Surse NATO: Plan de intervenţie militară de urgenţă în cazul unui atac asupra României

Concluziile summit-ului NATO din Ţara Galilor se vor referi şi la un Plan de Intervenţie Militară de Urgenţă privitor la România.

Potrivit postului de radio Europa FM, care citează surse oficiale, documentul, care ar fi fost elaborat în urmă cu câteva zile, nu va fi făcut public, dar comunicatele oficiale vor face referire la el.

De un astfel de Plan de intervenţie, numit şi Plan de continuitate, au beneficiat până acum doar Polonia şi statele baltice. În cazul Estoniei, Letoniei și Lituaniei, aceste planuri iau în calcul scenariul unui atac din partea Rusiei împotriva lor, iar în cazul Poloniei, un atac din partea Belarus sau al Rusiei.

România și-a manifestat în mai multe rânduri dorința de a se elabora un astfel de plan în ceea ce o priveşte, dar abia în luna mai a acestui an Alianța Nord-Atlantic și-a dat acordul pentru realizarea unui astfel de plan.

De la Plan de contingenţă la Plan de intervenţie militară de urgenţă

Planul de Contingenţă sau de Continuitate este realizat pentru a asigura continuarea unei activități, în cazul în care o companie sau o ţară este afectată puternic de o pierdere cauzată de un dezastru natural, act terorist, criză economică.

În caz de stare de război, termenul corect este acela de Plan de intervenție militară de urgență, în sprijinul unui aliat. În cazul României, un astfel de plan include toate acțiunile concrete pe care aliații din NATO le-ar întreprinde dacă țara noastră ar fi atacată de un anumit stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.