Succes al literaturii române la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia

România a fost prezentă pentru prima oară la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia, cu un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) şi ICR Varşovia.

Ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediţie, Târgul s-a desfăşurat în perioada 22 – 25 octombrie, la Centrul Internaţional pentru Târguri şi Congrese EXPO Kraków.

La standul românesc au fost expuse volume apărute la Editura Institutului Cultural Român, precum şi circa 30 de traduceri publicate în limba polonă cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programele derulate de CENNAC. Au fost distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii române şi a traducerilor în limba polonă, publicate recent sau anunţate pentru anul viitor, 2016, şi broşuri despre programele de profil ale ICR.

Publicul, extrem de numeros în cele patru zile de târg şi bucuros să descopere standul românesc, a fost deosebit de interesat de materialele expuse şi de volumele care puteau fi cumpărate. Cei mai căutaţi autori români, traduşi în limba polonă, au fost Max Blecher, Varujan Vosganian (prezent în zilele Târgului la Festivalul Internaţional de Literatură „Joseph Conrad” de la Cracovia) şi Lucian Dan Teodorovici, al cărui roman, Matei Brunul, este recent laureat al Premiului Special al Cititorilor Natalia Gorbaniewska 2015 – distincţie asociată prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale ANGELUS şi acordată în urma votului cititorilor.

Prezenţa României la Târg a fost completată de expoziţia de fotografie România multietnică în fotografii din secolele al XIX şi al XX-lea, pe tema minorităţilor naţionale din România, pregătită de ICR Varşovia.

Bilanţul acestei prime participări româneşti la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia este unul foarte pozitiv şi promiţător pentru prezenţa crescută a literaturii române în Polonia în perioada următoare. Anul viitor va fi unul bogat în noi apariţii româneşti, dintre cele mai interesante, până acum editurile poloneze anunţând nouă volume de autori români în 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.