SUA daca la toamna castiga alegerile idiotul ala portocaliu, asadar UE trebuie sa preia initiativa impotriva Orcistanului! 2. Daca Ucraina a scufundat o vedeta a orcilor ieri, cand erau la fundul sacului cu munitia, stati sa vedeti ce le vor face orcilor de azi inainte cu cele 50 miliarde din partea UE!

 19. Se pare ca Marea Neagra nu mai este un”lac Rusesc”_pohta ce-au pohtit!Ingeniozitatea si curajul ucrainienilor desi cu mijloace modeste, au indepartat amenintarea ruseasca de tarmurile noastre,trimitandu-le flota in estul Marii Negre si in regiunea ocupata a Georgiei.Ma intreb-daca ar fi avut mijloacele materiale necesare de la inceputul razboiului,unde ar fi fost acum trupele agresoare?

 20. Toata vorbaraoa asta despre tehnologie este egala cu zero daca Ukraina NU mai are soldati. La cum au fugit ukrainienii din tara si cum se ascund de recrutare, ne dovedeste ca de fapt populatia considera acest razboi o prostie.
  Niste politruci isi sacrifica poporul pentru ambitiile lumii anglosaxone in frunte cu englezii si americanii.

  Politrucii ukrainieni continua acest razboi pentru banii veniti din occident pentru plata salariilor si pensiilor. Daca Occidentul opreste finantarea Ukraina cade in haos social in doua luni.
  Pentru a supravietui politic politrucii ukrainieni isi sacrifica propriul popor.

  Deageaba le dau arme daca nu au soldati …..ukrainienii nu prea sunt dornici sa mai lupte pentru americani. Au cam inceput si ei sa priceapa ca nu e razboiul lor…ci moartea lor…

 21. @Aiurea!
  Colonelul McGregor chiar stie cu ce se mananca razbelul. Cand era activ a fost comandant de batalion de tancuri in meciu’ din Irak. A povestit cum la un moment dat cand irakienii erau inconjurati a oprit focul spre disperarea colegilor mai infierbantati si a spus ca el nu a venit sa distruga inamicul, a venit sa-l infranga. Irakienii s-au predat si au fost luati prizonieri. Asta inseamna sa ai integritate si respect pentru viata, chiar daca e a unor adversari. O rara avis pe partea ailalta a garlei.

 22. @Roexit: Esti baiat destept. In toamna la summitul BRICS din Rusia vor sta la coada 34 de tari pentru a obtine aderarea la uniunea actuala de 9 state. Probabil ca procentul urias de resurse energetice si materii prime de pe glob vor fi administrate si coordonate de BRICS si nu de mafiotii de pana acum. Pacat ca in Romania nici un politician cu creieri si patriot (nici macar Sosoaca) nu vorbeste niciodata de BRICS. Este momentul ca Romania sa-si decida viitorul: cu ‘luzarii’ falimentari din UE sau cu castigatorii viitorului din BRICS?

 23. Razboiul e o chestie serioasa, implica distrugere , moarte,ura.Nu ar trebui sa se minta pe tema asta.Ucrainieni sunt in rahat puna in git,si mint sau isi mint populatia diabolic.La fel si NATO ,pentru care razboiu asta e ca un film la TV.Rusii sunt net superiori atit uracilor dar si NATO,din pacate.Doar faptul ca pentru nu stiu care motive ,Putin nu vrea sa incgeie acest conflict , Kievul mai este liber(ma rog liber de rusi ,dar ocupat de o banda de profitorice ii cam doare sub coccis de popor)

 24. o vorba de suflet romaneasca spune …..umbli cu porcii rimi cu si ca ei…

 25. de secole fratii au fost intaratati sa se lupte intre ei culminand cu WW I si WW II, iar daca pe unii atunci ii despartea limba pe cei doi din est limba slava indiferent de dialect tot slava este in loc sa-i tina in intelegere ii duce la moarte. Daca ma gandesc la comentariile unora si schimburile de amenintari viitorul in loc sa mearga spre bine pt ca occidentul a interzis cuvantul care va urma dupa Apocalipsa lui Ioan, penntru o mie de ani, atunci nu ramane decat sa speram ca nu vor folosi metoda Hiroshima si Nagasaki dinnou…

 26. @Autorul:
  Amice, esti pe langa:
  Istoriografia occidentala s-a inspirat din sursele sovietice, care nu erau de incredere.
  Rotmistrov s-a laudat cu inclestarea titanica pe care el a castigat-o la scor.
  De fapt, sovieticii au fost infranti grav, doar debarcarea din Sicilia l-a determinat pe Hitler sa abandoneze planul, care nu era rau si dadea rezultate.
  Iar in Africa de Nord nu englezii au fost mai buni, pur si simplu aveau acces la comunicatiile germane.
  Asa ca mai lasati legendele…

 27. Proverbu este: Daca te amesteci cu porcii te mananca porcii. Cu porcii ne amesteca tradatorii globalisti din partide si armata care sunt platiti de Sorosh tot din banii romanilor.
  Va venii Trump si se opreste tot. In ameruca va fi razboi civil contra evvreilor si apoi in europa care se va sparge in imperii. Imperiul franco german si Imperiul austriac.

 28. Foreign Affairs intoxica privind situatia de pe frontul ucrainean, si anume: rusii sub nici un motiv n-au fost lipsiti de „sprijin logistic”, trupele nu le-au fost nemotivate si n-a fost vorba „să-si apere pozițiile” la Kiev, Harkov și Herson, în 2022: tipii s-au retras de acolo, pur si simplu. Nu-i astepta nici o armata ucraineana, nu s-a dat nici o lupta. Era o chestiune de strategie, schimbata-n mers de Rusia, care n-avea de gând sa cotropeasca tara, n-avea de ce sa înainteze catre Lvov, oras istoric polonez, de altfel, ci sa-si apere populatiile din regiunile din Ucraina în care ele existau si erau crunt asuprite, din 2014, de care regimul de la Kiev. Putin facuse observia de bun simt, insa neluata-n seama de NATO, din cauza americanilor, a lui Robinette, ca Ucraina e-o tara artificiala, care ar trebui sa se descompuna-n partile-i componente, populatiile de-acolo-n nici un caz nefiind ucrainizate, asa-ncât atât Polonia, cât si Ungaria, România si Rusia însasi sa-si recupereze teritoriile istorice. Kiev, Harkov si Herson erau de zeci de ani in Ucraina, stat creat de URSS, de Stalin si Hrusciov (ultimul, chiar ucrainean fiind).

 29. Eu sunt dintre aceia care dau vina pe SUA. Ucrainenii au primit arme cu țârâita și în cantități insuficiente însă indiferent cum se termină războiul ăsta eu îi consider cel mai brav popor din secolul ăsta și sunt sigură că în final tot vor scăpa de ruși.

 30. @ Leana Popii , plingareato de urkaci , de ce nu te-ai inarmat cu ” cratita kalasnikov” sa mergi linga ” bravii” urkaci ? La fel de” bravi” erau si cind din 2014 ucideau rusi si plozi rusi ? Tot la fel de ” bravi” au fost si cind le-au dat foc rusilor alora la casa sindicatelor din Odesa ? Tot la fel de ” bravi” au fost cind au inchis scolile in limba materna a le minoritatilor ? Din 148 de scoli cu predare in limba materna (romana) cite mai exista acum ? Vai de capul tau . Asta ii inveti pe copiii aia carora le esti ” parfesoara” ?Reiterez ceea ce a spus marele Piersic , cel pe care l-am sarbatorit zilele astea : ” Ma tu eti proasta sau esti proasta ” ?Te asteapta ” Aleea Ingerilor ” in Donbass sa le pui o floare la capatii. Pestrita la mate mai poti fi. Dar ” Din coada de ciine nu faci sita de matase” !

 31. Cine nu-i bun la ceva, se face profesor, sa-i invete pe altii. Coti are o placere bolnava sa-i citeze.

 32. SCLAVETII SOVIETICI de pe forum inarmati pana-n dinti cu mereu alte pseudonime de front ii canta-n struna lu Marchievici care nu se mai fereste in a-i canta-n struna lu Rasputin citand din TERTI ILEGALI, precum AGENTUL care MINTE cu o nesimtire specifica speciei BOLSEVICE, intrucat STATUL SUVERAN Ucraina a primit initial PAISPREZECE TANCURI VECHI din Germania si apoi alte cateva zeci de la alte COLHOZURI BOLSEVICE si ceva MUNITIE!!! Dupa peste ZECE LUNI de MACEL BOLSEVIC SOVIETIC!!!

  Da, Ucraina a respins ATACUL CRIMINAL al Armatei ROSII care a incalcat TRATATE si NORME INTERNATIONALE, dar cu MIJLOACE PROPRII
  care s-au epuizat cu ocazia respectiva!!! Nu „apararea in adancime” sovietica e vinovata de STAGNAREA OFENSIVEI, ci PROMISIUNILE MINCINOASE ale ILEGALILOR care conduc SUA si Colhozul BOLSEVIC european!!! Aceste SLUGI RASPUTINISTE s-au folosit de AMENINTARILE
  lu Rasputin, TATUCUL lor care i-a primit la RAPORT in 2022, ca SA NU LIVREZE ARMAMENT GREU, uzand de un TERTIP MONSTRUOS, faptul ca livrand ARMAMENT GREU pot fi acuzati, cum s-a si intamplat, de „participare la MACELUL BOLSEVIC SOVIETIC de partea STATULUI SUVERAN Ucraina”!? Nu USA si statele colhoznice trebuie SA LIVREZE ARMAMENT GREU, ci FIRMELE DE ARMAMENT care sa fie PLATITE CU
  IMPRUMUTURILE IN ZECI DE MILIARDE DE DOLARI acordate de Bancile internationale cu GARANTIILE STATELOR mentionate, pentru ca TOATE AJUTOARELE ACORDATE Ucrainei NU SUNT NERAMBURSABILE!!!

 33. Ucrainenii deja înțeleg și singuri,că o încetare a focului pentru ei e sfârșitul..Se vor manca aprig unul cu altul..Nuland că vipera, a venit să „miroase aierul” dintre Zalujnyi și Zelenschyi..Banii investiți de gruparea Nulsnd și Clinton sunt împrumutați..Trebuie o dare de seamă..Rezultatul nu-i cam acela așteptat și nici capătul nu se vede..

 34. @ Dan Doran 11:49
  P.r.o.s.t.a.c, vezi că-n Conflictul din Transnistria, Urcacii au luptat de partea TransNistrenilor.
  Dacă nu venea Lebed să facă ordine, Rușii din Transnistria și Urcacii erau la Pișinău.
  Că deh, Urcacul știe să se gudure pe lângă stăpânul care-i aruncă un os de ros…
  Și „Basarabia e Urcaca” scrie pe panoul de la intrarea în Odesa, măRog…🤮

 35. Ukrainienii sant un popor divers de rusi care au venit si au acaparat triburile slave.Se vede din cultura si setea lor de Libertate permanent in istorie si din faptul Ca rusii i.au tratat divers de.a lungul istoriei.Trebuie sa recunoastem Ca au dreptul sa se aperte si sa.si castige acest drept ,mai ales,invingand sindromul Stokolm pe care rusii bolsevici l.au imprimat adanc in mentalul vecinilor. Eu nu spun Nici Ca Rusia nu trebuie sa existe Dar ea trebuie sa fie ,daca vrea vecinii aproape nu doar un pol militar ci si un pol economic care OFERA peosperitate,atractie si RESPECT pentru vecini.

 36. „mereu alte pseudonime” [charleston vasile, din Ojdula]

  Prostul este identificat prin lipsa de imaginatie, poporul roman o spune mai bland: „doar boul este consecvent” !

 37. “Istețule” atunci când masa critică de nătângi pe care te bazezi sunt la fel de “viteji” ca tine, doar din spatele tastaturii, nu te lansezi intr-un război contra rușilor care au prăpădit de-a lungul istoriei armate mult mai galonate decât a nazistilor ucrani

 38. Cu toate succesurile ei actuale, Rusia s-a dovedit o superputere militara slaba, ba chiar ridicola. Muscalii s-au facut de ras si le-a picat motzul de Armata Rosie invincibila.
  Dupa ce au sperat initial ca vor ocupa toata Ucraina in 3 zile, acum se screm din rasputeri deja de doi ani sa nu fie matrasiti complet din zona ocupata, trecand toata economia CSI in stare de razboi, cu probleme economice uriase. Mai mult, au ajuns sa se milogeasca de Koreea de N si de Iran sa-i ajute cu armament. Muscalii neajutati de acoliti sunt manga. Ca si in al 2-lea WW, cand primeau armament si munitie din SUA si Anglia, cand au fost la 1 cm de colaps.
  Ceea ce au rezolvat cu mare succes in acesti doi ani este ca Europa s-a urinat pe resursele lor de gaze si petrol. Fac acum o mare afacere vanzandu-le ieftin Chinei si Iranului.
  Unde nu-i cap, vai de picioarele cracanate ale Putinantropului!…..[Rumburak]

 39. Se pare ca occidentul nu pricepe niste elemente foarte simple: 1. Marimea Rusiei; 2. Conditile din teren; 3. Cantitea umana si materiala; 4. Foarte important, rusii considera ucraina a lor si ju concep sa o instraineze americanilor, germanilor si britanicilor (iar asta este o motivatie extrem de puternica?. 5. Calitatea armelor rusesti este destul de superioara, chiar daca pare mai simpla. Si ar mai fi…

 40. Succesele de la Kiev, Harkov și Kherson sunt doar în propaganda Li🌈ică.
  1) Rușii s-au retras de la Kiev fiindcă n-au vrut să distrugă orașul. Unde VITEJII Urcaci fugiseră și se ascunsesera prin subsoluri.
  N-A FOST NICIO BĂTĂLIE serioasă când Rușii au avansat spre Kiev, au înaintat ca-n brânză.
  2) Harkovul nu a fost ocupat de Ruși, doar încercuit pe jumătate. Rușii s-au retras din motive evidente, frontul era și asa prea lung.
  3) Din Kherson, Rușii iarăși s-au retras ordonat, cu jumătate de populație. Nu au fost lupte în oraș, era clar că Khersonul nu putea fi aprovizionat cu alimente și energie în respectiva configurație a frontului.
  Deci adevaratele SUCCESURI Urcace au fost:
  -ELIBERAREA zSoledarului și a FORTĂREȚEI BahmutZ;
  -AVANSUL de la Rabotino (Cinci CotetZe);
  -INOTUL DE RELAXARE TOTALĂ în apa caldă a Niprului, la Krynki…
  măRog…😜
  {●■● RăuPorKKaK-Stat MajoriZdu’ ■●■}

 41. o fregata ce costa aproape 80 de milio9ane de euro si citeva depozite de combustibil plus citeva avioane SU 35 plus 1000 de militari zeci de tancuri si trasportoare blindate sunt deja distruse doar ieri . inmultiti cu 360 de zile cit are anul.

 42. Cu toate EȘECURILE din Urcaca (să nu mai amintim Afghanistanu’), Li🌈icii (& sclavetZii din NATO) s-aU dovedit o superputere militara slaba, ba chiar ridicola.
  Li🌈icii s-au facut de ras si le-a picat motzul de Armata invincibila CĂND Urcacii conduși de generalii de la West Point AU FOST făcuți muci și terci la BahmutZ.
  De niște pușcăriași desculți, înarmați cu lopeți, conduși de un Bucătar.
  Unde nu-i cap, vai de MÂNA cu care cântă la pian 🥳ul Kievean.
  Podul Pivnichnii din Kiev îl asteaptă !…..măRog…😜
  [●●● RăuPorKKaK ■■■]

 43. Edward Mort ori Ciuropirtz: nu am auzit de ucrainieni care sa lupte in Transnistria. Dar chiar daca ar fi fost citiva, asta nu insemna ca Ucraina a atacat Transnistria, ci tot Rusia! Daca tu te duci si lupti alaturi de rusi la Adviivka, nu inseamnna ca romanii lupta alaturi de rusi, ci un simplu dobitok cu mintzile ratacite!
  NU! Rusia avea mereu intentia de a recupera fostele colonii sovietice, si a plasat strategic trupe in regiuni, pentru ca mai apoi sa faca imposibila aderarea la UE a acestora. Caci Moldova nu poate adera la Uniune daca nu rezolva problema cu Transnistria, si nici Georgia fara Abhazia si Osetia de Nord! Aici se intrevede geniul de intrigantzi ai kaghebistilor, care au stiut sa faca imposibile independenta regiunilor fugare de la Imperiul Sovietic, si raminerea lor in sfera de influentza a Imperiului. Putin este doar unul dintre intrigantzi, dar el nu e decit un biet pion, care pare foarte important, ca si Zelenzky.
  Nenorocire este ca Imperiul Sovietic a ramas foarte slab economic, in ciuda resurselor uriase si a reformelor partiale care ridicasera nivelul de trai al rusilor. Putin si camarila lui ar fi trebuit sa dezvolte si sa democratizeze Rusia, pentru a o face atractiva pentru fostii ei satelitzi, si abea apoi sa caute sa refaca Imperiul. Dar asa, toti vor sa scape din sfera de influentza a spoielii numite LUMEA RUSA, care e un soi de gropan fara fund, mincator de resurse si oameni. O lume terminata!

 44. Abordarea SUA este axarea pe CANITATE! Asta au făcut peste totA fost și baza doctrinei militare a generalului Colin Powell, copleșirea adversarului cu artilerie, covor de bombe, blindate. Cu toate pierderile devastatoare dacă nu poți ocupa cu infanteria un teritoriu nu ai realizat nimic. Dârzenia și sacrificiul, refuzul de a se considera învins a câștigat. În rest: După război, muți analiști viteji care nu au fost combatanți se arată.

 45. Ucraina dorește ceea ce a fost imposibil în ultimile două milenii:
  -un Shtetl in Europa!

 46. curand renunt sa mai scriu pe cotidianul si scriu pe alt mediu romanesc
  = plictiseala
  si n-am chef sa scriu prostilor aiurea
  (sunt 😀 un GENIU ne-inteles ! 😀 Gluma la o parte ! am alt mediu unde e si mai „liber” decat aici ! 🙂 )
  Vreau sa schimb mentalitati … subtil si smecher ! IQ=?
  COTIDIAN-ul are limite de „cat se poate scrie” … inteleg ! Nu depinde de el !
  de aceea o mutare ca de la EvZ aici e inevitabila de-indata ce nu ma mai pot juca !
  Fiecare ziar are cultura macro-biotica a lui ! COTIDIAN-ul la fel !
  ETC !
  De ce-o fac totsi daca nu pentru bani sau „razboi hybrid” 😀 ?

  din plictiseala ! pura plictiseala !

  MAGA !
  (am si probleme cu „TEXAS”-ul … se incerca o deturnare care trebuie pre-blocata ! 🙁 si-i nevoie de repatratii …acolo ! 3301!)

  Daca nu voi mai scrie pe acici curand 😐 … pariul pe TRUMP e deja castigat ! 🙂
  incodata MAGA ! ❤️❤️❤️

  las locul searbadelor insa taman pe mintea mioriticului comentarii baramburit simpliste ale altuia non-genial 🙂 ! ❤️😎🤞

 47. Merita sa amintim aici succesurile invincibilei Armii Rosii in Afganistan, de unde muscalii au plecat batuti mar si cu coada intre picioare de catre mujahedinii ale caror trupe mecanizate erau formate din cai si magari.
  Si in Afganistan moTZul muscalilor le-a cazut rau de tot, desi f kala muscaleasca avea moTZul foarte rosu si mandru.

 48. Prin ce zici nu faci decat sa demonstrezi ca
  a apuca-o PE OCALE GRESITA
  nu functioneaza indiferent de IDEOLOGIA celor care incearca ! POPOARELE , unele nu se lasa invinse
  si daca asa intim vor … nu conteaza ca lupta in SANDALE !
  USA a piedut massiv si armament si bani si „OBRAZ” in Afghanistanul care i-a invins descult ! USSR la fel ! 🙂

  😎N-au reusit CAPITALISTII yankei unde inainte nu reusisera inainte COMUNISTII rusi !😎
  -ai aratat un ADEVAR PEREN ! ❤️❤️❤️

  Societatea are legile e, independente de IDEOLOGIA care PROFITUAL vrea sa le faca sa para MANIPULATORIU ne-naturale ! 🤔🤔🤔

  IQ=?
  😉

  [BRICS-ul va invinge vestul care se deja credea dinastic-bancar intr-o PARADIGMA ETERNA ! MARX a avut dreptate ! De aceea azi capitalismul vestic se indreapta prin NEO_MARXISM 😐 TIPTIL spre … PLANIFICARE CENTRALA … fascism modern !]
  Mediteaza calm si citit …pe cele care sub ochii nostrii se intampla …daca te duce (nu pare!) bybylika ! 🙂 ]

 49. Ai un stil aparte … ❤️❤️❤️
  se vede cals SCOALA … RAND Corporation si de ce „organizatia” avea atate de spus POLITIC-MONDIAL in trecut
  inaintea 911 si preluarea USA intr-o lovitura de stat de catifea de
  NULANDIERII
  care-o azi-vizibil distrug ca IMPERIU ! 🙁

  QUO VADIS USA ? 🙁
  (cu sincera tristete o spun ! unde-i AMERICA de altadata ? asta de azi NU mai merita respectul ! 😐 🙁 )

  MAGA ! = sa vedem ce ne aduce, ALTCEVA, viitorul
  [daca ramane asa, E DE FOARTE VIZIBIL: RAU!]

 50. „Se pare ca occidentul nu pricepe niste elemente foarte simple: 1. Marimea Rusiei”

  N-are cum, Rusia se intinde de la Occident pana la Occident, o suprafata de neimaginat. Oricum, occidentalii n-au prea multa imaginatie, ei scot bani din cea mai veche meserie, din exploatarea femeilor, alta n-au mai gasit, au venit altii sa le arate.

 51. Dan doran…
  Ziarist wannabe..esuat in Lalesti 😂
  Nu in Puiesti targ nici macar in Cristesti (au asfaltat rampa)

  Ba esuatule tu nu poti veni cu contra argumente fara sa insulti??
  (editat) cu mintea ratacita esti tu…

  Daca misteaux te baga in seama asta nu inseamna ca esti inteligent.

 52. @ Dan Doran si inca vreo doi il plang pe Hitler si azi….Bre, (editat), URSS castiga Razboiul cu Hitler si singura!! Dar Hitler NU era singur, alaturi de Hitler a fost Romania, Italia, Ungaria, Bulgaria, SUA la inceput, Japonia si toate scursurile naziste din Europa….Va ofticati ca v – a batut Rusia…..URSS s – a retras din Afganistan la lumina zilei, dem , cu soldatii in pas de defilare si Steagul in frunte…NATO s – a retras, de fapt a fugit din Afganistan noaptea ca hotii, in debandada…radeau afganii de ei.

 53. Forțele ucrainene să reziste în fața unui inamic superior numeric ? Efective actuale Ucraina 880 000 ( declarație Zelensky ) Rusia efective 600 000 ( declarație Putin )

 54. CUM i-a calmat PUTIN pe CECENI ?

  Nu puteau cu infinit mai putini bani face asta americanii (dogmatici 🙁 ) cu AFGHANII ? 🙁 (castigand GEOGRAFIC nu moral locul!)
  NU !
  Pentru ca ei „cred” intr-o OBLIGATA „MORALA” prote$tant-demogog-teoretica 🙁
  fasificata de ei insisi, practic-real
  prin LGBTQ-uism si WOKE-ul anti-cultural-american ! 🙁

  USA un imperiu care vizibil putrezeste din interior ! 😢😢😢

  POLITIC DEZBINAT -> urmarile le vede orice ne-implicat de pe margine !

  USA e deja intr-o criza care-o va rupe, nu teoretic parlind ci posibil practic, in 2-oua !
  Asta-i cu adevarat 🙁 TRIST !

  Toate … de la pseudo-religionismul quacker absurd yankeu ! Demodat azi ! insa inradacinat americaneste in „system” ! 🙁
  🙁 (fals! in timp ce striga strident „adevarul” … [„lor”] 🙁 )

  DE ce-i liniste majoritar democratic in CECENIA, azi ? 🤔🤔🤔

  (oare „win-win”-ul si „tit-for-tat”-ul nu e demostrat deja matematic-teoretic ca: NATURAL – ANIMALIC optimal ?)

 55. @s:
  Prost stii sa faci socoteli.
  Asta te recomanda!
  …Ai datorii la intretinere, sau te ajuta Partidul sa iesi din iarna?

 56. Din nou Rollasonata dez axon nata s-a autodemascat ca fiind Cpt core/Core prin ONOMATOPEEA cu „tipul”!!!Se amusineaza cu ticacalosu
  care niciodata nu a atacat-o pentru STALINISMUL ordin Narr transformat in RASPUTINOIDISM ordin Narr…

  ARMATA ROSIE s-a blocat la portile Kievului, pra ma-tii lor datorita convingerii dez axon natului Rasputin in „operatiunea fulger de speciala”, la fel cacamaradul lui ILEGAL BOLSEVIC Hitler, ignorand IARNA, EROISMUL POPORULUI UCRAINEAN si LUNGIREA LA MAXIM A
  LINIILOR DE APROVIZIONARE A COLOANELOR DE TANCURI!!! Pra ma-ti ie rollasonata, eu NU SUNT MILITAR si deci NU AM EPOLETI si NICI „praf stelar” pe ei, dar stiu sa CITESC REALITATEA pt. ca nu sunt SCLAVETE al IDEOLOGIEI GENOCIDULUI ca tine si CLONELE tale!!!

  BEST ii INUMANE, SATRAPUL BOLSEVIC pe care il IDOL LATRAizati si-i sorbiti MONSTRUOZITATILE MISTIFICATOARE practica in STATUL SUVERAN Ucraina DISTRUGEREA INFRASTRUCTURILOR CIVILE si GENOCIDUL, asemanator cu CAMARADUL sau Hitler cand A ATACAT LA ORDINUL
  lu Stalin IMPERIUL COLONIAL SOVIETIC la 22 iunie 1941, cele mai mari CRIME CONTRA UMANITATII fiind comise in JUMATATEA SOVIETICA a Poloniei si in „republica sovietica socialista ucraina”!!!

  Intreaga zona de unde s-a pornit OFENSIVA UCRAINEANA pe directia Crimeea era dependenta in ce priveste APROVIZIONAREA CU APA A MARILOR ORASE de Crimeea, exemplu fiind Nicolaiev-ul cu CINCI SUTE DE MII DE LOCUITORI, Rasputin dand ordinul CRIMINAL DE A TAIA
  APROVIZIONAREA!!! ZECI DE MII de CLADIRI DE LOCUIT DISTRUSE, UZINE DE APA, TERMOCENTRALE si ATOMOCENTRALE si voi, ne volnicilor acuzati Isrealul ca LUPTA CU TERORISTII HAMAS in razboi de gherila urbana, TERORISTI ISLAMISTI MONITORIZATI de AGENTII SOVIETICI
  din organizatia „umanitara” a ONU, UERWA, despre care am vorbit si CAMARADU vostru Mark Kiev-ici nu a scos un cuvintel!!!

 57. „Spre exemplu, dacă SUA ar fi trimis avioane F-16, rachete cu rază lungă ATACMS sau tancuri Abrams, se spune că Ucraina ar fi reușit să spargă liniile ruse.”
  De ce trebuie/trebuia sa trimita arme catre Ucraina??? De ce nu-si vede de homleshii care sunt cu milioanele pe strazile murikane? Sa stea la ei acolo, nici macar nu sunt vecini aici. S-au intins ca o pecingine, ca buba neagra pe tot globul, Satana lucreaza din plin.

 58. Imi plac explicatiile astea academice si semi-inteligente despre cum „ne-au tras-o”. Indiferent cum explici oricum ai fost f… !

 59. spunea cineva ” Si eu am vrut-o pe Gina Lolobrigita , numai aca au avut-o altii” ! Asa-i si cu Abramsurile ATACSM , F-16…..Iar urkacii ar fi bine sa-i ceara armament lui Boris johnson.ca daca nu-si baga zabaucul ala coada , era pacea incheiata si liniste ….

 60. Rusia s-o fi intinzand de la Occident las Occident, dar prost0vanii filorusi uita ca Siberia are o densitate de 1 bou/km patrat.

 61. Citind Istoria :
  „Heinz Guderian l-a întrebat pe Hitler:

  Este cu adevărat necesar să atacăm la Kursk și, până la urmă, neapărat în est și în acest an? Credeți că toată lumea știe măcar unde este Kurskul? Lumii întregi nu-i pasă dacă noi cucerim sau nu Kurskul. Care este rațiunea care ne forțează să atacăm în acest an la Kursk, sau, și mai mult, pe frontul de răsărit?
  În mod surprinzător, Hitler i-a dat dreptate:Știu. Gândul [la atac] îmi întoarce stomacul pe dos.
  Convorbirea s-a terminat cu o hotărâre abruptă: Operațiunea Zitadelle a fost amânată până la mijlocul lunii iunie.
  Amânările succesive ale atacului german au oferit sovieticilor răgazul necesar să se pregătească din ce în ce mai bine, în patru luni Armata Roșie transformând punga într-una din cele mai puternic fortificate regiuni din istorie. Soldații și civilii sovietici au îngropat aproximativ un milion de mine antipersonal și antitanc și au săpat cam 5.000 km de tranșee pe o adâncime de 175 km. ”
  faptul ca ofensiva ucrainiana a tot fost amanata,a permis inamicului sa se fortifice

 62. Rusii au castigat toate razboaiele dar l-au pierdut pe ala cu nivelul de trai, spre deosebire de cei asa zis infranti..

 63. Mai pe scurt, ocraina dorește nucleare și nu știe cum să se ,,esprime”, vrea și ăla boris a lu’ johnson niște boabe, dar mai cătinel că nu mai e el la butoane ? Noi, ca niște sclaveți de sclaveți vrem și noi dar doar gașca lu leanța popii e mai guralivă în acest sens, restul, vrem PACE , măi animalelor ! SLAVĂ PĂCII, măgarilor ( liber de la ciocio(lacu, lina) noastră !

 64. Axoane, eu nu îl plîng pe Hitler, ci demonstrez că imitația asta de Hitler care este Putin nu a fost în stare să învețe nici din reușitele, nici din eșecurile primului! Dacă ai da la o parte ideologia aia neroadă, care te orbește, ai vedea că acțiunile eroului tău principal seamănă pînă la identificare cu cele ale lui Hitler, inclusiv ideologic. E drept,noul Hitler nu mai face genocid pe față, ca predecesorul sau, dar susține, ca și acesta, superioritatea de rasă și cultură a rușilor, de data asta. Și, tot ca și acesta, cauta să extindă spațiul vital al Rusiei, pentru a înrobi națiuni care să slujească Lumea Rusă.
  Mishteaux, tu ești chiar un geniu neînțeles, pe bune. Neînțeles de oameni, de zei, de guguștiuci, de cîinii vagabonzi, de academicieni și de gramatica limbii române! 😂 Nu cred eu că te retragi, dar vei posta sub alte pseudonime, la fel de fistichii. Dar măcar poate îți scurtezi din producții!
  Gogutza, mai taci, mă!

 65. „filorusi uita ca Siberia are o densitate de 1 bou/km patrat”

  Dar sunt boii care trebuie, pusi la rece. Deh, unii vor aglomeratii de oameni fara culoare (negru nu este culoare), care sparg vitrinele magazinelor din centru sa-si faca rost de posete Vuiton fara ca politia sa apere proprietatile.

 66. Totzi trebue sa intzelegetzi inclusiv Rushii ca U-Kraina nazista vrea sa EXTERMINE Rushii dupa care sa ucida shi Romanii, Chinezii, Indienii, Africanii, Latinii shi alte „rase inferioare”. Recent Chinezii au intzeles asta shi au spus clar ca vor ajuta Rushii caci stiu bine ca dupa Rushi urmeaza shi Chinezii la exterminat. Daca U-Kraina nazista ar fi reushit sa strapunga limiile Rushilor foarte probabil Rushii ar fi inceput sa foloseasca armele nucleare, chimice shi bacteriologice stiind bine ca exterminarea tuturor Rushilor va fi consecintza victoriei nazishtilor U-Krainieni. Romanii din nefericire nu-shi dau seama cum au observat Chinezii ca nazishtii din U-Kraina nu se vor opri la Rushi. Eu sunt nevoit sa aflu din presa Indiana, Hindustan Times, cum sunt uccishi Romanii din Bucovina caci presa Romana este cenzurata shi ascunde adevarul. Tot Hindustan Times publica, audio shi video, discursurile nazistului Zelensky inrada nazista de la Kiev in care el spune clar ca planuieshte exterminarea poporului Roman numit de el „inferior” de „rasa Latina”. Acele discursuri sunt cenzurate inclusiv de presa din SUA. CNN transmite vizita lui Biden la Kiev. Biden spune ceva shi apoi transmisia CNN se intrerupe brusc. Continuarea apare pe Hindustan Times: Dupa Biden vorbeshte Zelensky shi el spune ca va extermina poporul Roman.

 67. ,,Rusia trebuie sa administreze zonele sterpe economic pe care le-a cucerit, in vreme ce in Ucraina economia functioneaza, chiar si daca si cu sincope”-11.19, ,,eu nu îl plîng pe Hitler” 16.45 , hai mă, las-o jos că măcăne, n-ai tastatură cu diacritice, deh, e grele, da toată ziua ești p-aci, recunoaște că ,, sterpele ”(ahahahahah!!!) economice erau de succes dacă amerlocii le luau, iar la 16.45 nuuuuu, nuuuu și nu. tu nu-l plângi, doar îl lingi și oftezi că nu ,,ierai” și tu și măicuța ta într-un lagăr de muncă ,,hitleroid”, cum de fapt ești și acum în alt lagăr (amerloc) ? Așa pentru cultura ta ,,jenerală” ( de 4 stele ) câți locuitori a avut Mariupol și câți are acum ( de ce nu pleacă toți locuitorii din Crimeea, Donbas, Lugansk etc, etc dacă sunt iubitori de pianizd)? Cum l-au lăsat ocraineeni tăi mult iubiți și cum arată acum? SLAVĂ PĂCII, ,,sterpelor” !

 68. Hai măi, tibilică, 16.15, recunoaște că-ți curg balele ,,dupe” o ,,prostitrusă ” rusoaică de vreo 6 000 de parai pe oră de pe la o ,,moskva”, sigur , tu mare capitalist, ai putea să o ai , preț de vreo 2 secunde, da nu te lasă conștiința de lingător de funduri amerloce, punga ta, ,,ideolojia” și timpul, unde ai mai avea tu ,,trajere” de inimă să postezi p-aci , parcă ai fi un prepuliceanu de la diji ! tudore , de la haznale3 , tu ești , mă? SLAVĂ PĂCII, trollilor ! v

 69. @Axon
  Esti stupid, ca de obicei:
  Daca Germania nu a fost singura, nici Rusia n-a fost:
  Rusii reprezentau cam jumatate din populatia URSS, restul celelalte popoare care au platit greu victoria.
  Si este evident ca urss, a doua cea mai criminala entitate din istorie( dupa China comunista) nu putea face absolut nimic singura contra Axei.

 70. Motivul principal ptr care Putinantropul a decis invadarea Ucrainei n-a fost:
  -Intentia Ucrainei de a intra in NATO si UE
  -Nici ,,denazificarea”
  -Nici ajutorarea rusilor separatisti din Donbass
  MOTIVUL PRINCIPAL ESTE ACESTA:
  FRICA PUTINANTROPULUI DE NIVELUL CRESCUT DE TRAI AL UCRAINENILOR, DEJA VIZIBIL IN URMA CU DOI ANI DATORITA DESCHIDERII UCRAINEI CATRE EUROPA.
  Era un exemplu periculos ptr imperiul putinos ptr ca si alte state din imperiul rus sa nu urmeze exemplul Ucrainei, astfel incat din imperiul mujicilor sa se aleaga praful.
  Invadarea Ucrainei este o actiune disperata a putinantropului de a incerca refacerea fostului imperiu sovietic si de a readuce sub jug fostele gubernii sovietice.

 71. „VAI DE CAPUL APĂRĂRII RUSE! TÂLVĂR PREGĂTEȘTE „BATALIONUL DE COMANDO”(oare câți amatori o fi găsit?) (asta-i așa de dragul invincibilei armaDa de stalingrad )- adevărul e că :USA NU POATE BATE RUSIA PE DON,PE NISTRU,PE NEVA -ETC !DAR POATE BELI UE DE PARALE ! CINE PLĂTEȘTE ARMAMENTUL AMERICAN ? UE PLĂTEȘTE ! proștii europei umple cu bani traista-pardon -poșeta URSULEI -URSULICA SE DUCE LA ÎNTÂLNIRE CU „HAMERICANUL” ȘI CUPRINSĂ DE FRISOANELE ADMIRATIVE LASĂ POȘETOAIA CU BIȘTARI-AMERICANUL O IA ȘI ÎMPARTE SUMA COMPANIILOR DE ARMAMENT-CURAT RESPECT,CURAT„-EGALITATE-=! SĂ DUDUIE UZINELE DE PRODUS „UNELTELE MORȚII ȘI SĂRĂCIEIORBAN A ZIS CĂ DĂ ȘI EL DAR LA SĂRBĂTOAREA DE SF,WAITT-MAN-! CE BUCURIE PE EUROPA -numa că ursula a înțeles altceva așa că ORBAN-NAGYOM FINO MAGYAR ORSZAG!

 72. De ce si pentru ce atata vorba? De cand e haul si paraul se stie ca daca esti mic singura sansa pentru a nu fi mancat e sa fii ori toxic, ori desgustator. Ucrainei ii trebuie doar armament nuclear ca sa moara cu rusii de gat sau sa-i convinga pe rusi sa plece calmi la ei acasa. Altfel nu se poate.

 73. 17.49, așa e , nivelul era ridicat, de-aia se cântă la ei la pian fără mâini ! De bine ce le era ,,ridicat nivelul de trai” din 52 de meleoane pe la 1991 au mai rămas 38 în 2022 (februarie ) din care , de bine de ce le ,,iera” vreo 8 sunt prin ieuropa sclavi sau pomanagii, restul , vreo 9 sunt deja în Patria lor MAMĂ ! Restul, e can-can !Așa , pentru a-ți susține argumentele, de ce mai e populată Crimeea , Donbass, Lugansk, etc, etc de vorbitori și de cei care gândesc în RUSĂ și nu în ocraineeană( limbă falsă, artificială) dacă ,,nivelul” e așa de ridicat? Să-ți povestesc că marii ridicați ocraineeni , ridicau prin moldova case cu 300 de EURO pe lună (salariu ) ? Că și acum sunt o grămadă de vânzători pe la multihoțomanele multinaționale de pe cociocul nostru care au salariul minim pe economie pe la noi? SLAVĂ PĂCII, ridicăcaților !

 74. „NIVELUL CRESCUT DE TRAI AL UCRAINENILOR, DEJA VIZIBIL IN URMA CU DOI ANI DATORITA DESCHIDERII UCRAINEI CATRE europu!” mai ales a ucrAinencelor tinere ajunse ÎN america și europu -în înaltele „KRIVATURI”???

 75. „VAI DE CAPUL APĂRĂRII RUSE! TÂLVĂR PREGĂTEȘTE „BATALIONUL DE COMANDO”(oare câți amatori o fi găsit?) (asta-i așa de dragul invincibilei armaDa de stalingrad )- adevărul e că :USA NU POATE BATE RUSIA PE DON,PE NISTRU,PE NEVA -ETC !DAR POATE BELI UE DE PARALE ! CINE PLĂTEȘTE ARMAMENTUL AMERICAN ? UE PLĂTEȘTE ! proștii europei umple cu bani traista-pardon -poșeta URSULEI -URSULICA SE DUCE LA ÎNTÂLNIRE CU „HAMERICANUL” ȘI CUPRINSĂ DE FRISOANELE ADMIRATIVE LASĂ POȘETOAIA CU BIȘTARI-AMERICANUL O IA ȘI ÎMPARTE SUMA COMPANIILOR DE ARMAMENT-CURAT RESPECT,CURAT„-EGALITATE-=! SĂ DUDUIE UZINELE DE PRODUS „UNELTELE MORȚII ȘI SĂRĂCIEIORBAN A ZIS CĂ DĂ ȘI EL DAR LA SĂRBĂTOAREA DE SF,WAITT-MAN-! CE BUCURIE PE EUROPA -numa că ursula a înțeles altceva așa că ORBAN-NAGYOM FINO MAGYAR ORSZAG!

 76. Toti se dau cu ” curul de pamint” , pro rassia , pro ukruina .Mai bajeti ” diestepti ” voi ati studiat istoria ? Macar pe wiki ? Cind eram ” meletar ” suna goarna asa tata ,tata, ” scoala-te , scoala-te puturosule ” . v Voi chiar nuauziti goarna ? Sau o auziti doar pe a licuricilor . Aferim . Bravos Natiune. Daca se intimpla si ajung rusii la granitele noastre , citi din voi veti mai avea coloana vertebrala ? ” Eu nu strivesc corola de lumini a lumii” ! Voi ?Poate ca-s ambiguu , dar puteti citi printre ” rinduri” , cum ar spune @ misteaux

 77. @Dorel Doran- Dorele, daca nu ai habar despre multe evenimente politice nu inseamna nimic altceva deca ca esti un igorant si ar fi mai bine sa-ti vezi de treburile tale in alta parte. Iar sa-ti faci un merit din ignoranta TA este pur si simplu PROSTIE PATENTATA. TeRog , de aceea, spune-mi numai daca ai voie, ce grade ai luat la Padure ? Ca dupa aroganta pari afi absolvent de la Spirtu Hare! Hare-Hare -Krishna !

 78. Întrebătorule: Zonele ocupate de ruși sînt permanent bombardate de ucrani, și de aceea nimeni nu investește în ele, nici măcar oligarhii ruși, și de aceea sînt sterpe economic! Dacă nu erau cotropite de rusnacii lui Volòdea cel ku Kapul Haihui, nu mai erau bombardate, și rămîneau rentabile! Ești o loază, la Economie! 😂 Pînă și AZOVSTAL, care era un mare combinat metalurgic este terci, dar familiile foștilor muncitori, ramase pe loc, trebuie întreținute, ca și milioane de alte familii din zonele ocupate, și bugetul Rusiei s-a dus exact pe aceste cheltuieli! Dacă trebuiau administrate acele zone devastate de autoritățile de la Kiev, era cheltuiala lor! Dar Kievul administrează zone libere și nedevastate, deci aducătoare de profit! Mai învață, înainte să scrii prostii!
  Apoi, Ucraina e susținută de UE și SUA, cele mai puternice entități economice de pe planetă, spre care fug milioane de refugiați și migranți, datorita bogăției lor și a drepturilor acordate de acestea! Aceste entități pot susține Ucraina cu arme și bani peste zece ani, în vreme ce rubla rusească deja s-a prăbușit, și asta prevestește criza. Tu faci caz, alături de alții, asupra imenselor bogății naturale ale Rusiei, dar uiți ca și Africa colcăie de bogății naturale și nu are ce face cu ele, ci trebuie sa le vîndă pe nimica celor care știu ce să facă cu ele! Rusia e nedezvoltată , căci s-a bazat întotdeauna pe export de materii prime, iar războiul o seacă de muncitori și o îndatorează ,mai ales către China. Chină care nu o poate ajuta militar, căci ar pierde piețele occidentale, vitale pentru ea! Capisci?

 79. @axon:

  Ca de obicei, bati cimpii.

  Rusia bolsevica, aka URSS, nu a fost singura in razboi ci a avut de partea sa practic intreaga lume. Daca nu ar fi fost ajutorul Aliatilor, URSS era istorie nu mai tirziu de 1942.

  Germania a avut URSS aliata in prima parte a razboiului, intre 1939 si 1941. Dupa aceea, singurul aliat adevarat a fost Japonia. Restul au fost niste pioni, care s-au grabit sa fuga, atunci cind a devenit clar ca Germania pierde.

 80. @Ivan Yapandrum:

  Nu a fost numai aminarea ofensivei, care a permis consolidarea apararii ruse, in final determinind esecul Germaniei.

  In Germania, pe tot parcursul razboiului, a activat o organizatie de spionaj, extrem de eficienta, niciodata descoperita, condusa se pare de cineva originar din Bucovina. Aceasta a reusit sa transmita sovieticilor planurile ofensivei preconizate de germani. Atunci cind ofensiva a fost, in fine, declansata, radio Moscova a transmis in emisiunile sale informatii, care aratau ca URSS este la curent cu planurile Germaniei. Acest fapt a demoralizat profund conducerea militara germana.

  Cu toate acestea, se pare ca ofensiva avea sorti de reusita. Germanii au distrus o mare cantitate de material militar sovietic. Totusi, ea a fost intrerupta la ordinul lui Hitler, preocupat de evolutia din teatrul Mediteranei. Von Manstein spune aceasta in cartea sa Victorii pierdute, tradusa si in limba romana.

 81. „Dan Doran spune:
  02 FEB. 2024 LA 16:45”

  Ai voie sa crezi e vrei ! Insa : Conteaza ce vrei/crezi … tu ?
  😀 Adevarul e … ca cum … am venit asa plec -> din plictiseala si
  un pic de BRAINSTORMING (mai sti ?) pe care palavragind nu l-am avut ! 🙁 aici! 🙁 )
  Exista in net destule arhive unde-am fost si-am plecat … [Q] Intreaba-l pe Cornel !]

  Tine minte @Doran[=naroD@] : Candva, pentru oricine … SE FACE TARZIU ! 😐
  Pleaca !
  [USA deja simte trisst asta ! 🙁 ]

  „NINGE PE FED !” 🙁 🙁 🙁 (TEXAS dincolo de rau ! 3301 )

 82. In 2024 se va alege praful din punct de vedere economic, militar, mediatic, finaciar de Occdient. Dolarul va avea valoare unei frunze cazute din pom toamna. Si euro va rugini si va cadea si el. Cine e destep va cumpara rapid Uncii de AUR. Cu alte cuvinte din sus de pe roata Satan Occidentul va ajunge sub roata. Adio Satan Israel, Satan USA si Satan UE cu ale lor societati razboinice la adresa altor popoare, LGTB si inchideri si demolari de biserici fara respect fata de Sfantul si Bunul Dumnezeu. Nu uitati ca Soarele rasare mereu de la Rasarit. Aliluia.

 83. Ne spune și când a fost vreodată spartă apărarea rusă pe frontul terestru în ultima sută de ani?
  Războiul de uzură poate fi câștigat doar de cel care poate acoperi pierderile – exact ce nu poate face Ucraina.
  F-urile se doboară cu SAM-uri, nu cu avioane, iar Rusia are cele mai bune SAM-uri din lume.
  Ucraina a pierdut cel mai mult atunci când a aplicat tehnicile militare SUA (NATO), pt că aceasta nu știe să poarte decât războaie împotriva armatelor slabe (istoria arată că SUA a pierdut în toate războaiele unde a avut în față o armată relativ bine pregătită, or forțele armate ruse formează poate cea mai bună armată continentală); dovadă sunt toate idioțeniile debitate de al de moș izmană care cică au fost mari generali prin studiourile media deținute de corporații.
  Un general care nu știe că un război este mai mult decât o confruntare militară n-are ce căuta în fruntea unei armate.
  Ucraina a înregistrat peste 500 mii de soldați decedați pe când în tabăra rușilor e greu să găsești probe pentru mai mult de 50 mii (sunt documentați 1 mie de ruși morți în ultimele 2 săptămâni pe când Ucraina pierde spre o mie / zi – douj de mii în ultima lună); calculele arată că SUA ar pierde până la 3 mii pe zi – o rată pe care nu o poate susține.
  Nu există „calitate” în SUA care să fie dată Ucrainei și pe care Rusia să nu o aibă deja.

 84. Ics, apărarea rusă a fost spartă de armatele germane, cînd au atacat Uniunea Sovietică. Iar dacă nu primeau ajutor masiv angloamerican, rușii, în ciuda imensei lor populații nu ar mai fi putut recuceri fostele colonii, care ar fi fost astăzi independente.
  Armatele lui Hitler erau mult mai.puternice și mai bine pregătite decît cele sovietice, și ar fi putut cuceri întreaga Rusie Europeană, iar capitala Rusiei, dacă ar mai fi existat, s-ar fi mutat pe la Tomsk dau Irkutsk!
  Astăzi noul Imperiu Sovietic nu.mai are suportul Marilor Puteri Economice, ci doar al Chinei, care nu se poate implica direct fără să ajungă la faliment. Practic, acum se întîmplă ceea ce ar fi trebuit să se întîmple acum peste 80 de ani: Rusia trebuie să lupte contra Europei, nu contra unei singure armate invadatoare. Și astăzi ea, Rusia, este noua națiune promotoare a rasismului și neonazismului, pe care spune că le combate. Nici măcar statutul de Mare Putere Nucleară mu poate salva Rusia, căci Europa a atacat-o mai ales cu sancțiuni economice, și firava economie rusă, bazată pe exporturi nu.poate rezista.
  Rusia pierde.

 85. @ics:

  Ca de obicei, bati cimpii.

  Cifrele pe care le dai despre pierderile ucrainene si rusesti sint fanteziste. Daca ar fi fost asa, Ucraina era demult ingenucheata.

  Rusia nu a mai cistigat un razboi contra unui inamic pe masura de la Napoleon incoace. In rest, au fost victorii a la Pirus fata de inamici mult inferiori cantitativ.

 86. @gelu:

  Cine iti inspira tie aceste viziuni, cumva baba Vanga in vis? Vezi ca, pina acum, te-a cam trisat la asternut. Tot ce ti-a soptit in vis a fost minciuna. Butonul rosu nu a fost apasat anul trecut in august si nici podul de la Braila nu s-a prabusit. Ar cam trebui deci sa-ti schimbi ibovnica virtuala.

 87. Corect si convingător zis. Am citit aproape 1% din articol, de aceea nu am observat.
  Ce configurație mimima este necesară? Se poate si pe un singur monitor sau trebuie minim 2?
  Dlui Călin Marchevici; mai scrieti, întotdeauna aveti comentarii multe, diverse, să nu zic polarizate, interesante si, no offense, mai inspirate, pt ca „‘par” mai sincere/personale . Părerea mea.

 88. Citești și te crucești !
  Un articol aparent voit împarțial lasă loc în subsolul comentariilor (pe care cineva anunță că vrea să-l părăsească, el zice plictisit , eu zic că și scârbit 😎 ), unor dispute de-adreptul halucinante, având de partea unora adevăruri incontestabile, pe care niște ne norociți se străduie să le ducă măcar în derizoriu, dacă nu le pot demonta sau trece în plan secund.
  Să zicem că doar starea de iritare pe care o produc gogo (doran și charlo) maniile repetate lipsite de orice logică și insultele la care recurg în lipsă de argumente logice și de inteligența necesară îi fac pe unii să-i bage-n seamă și nu-n altă mamăparte, sau chiar să plece ei în altă parte, scârbiți de atâta prostie ostentativ afișată.
  „…Rusia trebuie sa administreze zonele sterpe economic pe care le-a cucerit, in vreme ce in Ucraina economia functioneaza, chiar si daca si cu sincope”-11.19,” rage unul și „GENOCIDUL, asemanator cu CAMARADUL sau Hitler cand A ATACAT LA ORDINUL
  lu Stalin IMPERIUL COLONIAL SOVIETIC la 22 iunie 1941”, îi răspunde mugind celălalt din staulul alăturat ! 😉
  P.S.

  Hai să să ne întrebăm măcar acum după atâția ani, de ce a intrat America în război ca aliată a unei puteri bolșevice , cu care n-avea nimic în comun, ba chiar se declara împotriva unei astfel de abordări sociale, și totuși ….

 89. @Radu Humor:

  SUA aveau o lege care autoriza acordarea de ajutor oricarui stat prin a carui lupta servea interesele SUA. Ajutorul american a fost acordat URSS imediat dupa atacul german, deci chiar inainte de intrarea oficiala a SUA in razboi, ca urmare a atacului de la Pearl Harbour, urmat de declaratia de razboi din partea Axei.

 90. Dan Doran. Pregatite , arnatele lui Hitler? Nici macar documentarele kusher de pe Histery Channel nu le ai vazut?? Ce echipamente de iarna aveau?Caroe si ziare, gen?De motorina din tancuri înghețată ai citit??

 91. @mishteaux de Gaulle desi castigase razboiul in Algeria nu l-a fructificat pe fond de infrangere diplomatica mondiala pourquoi? ah nu era puritan…

 92. Dorane, un moderator simpatic s-a gândit să cenzureze informațiile pe care le-am publicat anterior; mai încerc o dată:
  Până când Rusia a întors soarta războiului, Europa primise doar 25% din totalul sprijinului oferit de SUA (iar majoritatea fusese trimisă către GB); rapoarte desecretizate ale serviciilor SUA arată că Rusia tot ar fi câștigat războiul – mai târziu cu vreun an dar l-ar fi câștigat, însă, în loc să se oprească în Germania, s-ar fi oprit la Atlantic. Germania nazistă – cu generalii ei de neînvinși în vest – a fost făcută praf în est și timp de 3 ani – cu ajutorul SUA, care a fost important, însă a însemnat doar o fracție din cât armament a produs Rusia – a distrus sistematic armatele naziste.
  Cred că nu ai înțeles nici acum: ți-am explicat că PIB-ul nu înseamnă nimic, iar FMI vine zilele trecute să confirme ce tot ziceam despre puterea economiei rusești și despre căderea europenilor; SUA+EU = 700 mil; Rusia+CN (+oarece BRICS) >3 mld; RU – singură – produce la fel de mult oțel ca SUA iar RU+CN produc de vreo 5 ori mai mult decât SUA+UE; GB nu-și poate pune la apă submarinele iar SUA are 40% din flota de submarine în reparații (și doar 2 portavioane funcționale).
  Rusia poate fi ori nazistă, ori comunistă – nu poate fi ambele în același timp… – doar că Rusia astăzi este la fel de democrată ca Franța sau Germania și poate chiar mai democrată decât SUA.

 93. Ics, și eu am fost cenzurat, nu te teme , deci nu ești vreun unicat! 😂
  Bați însă apă în piuă , cu fanteziile tale! Rușii au primit de la americani și englezi avioane, tancuri, tunuri, camioane, muniție… Pînă și combustibil și hrană! Dacă nu.le primeau, nu ar fi putut elibera nici Leningradul, nici Stalingradul iar Moscova ar fi fost pierdută! În plus, prin bombardarea rafinăriei de la Ploiești, care era principala sursa de combustibil a armatei germane, nemții au rămas fără combustibil suficient pentru uriașa lor mașinărie de război mecanizata! Iar rușii primeau combustibil american!
  Degeaba aveau ei capacități de rafinare foarte mari: nu aveau destul timp ca să reziste în fața asaltului german!
  Fără acest ajutor, repet: Rusia Europeană intra sub dominație germana! Nu contest aportul uriaș al armatei sovietice în război, dar dacă nu era ajutata de angloamericani nici în vis nu mai vedeau sovieticii Berlinul! Ce să se oprească la Atlantic?! Cu ce să inainteze: cu căruțe și cu camioane care mîncau într-o zi toată rezerva de benzină a unui oraș?! Aliații i-au lăsat să înainteze ca să reducă numărul pierderilor proprii, dar au condamnat jumătate de Europa la sărăcie, prin gestul lor!
  Și azi, armatele Rusiei sînt prost pregătite și dotate. Dar sprijin militar serios nu.mai văd de la nimeni!

 94. Un răspuns pentru dl Ics:
  Dacă Rusia ar fi fost atât de democratică precum pretindeți ,Vladimir Putin nu ar fi putut prinde decât două mandate, cum este firesc. Setea nestăpânită de putere este elementul care definește dictatorii.
  O zi bună!

 95. Mesajele mele sunt bine documentate și, dacă nu anticipez motivele cenzurii și nu le salvez, mi-e lene să le scriu la fel de amănunțit într-o altă formă, mai curată (de exprimări care pot fi considerate injurioase doar de cei care ignoră contextul); acesta este singurul motiv pentru care amintesc de cenzură.
  Ai dreptate, rușii au primit tone de echipamente și ajutoare de la SUA, dar că rezultatul războiului nu a fost influențat de ele ci doar durata. În vara lui 43 – după victoriile de la S sau K – RU abia primise 5M de tone (din 17), deci producea de una singură tot ce îi trebuia ca să țină întreg frontul și să contra-atace. În caz că vrei să afli mai multe, una dintre cele mai detaliate cărți pe subiect este scrisă de David Glanz – militar de profesie și istoric – care explică, în baza documentele făcute publice de SUA, de ce Rusia ar fi câștigat războiul și de una singură.
  Războiul mondial este un exemplu de invincibilitate a apărării ruse, pentru că Germania nu a străpuns niciunul dintre fronturile din teritorii pe care Rusia a decis să le apere.
  Ce aliat crezi dta că avea forța să-i oprească pe ruși (a căror industrie producea la momentul accelerării contra-atacurilor la fel de mult echipament de război – cu excepția avioanelor la care rusnacii nu se pricepeau – cât toată Europa – împreună cu SUA – la un loc)?
  Poți da un exemplu de confruntare militară din ultima sută de ani pierdută de armatele ruse (dacă zici Afganistan, voi considera că nu ești informat corect și voi ignora răspunsul)? Pentru că n-ai să găsești nici măcar una (ai să găsești doar lupte ale terților care au pierdut după ce Rusia nu a mai oferit sprijin), încearcă măcar să motivezi proasta pregătire și dotare a armatei (am să caut între timp declarații ale oficialilor NATO și FAU care spun fix contrariul) ca să înțelegi ce caraghioase sunt părerile dtale.

 96. @Unul cu ceva creier,
  Multă lume aruncă în discuții cuvântul „democrație” fără să-i înțeleagă sensul.
  Democrație întâlnim peste tot unde poporul are puterea să-și aleagă reprezentații (chiar și în China), iar suveranitatea este exercitată prin legislativ – parlament – și nu prin președinte sau administrație/birocrați; pentru că e absurd să limitezi mandatele executantului dar să permiți celui care decide să aibă mandate nelimitate, înseamnă că „democrațiile” occidentale sunt [la fel de] absurde [precum cele din alte colțuri ale lumii].
  „Dictator” este cel ai cărui cetățeni nu-i pot cenzura acțiunile sau care poate suspenda legile care permit cetățenilor să-i cenzureze puterea – din acest punct de vedere, UE este un teritoriu care favorizează dictaturile.
  Părerea mea e că persoanele care au probleme în a defini termeni precum democrație, stat de drept, suveranitate, stat, popor ar trebui să stea departe de aceste subiecte.
  O zi bună tuturor!

 97. @ics:

  Bati cimpii iar.

  Productia germana in timp de razboi a intrecut-o pe cea sovietica la materii prime. URSS nici nu producea benzina de aviatie decit in cantitati nesemnificative, cu toata productia sa de petrol. Productia masinilor de lupta si a avioanelor este comparabila. Usoara superioritate numerica sovietica era anihilata de calitatea clar mai slaba a materialului militar sovietic. URSS nu avea nici aviatie de bombardament strategic, nici flota oceanica demne de luat in seama. Tot ce avea URSS era o gloata, pe care nu a fost in stare sa o echipeze, inarmeze si hraneasca prin propriile resurse, dar pe care a trimis-o la moarte, sub comanda unor generali care nu stiau decit sa minuiasca forta bruta. Cum crede deci David Glanz ca ar fi putut URSS sa cistige singura razboiul, daca programul Lend-Lease nu ar fi existat, daca uzinele germane ar fi lucrat din plin, fara a fi bombardate zi si noapte de aviata Aliatilor, daca fortele sale excelent organizate si comandate ar fi luptat numai in Est, nu si in Africa, Mediterana, Franta, Marea Nordului, Atlantic?

  Inttrebi de razboaie pierdute de Rusia in ultima suta de ani. Dar care au fost acele razboaie importante, in ultima suta de ani, in care sa fie Rusia implicata, in afara de cel din 1939-1945? Atunci, Rusia bolsevicsa, aka URSS, a fost parte dintr-o coalitie care cuprindea practic intreaga lume. Rusia abia s-a descurcat cu Finlanda, aceasta nefiind insa sustinuta de nimeni. In timpurile noastre, Rusia abia a facut fata in Cecenia si in Georgia, victorii a la Pirus in fata unor inamici cu resurse infinit mai mici. Pe scurt, este tot ce a reusit sa faca Rusia de la Napoleon incoace, adica victorii a la Pirus fata de inamici cu resurse mult mai mici.

  Pure baliverne de mitoman, fantezie maladiva, ca in cazul pretinsului salut nazist al lui Zelinski si a pretinsului drept al Rusiei, chipurile prin Carta ONU, de a interveni perpetuu in fostele state ale Axei.

 98. Ics, tu zici bine, dar uiți partea principală. În afară de sprijinul în armament și tehnică de luptă, aliații au mai ajutat într-un fel URSS: luptînd!
  Germanii nu trebuiau să lupte doar în Est, contra rușilor, ci și în Vest și în Sud, contra angloamericanilor!
  Dacă facem un exercițiu de imaginație, și spunem că SUA și Anglia nu ar fi putut reuși debarcarea în Normandia, ar fi rezultat circa două milioane de soldați germani și italieni ( plus alții!) implicați în plus pe frontul de est, cu tehnică de luptă superioară (fără exagerare!) și cu suficient combustibil cît să reziste ani de zile! În asemenea condiții, trebuie să recunoști chiar și tu că sovieticii nu puteau rezista în fața acestei armate, necum să mai cucerească Rusia Europeană! Armata sovietică retrasă în Siberia, alături de zeci de milioane de refugiați, ar fi pierit de foame, căci Siberia nu produce destulă hrană pentru atita lume, iarJaponia ar fi sărit și ea, prin China, în ajutorul aliatului german!
  Vezi ce simplu se poate schimba istoria?
  Dar americanii și englezii au luptat și ei, și au permis sovieticilor să lupte cu mult mai puține trupe germane, deci să aibă șansa să învingă. Și uite așa am mai demolat un mit.
  O zi bună!

 99. „….una dintre cele mai detaliate cărți pe subiect este scrisă de David Glanz – militar de profesie și istoric – care explică, în baza documentele făcute publice de SUA, de ce Rusia ar fi câștigat războiul și de una singură.”
  Pentru a-și scuza într-un fel sprijinul inacceptabil din mai toate p.d.v. oferit rușilor, acum aruncă pastila aceasta că ar fi câștigat oricum. N-ar fi câștigat : Și nu numai rușii, dar nici cei care conduc și astăzi America, acum pe față, atunci ceva mai puțin vizibil.
  P.S.
  Primul WW a fost clocit pentru ca MB să cedeze Palestina, iar al doilea ca să ia ființă Israelul. Al treilea va avea motive legate tot de ei !
  Merită asemenea cauze, milioanele de victime , inimaginabilele distrugeri materiale și restul de nenorociri abătute asupra omenirii. Ei cred că da! Dar văd că mai cred și alții că merită …. 😎

 100. Dorane, în lucruri care nu țin de expertiza mea și pentru care îmi lipsesc informații care să mă ajute să ajung la o concluzie eu îi las pe alții să se pronunțe, iar cu privire la război și la capacitățile părților au fost scrise câteva cărți care au ca punct comun ideea că Rusia a cam câștigat sau că avea capacitatea să câștige războiul de una singură; îmi dau seama că o astfel de concluzie pune în pericol construcția propagandistică a superiorității occidentului, însă ea s-a confirmat de mai multe ori pe parcursul ultimilor ani.
  Sigur că 2 mil de soldați ar fi însemnat o presiune mult mai ridicată pe frontul de est, însă din primul an RU și-a dublat trupele iar în următorul a adăugat încă 1 mil jumătate (+alte 2-3 mil de pierderi – morți, răniți și prizonieri) în timp ce DE nu a avut nicio clipă această capacitate; dacă ne gândim că trupele din vest erau vai de steaua lor (cu excepția armatelor dispuse pe coastă vorbim de cel mult miliții fără experiență de luptă), e greu de crezut că ar fi înclinat prea mult balanța (analizele zic de câteva luni în plus).
  Sigur că, dacă toată Europa ar fi atacat concomitent, e greu de crezut că RU ar fi putut rezista (cum la fel de greu de crezut e că JP ar fi putut avansa 4-5 mii de km ca să devină o problemă) dar intrăm în alte scenarii.

  Dle Humor, eu am pus concluziile unora care au studiat și care sunt susținute de ruși și europeni.
  Nu îți împărtășesc părerea că evreii au fost motivul celor 2 războaie și că sunt de vină pentru „nenorocirile” omenirii.

 101. @ics:

  Acelasi delir de ins bolnav de mitomanie.

  Parca spuneai ca URSS ar fi fost in stare sa ajunga singura la Atlantic, deci trecind peste toate tarile din Eurpa, de Est si de Vest, iar acum spui ca nu ar fi rezistat atacului intregii Europe, desi spuneai ca nimeni nu este in stare sa sparga apararea rusa. Este acest balans altceva decit un delir de mitoman, care se contrazice pe el insusi de la un moment la altul?…

  Spui ca vorbesti intotdeauna documentat. Nimic mai fals! Faptul ca URSS putea cistiga singura razboiul este o speculatie (cine o sustine si unde, ca iar nu binevoiesti sa spui, ca in cazul salutului lui Zelenski si articolul din Carta ONU), care poate fi discutata, dar, cind spui ca URSS a produs mai mult material militar decit Europa si America luate impreuna, este o minciuna sfruntata pe care numai cineva bolnav de mitomanie patologica o poare sustine. La fel cind spui ca livrarile Aliatilor erau doar o fractiune. Asa era dar una deloc neglijabila. De exemplu, la blindate, aceasta fractiune insemna 17% din productia sovietica, respectiv 14,5% din totalul utilizat de sovietici (Wikipedia). In iarna lui 1941, o treime din tancurile principale de lupta in luptele din fata Moscovei erau de productie britanica. O fractie doar, dupa alde tine.

  O alta gogorita este ca germanii nu au avut trupe experimentate in Vest. Adica din iunie 1944, pina in aprilie 1945, vreo 10 luni, frontul a fost tinut de militii neexperimentate? Nu ai auzit de Villers-Bocage, nici de Arnheim nici de Ardeni.

  Pe scurt, esti un monument de ignoranta si tupeu de mitoman. Aceeasi recomandare deci: scoala ajutatoare si/sau clinica de psihiatrie.

 102. Miater X, acum vine cireașa de pe tort. Dacă Germania nu ar mai fi trebuit să se apere în Vest, savanții germani ar fi pus la punct arma atomică germană, pînă în 44, și ar fi putut să o utilizeze contra sovieticilor, punînd capăt războiului și forțînd URSS să capituleze fără condiții. Să nu uităm că programul armei atomice a fost în primul rînd un program hitlerist, și abea mai apoi a devenit american. Nici nu trebuiau să fie atit de puternice precum cele americane: bombele germane căzute peste noul sediu al guvernului sovietic ar fi făcut ravagii, și probabil l-ar fi ucis chiar și pe Stalin, dacă acesta nu era în acel moment în vreun bunker.
  Războiul se termina prin victoria netă a Axei, URSS era împărțită între Germania, Italia și Japonia, Europa între germani, italieni, români și unguri, și azi istoria era alta. Doar America ar fi scăpat, căci ar fi produs la rîndul ei arma atomică și se putea apăra. Europa, Asia și Africa ar fi devenit un gigantic imperiu tripartit. End.

 103. Cine nu știe istorie este condamnat să o repete, Dorane.
  Nu uita că rusnacii și-au ars ei înșiși Moscova; aceiași rusnaci au lăsat Moscova să fie arsă de polonezi iar același leagăn al statului moscovit a fost părăsit fără probleme ca să se supraviețuiască atacurilor mongole și de fiecare dată rusnacii au revenit, au căsăpit armatele invadatoare și și-au luat înapoi teritoriile.
  Tehnologia din spatele bombelor atomice mă depășește, însă am văzut într-un film foarte lăudat cum SUA – care este pe un continent plin de resurse – a avut nevoie de ani întregi ca să strângă suficient material fisionabil pentru bombe or Germania nu cred că o putea dezvolta la fel de repede; poate că naziștii ar fi dezvoltat totuși bomba, poate că ar fi făcut una mai mică – habar n-am – însă și rușii lucrau intens încă din 41 la bomba lor, iar o eventuală explozie sigur le-ar fi accelerat eforturile; plus că eliberaseră inclusiv România încă din 44, deci, chiar dacă ar mai fi întârziat un an, probabil că nemții apucau să mai dea cu atomica doar prin Carpați sau prin Kiev.

  Pentru cel cu carghioslâcuri: matale ai de răspuns la 2 întrebări înainte de a-ți câștiga dreptul de a mi te adresa.

 104. @ics:

  Caraghios esti tu, prin balivernele tale.

  Astfel; URSS nu a eliberat ci ocupat Romania, asa cum facuse de vreo 10 ori cel putin, de cind a ajuns la limita spatiului romanesc; programul nuclear sovietic nu incepe efectiv decit dupa razboi, nicidecum in 1941. Pina atunci, fusesera doar discutii intre fizicienii preocupati de energia nucleara. La reusita sa au contribuit din plin spionajul sovietic si tradarea sotilor Rosemberg, care lucrau in SUA.

  Nu am ce raspunde iar si iar unui cap de lemn, care nu pricepe ce i se explica si umbla cu cioara vopsita. Deci scoala ajutatoare sau clinica de psihiatrie.

 105. Na belea că cică și Putin a văzut salutul nazist din parlamentul canadian…

 106. @ics:

  Daca Putin spune asta, desi nu cred, inseamna ca delireaza la fel ca tine.

  In nici un articol despre vizita lui Zelenski in Canada, nu s-a spus ca el ar fi salutat ca nazistii.

  Gestul pe care il face Zelenski nu este salutul nazist. La fel saluta si Stalin. La fel se saluta si oamenii, daca sint la distanta unul de altul.

  Daca Zelenski ar fi salutat ca nazistii, presa ar fi vuit mai ceva ca in cazul premierul canadian.

  Ai deci vedenii de mitoman. Deci scoala ajutatoare sau spitalul de psihiatrie.

 107. Mă distrează ăi care nu-s capabili – sau nu vor – să caute sursa primară a unei informații; salutul nazist executat de cei 2 naziști – unul bătrân și unul tânăr – este documentat în detaliu de presă (trompetele pe care guvernele totalitare occidentale le susțin nu fac parte din categoria „presă” ci sunt parte din „media” sau circ), însă idioții utili fug de presă ca dracu’ de tămâie. 😄😄😄

 108. @ics:

  Tocmai ca exact idiotii se distreaza aiurea din te miri ce nalucire a lor, adica rid in tirg ca prostii.

  Tu, care intotdeauna vorbesti documentat, poti sa dai acea sursa primara care documenteaza in detaliu felul cum a salutat Zelenski? Poti spune si unde Putin pretinde ca a vazut salutul nazist la Zelenski?

  Uite cum a salutat Zelenski in parlamentul canadian (la 0:32 si 1:40) si cum a raspuns veteranul ucrainean (la 0:38): 3w dt youtube dt com slash watch?v=d7sFxJbcYvg. Salutul nazist apare in imagini din WWII la 0:52. Nici unul nici altul nu a executat salutul nazit.

  Uite cum saluta Stalin: 3w dt thehistoryreader dt com slash military-history slash stalins-order-227-step-back. Mai aproape de salutul nazist era felul cum saluta Stalin.

  Nimic mai mult decit nalucirile tale. Aceeasi recomandare deci: scoala ajutatoare sau clinica de psihiatrie.

 109. Redactiei:

  De ce imi respingeti sistematic ultimul comentariu? Cu ce e mai inacceptabil textul meu fata de cel al lui ics, care insulta la modul aluziv?

  Cu ce contribuie la valoarea de adevar comentariul sau, sustinut de nici o referinta fata de ceea ce scriu eu, care dau referinte, unde fiecare poate vedea gestul facut de Zelinski?

  Va dati seama ca, procedind asa, favorizati propaganda rusa, care vede nazisti si in cana de ceai?

 110. Nu am verificat – și nu mă interesează – ce ai pus dta, pentru că eu vorbesc de imaginile cu salutul celor 2 naziști în parlamentul Canadei care au fost publicate în toată presa canadiană și mondială; oricât ai abera cu stalinul dtale n-ai să schimbi faptul că 2 naziști, identificați astfel de națiunea care a dobândit dreptul și capacitatea de a o face prin sângele vărsat de strămoșii ei care au eliberat Europa de hitleriști, și-au arătat aprecierea reciprocă, executând o formă a salutului nazist folosită de cei mai negri reprezentați ai celui de-al 3-lea reich.
  Putin a fost politicos și a spus că nazistul a primit ovații.

 111. @ics:

  Cel care abereaza esti tu, fiind ceva comun cvasitotalitatii comentariilor tale.

  Exact din parlamentul Canadei sint acele imagini. Ele sint de la primirea lui Zelenski in parlament, cind premierul canadian il felicita pe vetranul ucrainean. Imaginile se pot gasi si la alte adrese de internet, ca inregistrai video si fotografii.

  Numai Rusia si cozile sale de topor il califica pe Zelenski ca nazist. Contra nazistilor a luptat practic intreaga lume. Deci Rusia nu are vreun drept special, perpetuu, de a spune vrute si nevrute la adresa cui i se nazare. Mai mult de atit, in Estul Europei, eliberararea de nazisti a fost urmata de ocupatia ruseasca, inca si mai nedorita, cu consecinte inca si mai grave. Deci Putin nu are ce drept revendica.

  De altfel, nici nu cred ca Putin ar fi spus vreodata despre Zelenski ca, aflat in parlamentul canadian, ar fi salutat ca nazistii. Nu exista mai multe forme de salut nazist si nu orice gest facut cu mina este o forma a salutului nazist. Salutul nazist provine din salutul roman. Acum, te pomenesti ca, dupa Putin, si romanii executau o forma a salutului nazist, cu toate ca asta se petrecea cu vreo doua mii de ani inainte de Hitler.

  Cum te codesti sa dai vreo sursa, in care sa se vada ca Putin a calificat gestul lui Zelenski ca fiind „o formă a salutului nazist folosită de cei mai negri reprezentați ai celui de-al 3-lea reich” (corect: Reich, pentru ca reich inseamna altceva in germana – unde iti este rigoarea, dom’ suplinitor de scoala elementara de catun din Gagauzia?), dupa cum nu dai vreuna in care sa se vada „imaginile cu salutul celor 2 naziști în parlamentul Canadei”, desi zici ca acestea „au fost publicate în toată presa canadiană și mondială”, nu ramine decit concluzia ca este iar una din minciunile tale ordinare, produs al mintii tale mitomane.

 112. Ai rămas la fel de analfabet ca în primele noastre dialoguri; ce scriu eu – „Putin a văzut” – și ce comentezi dta – „Putin a calificat”…

  „Contra nazistilor a luptat practic intreaga lume”
  Cu excepția: Ro, Hu, Au, Fr, No, Fi, It, Es (adică mai toate țările mari din Europa de Vest) precum și țări la care nu te-ai gândi, precum Pl (în ’38 era alături de Hitler când rupea din Cehoslovacia), GB (astăzi am aflat o informație interesantă: cică ar fi documentate discuții cu miniștrii guv Churchill despre faptul că aliații n-ar fi atacat câmpurile petroliere din Ro înainte de ’43 – când Ru reușise să întoarcă direcția războiului – ca să aibă hitleriștii combustibilul necesar atacării Ru) sau SUA (ale cărei companii – amintesc doar de Ford – au ajutat mașina de război nazistă prin intermediul firmelor germane).
  Poate că și GB ar merita acest titlu, dacă am putea trece peste perfidia Albionului, care n-ar fi avut nicio problemă cu nazismul (așa cum arată astăzi, sprijinind guvernul neo-nazist de la Kiev), dacă Germania ar fi atacat doar Rusia; n-am de ce să privesc ca aliați ai naziștilor națiile cucerite (Fr, Be, Pl etc); însă e clar că singura țară din Europa care a luptat împotriva lui Hitler și a nazismului a fost Rusia.

  Vorbim despre un militar în forțele Waffen-SS care a ucis ruși și a gazat evrei; nu-ți permit să folosești cuvântul „veteran” ca să te referi la acel monstru nazist.

 113. @ics:

  Bati cimpii cu ignoranta si delir de politruc din Gagauzia.

  Tarile pe care le mentionezi tu, cu destule erori ca fiind de partea Germaniei, sint o nimica toata fata de masa lumii anglosaxone, plus coloniile, ba inca si Brazilia si Turcia, care nu aveau nimic de impartit cu Germania. Franta, Polonia si Norvegia, Spania Republicana pina in 1939, au luptat contra nazistilor. De partea Germaniei a fost doar Ungaria, in frunte cu al sau amiral de balta, care se si proclamase primul fascist al Europei. Chiar si Italia si Romania au luptat contra Germaniei, dupa intoarcerea armelor, respectiv 1943 si 1944. Romania si Finlanda nici nu ar fi fost de partea Germaniei, daca nu ar fi fost atacate de URSS. Mai mult de atit, insasi URSS a fost de partea Germaniei, pe parcursul razboiului intre 1939 si 1941, contribuind la efortul acesteia in Vest prin livrari de materii prime.

  Sa spui insa ca Anglia si SUA nu ar fi luptat contra nazistilor este o aberatie pe care numai o minte bolnava o poate scorni. Cine a luptat in Africa, Burma, Indochina, Pacific, cumva URSS? Cine a organizat debarcarile din Africa, Sicilia, Italia peninsulara, Normandia, Provence, cumva URSS? Cine a luptat din Normandia pina pe Elba, cine a bombardat Germania si Japonia reducindu-le la mormane de moloz? Ale cui convoaie navale traversau marile si oceanele pentru a sustine frontul, inclusiv cel din URSS? Cine a descifrat codurile germane si japoneze, cunoscind astfel toate miscarile lor, cumva URSS? Nu neaga nimeni importanta frontului de Est dar factorul decisiv a fost imensul potential economic al SUA si determinarea lumii anglo-saxone de a lupta contra nazismului. Insusi Mihai Antonescu i-a avertizat pe germani inca in 1940 ca vor pierde razboiul, intuind solidaritatea si soliditatea lumii anglo-saxone.

 114. @ics (continuare):

  Aliatii au atacat cimpurile petroliere doar dupa ce au avut mijloace, nu pentru ca ar fi permis Germaniei sa atace URSS, asa cum delirezi tu, dupa vreo gazeta de perete din vreun colhoz din RMN. Prima misiune aeriana aliata in Romania este in 1942. Crezi ca a fost asa, doar o plimbare de florile marului? Vai, ce saracuta minte ai!

  Daca Putin nu a spus ca este un salut nazist, ce rost isi are comentariul tau din 10 FEB. 2024 LA 11:06? Putin a vazut ce au vazut toti si nimeni nu spune ca Zelenski ar fi salutat ca nazistii, in afara de tine si vreo alta minte bolnava. Nazismul este in Rusia lui Putin, caci acolo se moare asasinat in inchisoare, impuscat pe strada, in avioane care cad, aruncat pe fereasta, daca te opui lui Putin, care merge pe umele lui Hitler, in politica interna si externa.

  Orice militar, din orice armata, indiferent tara, indiferent ideologie, dupa retragere, este veteran. Asa l-a numit presa pe Hunka, asa apare si in Wikipedia. Rusii au ucis incomparabil mai multi oameni si au ocupat mai mult decit nazistii si nimeni nu a spus ca soldatii rusi nu ar fi fost veteran, chiar daca Stalin a fost un monstru inca si mai mare decit Hitler, repudiat chiar de conducerea comunista care i-a urmat. Deci mai bine nu ti-ai permite tie sa spui prostii cu nemiluita.

  Nu pot deci evita iar vechea urare: scoala ajutatoare, data fiind incapacitatea ta de a percepe corect lucrurile si spitalul de psihiatrie, date fiind nenumaratele productii ale imaginatiei tale mitomane.

 115. Amice, Europa de vest a stat la coadă ca să semneze alianțe cu Hitler; ditai Franța – ale cărei armate au ajuns cândva în Moscova – a capitulat la primul strănut așa că mai lasă-mă cu curajul european; No a fost mai nazistă decât De, Ro mai iredentistă decât Hu; adevărul istoric e că Fi a atacat Ru ca să-i fure teritorii (ce știi matale este o minciună a occidentului cu privire la un stat care a fost preș nazist – Fi are și astăzi statutul de stat aliat al hitleriștilor, la fel ca Ro).
  Absolut TOATĂ Europa de vest – un cuib de rusofoni – l-a sprijinit pe Hitler, sperând că acesta va distruge Rusia.
  Ro n-a „întors” nicio armă, a fost ÎNVINSĂ pe front (în 2 zile Armata Roșie a înconjurat și distrus forțele combinate ale De și Ro și a ajuns până în Hu), iar pe 23, în virtutea obiceiului lor istoric, valahii au trădat.
  Ce am spus eu, analfabetule, e că GB și SUA s-au implicat abia după ce au văzut că rușii au măturat pe jos cu nemții și se apucau să elibereze Europa (probabil că, dacă nu se întâmpla S. și K., își mai făceau de lucru prin „Africa”…)
  99% dintre cei care vorbesc despre nazism habar n-au ce e aia; un stat mulținațional cu vreo 200 de minorități și 100 de culturi distincte nu poate fi nazist prin însăși esența lui, habarnistule.

  Naziștii – și susținătorii lor – reprezintă apogeul mizeriei umane și nu merită să fie priviți ca făcând parte din umanitate, iar un soldat care a luptat în armatele lui Hitler, care a gazat milioane de evrei și ruși, poate fi lăsat să trăiască liber doar într-un stat al cărui guvern susține la rândul lui nazismul (așa cum am văzut că se întâmplă de altfel în Canada) și poate primi ovații doar de la alți naziști așa că, atunci când astfel de naziști folosesc gesturi similare hitleriștilor ca să se salute, se cheamă că folosesc „saluturi naziste”.

 116. @ics:

  Tot ce spui, dar absolut tot, este un delir de mancurt stalinist. Pe atunci insa nu exista pasareasca de internet, de care nu te poti lipsi.

  Nu Finlanda a atacat URSS, agresiunea URSS fiind notorie. Nimeni nu a sustinut cauza URSS, ceea ce spune totul. Ungaria a fost iredentista pina la sovinism. Nimeni nu a mai vrut sa ramina sub administratia ungara dupa 1918, dar toate minoritatile din Transilvania si-au dat acordul pentru unirea cu Romania. Numai si atit si te-ar scoate din orice discutie rezonabila, trimitindu-te fie la scoala (ajutatoare, dat fiind nivelul precar al intelectului si cunostintelor), fie la psihiatrie.

  In tarile care au capitulat, s-au dezvoltat puternice miscari de rezistenta. Rezistenta a imobilizat zeci de divizii germane, care poate ca ar fi schimbat soarta razboiului din Est. In Iugoslavia, chiar a depasit cadrul luptei subterane iar in Norvegia a pus capat tentativei de producere a armei nucleare germane. Colaborationismul a fost si el o realitate dar nota dominanta a fost rezistenta. Contributia rezistentei nu poate fi deci subestimata, asa cum vor politrucii bolsevici cu mintea in cizme si nagan.

 117. @ics(continuare):

  Aliatii nu au asteptat ca URSS sa intoarca soarta razboiului, care, dupa toate probabilitatile, nici nu s-ar fi produs fara suportul Aliatilor. Din contra, livrarilre au inceput imediat dupa atacul Germaniei, inclusiv din partea SUA, desi aceasta nu a intrat oficial in razboi decit in decembrie 1941.

  Romania a iesit din razboi (nu discut cum!), la fel ca Finlanda, cind Germania era departe de a fi invinsa iar trupelor sovietice le-au trebuit citeva luni ca sa ajunga la frontiera de Vest a Romaniei. Minti porceste din strafundul urii tale nutrite de hungarism. Romanii (nu valahii, sovinule!) nu au tradat. Tradatorii au fost ungurii in frunte cu amiralul de balta, care, dupa ce se proclamase primul fascist al Europei, tot el s-a precipitat sa se desparta de Germania chiar inaintea Romaniei, desi Ungaria fusese sustinuta de Germania in expansiunea sa iredentista. La fel face si azi Ungaria in raport cu UE. Dupa ce a fost admisa peste rind si ierata de datorii, acum ii intoarce spatele si se da cu Rusia.

  Nazistii, la apogeul lor, au fost mult intrecuti in materie de genocid de Rusia, si asta chiar in timp de pace prin politica interna. Stalin, la Teheran, ii spunea lui Roosvelt ca a ucis zece milioane de chiaburi, aceasta fiind doar virful ghetarului genocidului bolsevic. Deci cei care ridica in slavi Rusia, indiferent forma, tarista, bolsevica, putinista, nu pot fi considerati oameni normali. Se vede asta si din jargonul stalinist-bolsevic de care nu se pot lipsi.

  Zelenski nu a salutat ca nazistii in parlamentul Canadei, ceea ce se poate vedea in orice inregistrare video, de cei cu mintea intreaga. Nu este insa si cazul tau. Deci clinica de psihiatrie, desi slabe sperante – se pare ca mitomania este incurabila.

 118. Cu câtă încăpățânare arătați că Băsescu avea dreptate când spunea că școala românească scoate idioți…

  „Nimeni nu a sustinut cauza URSS” – ia uite cum vă arătați adevărata față; ai dreptate: pentru că rusofobia puterilor europene le-a făcut să spere că naziștii vor face ceea ce nu au fost în stare să facă ele; de aceea, până-n ’43 – când rușii au început să-i încingă pe naziști – n-au mișcat un deget pe frontul de vest ca să sprijine lupta din est și au avut grijă doar să nu piardă coloniile.
  (nu mai pun paie pe foc, amintind că statele care au protejat evreii și romii au fost excepții sau de pogromurile populațiilor ruse)

  „Toate” minoritățile din ținutul secuiesc și-au dat acordul pentru autonomie, „toate” minoritățile din Crimea și Donbas și-au dat acordul pentru unirea cu Rusia – acum de ce nu susții același principii, caraghiosule, sau ele sunt valabile doar atunci când națiunea matale a furat pământurile altora?

  Dacă matale-ți închipui că 2-3 miliții care pușcau prin boscheții din Fr puteau influența războiul, înseamnă că termenul folosit de dl. Băsescu este prea bând pentru a caracteriza capacitățile Domniei Tale.

 119. @ics:

  Ciinele moare de drum lung si mancurtul de grija altor scoli. Scoala KGBista scoate idioti, nici macar utili, ci scornitori de baliverne.

  Rezistenta Finlandei in fata agresiunii. ruse a atras admiratia intregii lumi. Finlanda nu a fost nazista iar in Razboiul iernii a luptat singura, doar cu sprijinul unor voluntari, in majoritate scandinavi. Sa spui ca asta a insemnat rusofobie, este o idiotenie tipica scolii KGBiste.

  Tot idiotenie tipic KGBista este sa spui ca Vestul nu a facut nimic pina in 1943. Te pomenesti ca rusii i-au gonit pe nemti din Africa, deschizind astfel calea Suezului, nu Aliatii, care au debarcat in Africa de Nord. Frontul in Vest a fost deschis in vara lui 1943, prin debarcarea in Sicilia si alte 2 in Italia peninsulara. Confruntat cu aceste operatii, Hitler a dispus incetarea ofensivei de la Kursk, care era pe punctul de a reusi (von Manstein). Debarcarea din Normandia a fost deci a 4-a in Europa. Numai un idiot inutil de scoala KGBista poate spune ca aceste actiuni nu au ajutat frontul de Est.

  Secuii nu mai sint demult o minoritate distincta, fiind cu totul absorbiti de unguri. Sasii, svabii, cehii, etc. s-au pronuntat pentru unirea cu Romania. In Crimeea, minoritatea tatara nu a vrut unirea cu Rusia iar in Donbas nu s-ar fi intimplat nimic, fara instigarea Rusiei, la fel ca in Republica Moldova. Deci, dupa tine, Romania a furat altora paminturile locuite majoritar de romani. Numai un idiot inutil de scoala KGBist-hungarista poate minti asa de grosolan.

  Rezistenta franceza a facut mult mai mult decit sa puste prin boscheti, ea actionind preponderent prin sabotaje. Aliatii au fost mereu in contact cu ea, trimitind echipament si agenti. Indiferent cit de neinsemnat ar parea efortul ei, acesta si-a avut contributia sa, victoria finala fiind suma victoriilor partiale. Prea mult insa pentru idiotii inutili de scoala KGBista.

 120. Prietene, Fi s-a aliat cu naziștii ca să fure pământ rusesc – orice altă interpretare se cheamă „spălarea unui cadavru nazist”; tratatul semnat în 1947 numește Fi „aliat al Germaniei Hitleriste”, deci situația acestui stat în timpul războiului este clară.

  Nu înțeleg de ce-i tot dai matale cu Africa când eu vorbesc despre frontul de vest din Europa… Mai citește o dată, analfabetule: „pentru că rusofobia puterilor europene le-a făcut să spere că naziștii vor face ceea ce nu au fost în stare să facă ele; de aceea, până-n ’43 – când rușii au început să-i încingă pe naziști – n-au mișcat un deget pe frontul de VEST ca să sprijine lupta din est”.
  În perioada luptelor de pe frontul Kursk au fost perioade în care hitleriștii au înregistrat 60-75% din toate pierderile umane (de pe toate fronturile din lume), deci n-avea nicio șansă ofensiva (mai ales că rusnacii aveau de 3 ori mai multe resurse umane și de 2 ori mai multe tancuri); doar fraierii nu înțeleg că ofensiva din vest a început doar după ce a devenit clar că Hitler nu poate distruge Rusia (iar rușii ar trebuie să fie/fi fost conștienți de acest adevăr).

  În Ardeal trăiau câteva milioane de maghiari, care în mod sigur nu-și doreau anexarea la România în 1918 – pe aceia de ce-i ignori, caraghiosule?
  În Crimea trăiau peste 250 mii de tătari (+350 mii de ucraineni) în 2014; doar 32 + 9 mii de persoane au votat pentru a rămâne în Ucraina (adică sub 7%) – am pus aceste cifre ca să fie clar ce dublu standard folosești matale, dictat de cel mai abject naționalism român.
  Adică, potrivit părerii dtale, Ungaria are astăzi dreptul să ocupe pământurile locuite majoritar de maghiari? Ia zi-i lui Biden că americanii de origine africană au dreptul să ocupe DC sau că Mexic are dreptul să ocupe părți din Texas și California ca să vezi ce hohote de râs stârnești, caraghiosule.

 121. @ics:

  Pentru cei de scoala KGBista, toti cei care se opun agresiunii rusesti sint rusofobi. Pentru cei de scoala KGBist-hungarista, cei care s-au opus regimului de apartheid, instaurat de Ungaria, se numesc nationalisti abjecti romani. I-ai uitat insa pe cehi, slovaci, sloveni, sirbi, probabil si croati. Numai un idiot, abject de inutil, poate spune asta.

  In Trasilvania, erau si mai multe milioane de romani, care, impreuna cu svabii, sasii si altii, nu au mai vrut jugul unguresc si au cerut unirea cu Romania.

  Ungaria, daca vrea enclavele unguresti, create prin deznationalizarea autohtonilor, nu ii ramine decit sa faca razboi. Este exact la ceea ce viseaza, lingind acum cizmele rusilor, dupa cum o facuse cu Austria si Germania. Sa vedem daca Rusia ii va satisface poftele absurde, ca UE nu i le-a satisfacut, cu toata gudureala sa.

  Adica Finlanda voia sa fure pamintul pe care Rusia i-l furase, facind-o gubernie – ideie pe care numai un idiot inutil o poate scorni. Finlanda nu a aderat la Pactul Tripartit, deci nu afost aliata Germaniei, indiferent ce scrie acel tratat, daca intr-adevar scrie, intrucit spusele unui bolnav de mitomanie, care are vedenii, nu pot fi luate in seama.

  Tocmai ca pe frontul de vest au fost cele 3 debarcari, care au deschis un al doilea front in Europa si au precedat-o pe cea din Normandia, care a deschis un al treilea. Numai idiotii inutili pot sustine ca Aliatii nu au facut nimic pina in 1943 ca sa ajute frontul de est, cind Gernania era bombardata zi si noapte, cind luptau in Africa si Asia, cind aprovizionau URSS prin vreo 5 rute, toate cu logistica aproape integral a Aliatilor.

  La Kursk, Germania a pornit cu handicap, nu numai pe teren dar si de informatii. Planurile sale fusesera desconspirate. Cu toate acestea, in opinia lui von Manstein, batalia putea fi cistigata, cu tot avantajul material sovietic. Or, opinia unui profesionist face infinit mai mult decit baliverbele unui politruc de scoala KGBista.

 122. Problema e că Ru nu a fost niciodată în istoria sa modernă un stat agresor; în Crimeea a apărat dreptul legitim (potrivit legii de la acel moment) al crimeenilor de a-și alege statul (drept exercitat din ’91 și violat în mod repetat de UA) iar în Donbas a oprit agresiunea guvernului nazist (UA arată tot mai clar ca un stat neonazist) care a violat atât dreptul internațional – Carta și rezoluții ale CS al ONU – precum și dreptul intern – Minsk.
  Eu îmi permit luxul de a fi obiectiv și pot demonstra în fața oricărei instanțe corecte de ce Ucraina este stat agresor așa că mai scutește-mă cu kgbismele matale.

  Marș, măh, cu naționalismele dta mizerabile! Dacă zici că Ro a avut dreptul să anexeze Transilvania, consecvența te obligă să sprijini același drept în cazul Ru or matale arăți doar ipocrizia criminală a rusofobilor; partea proastă e că Ucraina va fi distrusă, însă Moldova poate va profita și se va reîntregi în teritoriile sale istorice (într-o uniune bazată pe respectul suveranității statelor membre).

  Fi a fost creată de Rusia și a primit teritoriile locuite de finlandezi (ceea ce Suedia n-a făcut); în ’18 Lenin îi recunoaște independența dar Fi invadează Ru, crezând că va putea ciordi noi teritorii față de înțelegerile făcute; în ’20 Fi semnează un tratat care trasa granița, pe care îl încalcă până în ’39, când Ru îi cere să elibereze teritoriile ocupate în mod ilegal; Fi nu doar că refuză dar ucide grăniceri ruși, pornind războiul, și ulterior devine stat aliat al Germaniei hitleriste.

  Fix ce am zis eu: vest-europenii nu au ridicat un deget până-n ’43 (când soarta războiului fusese deja scrisă de ruși).

  Z. și alți amețiți ca el cred că UA poate câștiga militar în RU nouă însă rezultatele arată altceva.
  Și închei aici, pentru că mi-aș pierde vremea, discutând mai mult cu un rusofob îndoctrinat ca mata.

 123. @ics:

  Rusia a fost si este prin excelenta un stat agresor.

  Romania nu a anexat Transilvania ci Transilvania s-a unit cu Romania.

  Finlanddezii au creat Finlanda, nu Rusia.

  Recunoastrea lui Lenin a fost ipocrita, ca si cu Basarabia. Imediat Rusia a provocat insurgente bolsevice, care vizau realipirea la Rusia a fostelor gubernii, devenite independente. Putin l-a luat de model si a atacat Ucraina, dupa ce jurase ca nu o va face. Cuvintul rusilor valoreaza tot atit cit valoreaza vorbele idiotilor inutili.

  Minti absolut porceste cu istoria Finlandei. Rusia bolsevica, primind mina libera prin tratatul incheiat cu Germania in august 1939, avanseaza Finlandei cereri teritoriale excesive, intre care o baza aeronavala la Porkkala, in apropiere de Helsinki, ceea ce periclita grav securitatea Finlandei. Confruntata cu refuzul, legitim, al Finlandei, regizeaza o provocare de frontiera, la fel cz Germania cu Polonia. Acesta este atacul Finlandei, trimbitat de propaganda stalinist-bolsevica, preluata de idiotii inutili, care fac astfel ce faceau si nazistii, cu pretinsul atac polonez la Gleiwitz. URSS a fost exclusa imediat din Liga Natiunilor, unde fusese admisa si cu ajutorul Romaniei prin Titulescu.

  Daca Occidentul voia pierirea Rusiei bolsevice, nu ii livrau material militar, imediat ce aceasta a fost atacata de Germania, privindu-se pe sine si riscind viata echipajelor, care deserveau rutele de aprovizionare a URSS. Fara aceste livrari, fara dizlocarea de importante forte germane pe alte teatre, fara bombardamentele de zi si noapte asupra Germaniei, fara descifrarea codurilor sale, URSS nu ar fi ‘incins’ niciodata Germania.

  Incinsa este insa mintea ta cu minciuni si aberatii incomensurabile, caracteristice scolii KGBiste de idioti inutili.

 124. @ics:

  Tot ce poti face tu cu obiectivitatea si competentele tale juridice este sa aperi un kkt de muste.

  Daca Ucraina ar fi fost agresoare, nazista, criminala, asa cum delirezi tu in ton cu propaganda ruseasca, aceasta ar fi fost ostracizata si supusa sanctiunilor, nu Rusia. Nu in Ucraina sar opozantii regimului pe fereastra, mor in inchisori, impuscati pe strada sau otraviti.

  Daca Ucraina dispare (cum, intrind in Federatia Rusa, asa cum a intrat in URSS??), imediat dispare si Republica Moldova. Deja Rusia pregateste terenul, scotind de la naftalina aberatia moldovenista. Hazaica purtatoare de minciuni a Kremlinului a gavarit recent despre asta. La fel fac si idiotii utili numai Moscovei, ca rebuturi ce sint.

 125. Dar răspunsuri pentru întrebările mele ai, caraghiosule?
  Ți le reamintesc: cu ce diferă refuzul Ucrainei din 2014 de a permite populației din Donbas să formeze 2 state independente de refuzul Rusiei din 1917? și de ce refuzi să recunoști și să accepți faptul că populația din Moldova istorică se consideră un popor diferit de cel valah și consideră că limba lor trebuie să poarte numele moldovenească?

 126. @ics:

  Nu am de ce sa raspund iar si iar unui cap de lemn, care nu pricepe ce i se spune si umbla cu cioara vopsita.

  Pentru acesta am doua recomandari: sa urmeze o scoala ajutatoare, date fiind redusele sale facultati intelectuale si sa consulte o clinica de psihiatrie, data fiind predilectia sa pentru fabulatie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.