Supermarketurile fac profituri uriașe pe spinarea românilor

După ani de zile în care super şi hipermarketurile au ignorat aproape cu desăvârşire produsele româneşti, printr-un proiect de lege adoptat foarte recent de Parlament, acum aflat pe masa preşedintelui la promulgare, acestea vor fi obligate ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să le achiziţioneze în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare.

Principalul iniţiator al legii, Nini Săpunaru – preşedinte al Comisiei pentru Agricultură al Camerei Deputaţilor explică, în premieră, în interviul acordat ziarului Cotidianul, ce înseamnă lanţul scurt de aprovizionare, cum va funcţiona el şi cum va evolua relaţia dintre producătorii români şi retaileri, potrivit noii legi.

”Problema asta cu supermarketurile am urmărit-o de doi ani de zile până i-am înţeles mecanismul”, spune Săpunaru.

Vă invităm să ascultaţi integral interviul şi veţi afla:

– Care a fost circuitul parlamentar până în acest moment, unde şi din cauza cui au apărut momentele de blocaj.

– Care este mecanismul prin care supermarketurile impun, de ani buni, preţuri mari românilor, la toate produsele care se comercializează pe piaţa românească.

– Când şi cum vor fi comercializate produsele româneşti, cum s-au opus marile lanţuri de magazine, de ce legislaţia le-a favorizat până acum pe acestea.

– De ce fermierii şi producătorii români nu au ştiut să se descurce în promovarea produselor lor, cine şi de ce i-a împiedicat.

– Preşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor explică cum e posibil ca preţul laptelui de la producător la raft să crească de la cinzeci de bani la peste 5 lei.

– Aflăm în buzunarele cui se duce profitul din adaosuri.

– De ce scăderea TVA-ului la alimente nu s-a reflectat în preţ, dar şi unde se duce profitul astfel obţinut.

Bătălia pentru preţul corect şi creşterea cantităţii de produse româneşti vândute în supermarket continuă.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru agricultură, marii retaileri contestă noile prevederi ale legii privind comercializarea produselor alimentare şi negociază dur la toate întâlnirile dedicate aplicării noii legi. Însă vrând-nevrând, de teama amenzilor uriaşe, vor trebui să acorde atenţia necesară fermierilor locali.

Astăzi a început să circule ştirea potrivit căreia Comisia Europeană analizează îndeaproape noua lege românească care obligă supermarketurile şi hipermarketurile din România să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51%, pentru a stabili dacă respectă legislaţia UE, în special principiul liberei circulaţii a bunurilor. Nini Săpunaru explică în interviu de ce motivul de alertă al oficialilor europeni este neîntemeiat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.